Ürdün'deki Islami Çalisma Cephesi Genel Sekreteri Adayile, Ülkede Köklü Bir Reformun Sart Oldugunu Söyledi Açiklamasi

'Devletin köklü bir siyasi reform yapmaktan baska çikis yolu yok. Mesele, seçim yasasi degisikligi, partiler veya yerel yönetimle ilgili degil. Talep edilen; yönetim ve halkin yönetimdeki rolünün etkinlestirilmesiyle ilgili bir adim atilmasi' 'Filistin davasi düzeyinde ve bölgesel düzeyde seçeneklerini çesitlendirerek Ürdün'ün masada olmasini istiyoruz'

LEYS EL-CUNEYDI - Ürdün'deki Müslüman Kardesler Teskilatinin (Ihvan?) siyasi kanadi olan Islami Çalisma Cephesi Partisi (IÇCP) Genel Sekreteri Murad el-Adayile, ülkedeki siyasi rejimin daha önce hiç olmadigi kadar bir krizin içinde bulundugunu ve artik köklü reformlarin kaçinilmaz hale geldigini belirtti.

IÇCP Genel Sekreteri Adayile, baskent Amman'daki ofisinde AA muhabirine yaptigi açiklamada, Ürdün'de iç siyasette yasanan gelismeler ve Filistin davasina iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Adayile, Ürdün'de bugün siyasi rejimin daha önce hiç olmadigi kadar bir krizin içinde bulundugunu ve istisnasiz tüm devlet kurumlarina güvenin kayboldugunu söyledi.

Muhalefetin sikça dillendirdigi reform talebinin artik "zorunlu" hale geldigini vurgulayan Adayile, "Yönetimin ekonomik, kalkinma, is ve tarimsal desteklerle susturdugu tarihi destekçileri bile artik kizgin. Artik devletin de bu destekleri verme imkani kalmadi." dedi.

Bugün asiretlerden "yönetimin paylasilmasi" yönünde seslerin yükseldigine isaret eden Adayile, "Devletin köklü bir siyasi reform yapmaktan baska çikis yolu yok. Mesele, seçim yasasi degisikligi, partiler veya yerel yönetimle ilgili degil. Talep edilen; yönetim ve halkin yönetimdeki rolünün etkinlestirilmesiyle ilgili bir adim atilmasi. Halkin, yönetim disinda kalmayi kabul etmesi mümkün degil." ifadelerini kullandi.

Ülkedeki söz sahiplerinin bu durumu anlamasi gerektigine dikkati çeken Adayile, yasanan her bir gecikme ve tökezlemenin Ürdün'de krizlere ve toplumsal patlamalara yol açabilecegi ve en basit sorunun krize dönüsebilecegi uyarisinda bulundu.

Ürdün'de son yillarda reform talebiyle düzenlenen gösterilere Ihvan'a bagli olusumlarin katilmadigi yönündeki elestirilere de yanit veren Adayile, bölgesel krizlerin gölgesinde ülkenin karsi karsiya kaldigi kritik durumlari göz önüne alarak hareket ettiklerini ve istikrardan yana olduklarini söyledi.

- "Filistin direnisi daha önce görülmedik bir basari elde etti"

Israil'in Gazze'ye düzenledigi son saldirilara iliskin Adayile, "Filistin direnisi daha önce görülmedik bir basari elde etti. Direnis, uygulanan ablukaya ragmen kendi silahini kendi üretti." ifadelerini kullandi.

"Direnis, tüm Filistinleri bir araya getirmeyi ve Filistin meselesini küresel siyasi gündemde ilk siraya yerlestirmeyi basardi." diyen Adayile, Arap ve Islam dünyasinin yasananlara tepkisinin ise "geleneksel" oldugunu ve kinamadan öteye geçemedigini belirtti.

