Uluslararasi Komite, Etiyopya'da 350 Bine Yakin Kisinin Kitlikla Karsi Karsiya Oldugunu Rapor Etti

Birlesmis Milletlerin (BM) basini çektigi Kuruluslararasi Daimi Komitenin (?IASC) raporuna göre, Etiyopya'nin Tigray eyaletinde 350 bine yakin kisinin, kitlikla karsi karsiya oldugu tahmin ediliyor.

Associated Press'in (AP) haberinde, BM kuruluslarinin yani sira uluslararasi sivil toplum kuruluslarinin da yer aldigi ?IASC'nin raporunda, Etiyopya ordusunun isyancilarla çatistigi Tigray eyaletindeki yaklasik 350 bin kisinin, kitlikla karsi karsiya oldugunun tahmin edildigi belirtildi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric de dün yaptigi açiklamada, bölgedeki gida güvensizliginin alarm verdigini ve çatismanin taraflarinin, insani yardim malzemelerini yagmaladigina iliskin raporlarin bulundugunu ifade etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de kitlik uyarisinin ardindan dün bu iddiayi reddeden Etiyopya hükümeti, bölgede kitlik riski bulunmadigini savundu.

- Nüfusun yüzde 91'i yardima muhtaç

Etiyopya Basbakani Abiy Ahmed'le siyasi mücadele içinde olan Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF), Kasim 2020'de eyaletteki ulusal ordu güçlerine saldirmisti.

Etiyopya, baslattigi genis çapli operasyonla Tigray eyaletinin baskenti Mekelle'yi ele geçirse de bazi bölgelerde çatismalar sürüyor.

Öte yandan komsusu Etiyopya'ya destek olmak için ülkeye giren Eritre kuvvetleri ile Etiyopya kuvvetleri de eyalette katliam, tecavüz ve iskence gibi çesitli insan haklari ihlalleriyle suçlaniyor.

BM Dünya Gida Programi (WFP), 1 Haziran'da bölgedeki nüfusun yüzde 91'ine denk gelen 5,2 milyon kisinin acil gida yardimina muhtaç oldugunu aktarmisti.

Kaynak: AA