- Filistin'deki iç çekismede herhangi bir Arap ülkesinden ziyade Ürdün devreye girmeli

Nüfusunun yaridan fazlasinin Filistinli mültecilerden olusmasi hasebiyle Ürdün'ün bizatihi Filistin davasini sahiplendigini ve kardes ülkeler olduklarini vurgulayan Adayile, Filistin meselesiyle en çok yüzlesen Arap ülkesinin de Ürdün oldugunu söyledi.

Adayile, Filistin'deki iç çekismenin, herhangi bir Arap ülkesinden ziyade Ürdün'ün devreye girmesini gerekli kildigini ve Ürdün'ün Israil üzerinde siyasi, ekonomik ve güvenlik açisindan baski kartlarina sahip oldugunu belirterek, "1999 yilina kadar elimizde Hamas karti vardi. Biz bunlardan vazgeçtik ve bir an olsun geri almaya çalismadik." dedi.

Ürdün ile Israil arasinda 1994'te imzalanan baris anlasmasindan 5 yil sonra 1999'da bazi Hamas yöneticileri Ürdün'den sinir disi edilmis ve Hamas'in Amman'daki ofisleri kapatilmisti.

Ürdün'e girisi yasak olan eski Hamas Siyasi Büro Baskani Halid Mesal, 2009'da babasinin 2016'da da annesinin Amman'daki cenaze törenlerine ancak aldigi özel izinle katilabilmisti.

- Islami Çalisma Cephesi'nin Hamas'la iliskileri

Hamas Siyasi Büro Baskani Ismail Heniyye ve eski Hamas lideri Mesal'in, son günlerde Ürdün'deki Ihvan yöneticileriyle yaptigi telefon görüsmelerine de deginen Adayile, "Hamas'la iliskilerinde Ürdün'ün yararina ve yüksek çikarlarina uygun bir siyasi denklem kurulmasini" hedeflediklerini kaydetti.

Adayile, Ürdün'ün iç meselelerine herhangi bir dis müdahaleyi kesinlikle kabul etmediklerini vurguladi.

Hamas Siyasi Büro Baskani Heniyye ve eski Hamas lideri Mesal'in son günlerde aralarinda Adayile ve Ihvan lideri Abdulhamid ez-Zuneybat'in da bulundugu Ürdün'deki Ihvan yöneticileriyle bir dizi telefon görüsmeleri gerçeklestirdigi gündeme gelmisti.

- "Ürdün'ün masada olmasini istiyoruz"

Adayile, "Hamas Ürdün'ün güçlü olmasini ister. Ürdün'ün güçlü olmasi Hamas'in da güçlü olmasi demektir. Hareket, bunu bilir ve Ürdün'ün zayif olmasini istemez. Filistin davasi düzeyinde ve bölgesel düzeyde seçeneklerini çesitlendirerek Ürdün'ün masada olmasini istiyoruz." ifadelerini kullandi.

Misir yönetiminin kendi ülkesindeki Ihvan ile iliskilerinin son derece kötü olmasina ragmen Ihvan'a yakinligiyla bilinen Hamas'la iyi iliskileri bulunduguna dikkati çeken Adayile, "Misir'in milli çikarlari onu Hamas'la iliski kurmaya itti. Ürdün bunu ilk yapan ülke, korkularini asmasi gerekiyor." dedi.

- Ürdün Ihvani, Ürdün hükümetiyle rekabet içinde degil

Adayile, Ürdün Ihvani'nin siyasi kolu olan IÇCP'nin Hamas yöneticileriyle temaslarinda Filistin meselesine yönelik herhangi bir siyasi rol oynanmasi konusunda Ürdün hükümetiyle rekabet içinde oldugu seklindeki iddialari kesin bir dille yalanladi.

Ürdün'de devlet için seklen degil, derin bir siyasi reform disinda bir çikis yolu olmadigini söyleyen Adayile, yönetimde halkin rolünün daha etkin hale getirilmesinin talep edildigini ve aksini halkin da kabul etmeyecegini kaydetti.
Kaynak: AA