Tarih Kokan Erzurum'un Asirlik Yapilari Millet Bahçesiyle Gün Yüzüne Çikiyor

Erzurum Kalesi, Üç Kümbetler, Lala Pasa Camisi basta olmak üzere çesme, hamam ve konaklarin da yer aldigi alanda yapimi süren millet bahçesi, sehir halkinin yani sira turistlere dogal, tarihi ve kültürel manzaralar esliginde gezinti imkani sunacak Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen: 'Projede, tarihi binalarin restorasyonunun yani sira bu yapilarin bulundugu mekan peyzaj çalismasiyla millet bahçesine dönüstürülecek. 80 dönümlük alanda geçen yil basladigimiz projeyi bu yilin sonunda tamamlayacagiz'

Tarih Kokan Erzurum'un Asirlik Yapilari Millet Bahçesiyle Gün Yüzüne Çikiyor
ISMAIL HAKKI DEMIR - Erzurum'da, Üç Kümbetler ile tarihi yapilarin yer aldigi alanda yapimi devam eden millet bahçesi, sehrin kültürel ve dogal degerlerini sehir halki ve turistlerle bulusturacak.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI) ve Erzurum Büyüksehir Belediyesi isbirliginde merkez Yakutiye ilçesinde yürütülen Üç Kümbetler Millet Bahçesi proje alaninda, içinde yaklasik bin yillik Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi, Lala Pasa Camisi basta olmak üzere tarihi ve kültürel öneme sahip çesme, hamam, konaklar gibi birçok geleneksel mimari örnek yer aliyor.

Bu yil sonuna kadar tamamlanmasi hedeflenen Erzurum Üç Kümbetler Millet Bahçesi Projesi ile yöre halki ve kente gelen ziyaretçiler için dogal, tarihi ve kültürel manzaralar esliginde vazgeçilmez bir nefes alma mekani saglanmasi amaçlaniyor.

Yapimi devam eden çalismalarda bir taraftan eski mahalle dokusu yasatilmaya çalisilirken diger taraftan da Erzurum Morgeveni, Karayazi Ters Lalesi ve Tortum Süseni basta olmak üzere leylak, gül, karanfil, nergis, lale ve sümbül gibi türlerle olusturulan Türk bahçesi kurulacak.

Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese, Ulu Cami ve Erzurum Kalesi'nden olusan tarihi kent silüetine hakim bir noktada seyir teraslarinin da tasarlandigi projeyle tarihi mekanlar arasinda gezinti alani olusturulacak.

Yerli ve yabanci turistleri bölgeye çekmesi de hedeflenen projenin tamamlanmasi için görevlilerce hummali çalisma yürütüyor.

- Millet bahçesi sehrin çehresini degistirecek

Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, AA muhabirine, kadim sehir Erzurum'un sahip oldugu tarihi, kültürel ve dogal degerleri tek tek gün yüzüne çikartmaktan mutluluk duydugunu belirtti.

Tarihi mekanlarin restorasyonu, harabe alanlarin yeniden günümüze kazandirilmasiyla ilgili yaptiklari çalismalardan birinin de Üç Kümbetler Millet Bahçesi Projesi oldugunu ifade eden Sekmen, çalismanin tüm hiziyla sürdügünü söyledi.

Projenin hayata geçirilmesiyle kent merkezinin farkli bir görünüme kavusacagina inandigini belirten Sekmen, millet bahçesinin yer alacagi alanin her yönüyle yasanabilir alan olacagini kaydetti.

Belediye Baskani Sekmen, söyle devam etti:

"Projede, tarihi binalarin restorasyonunun yani sira bu yapilarin bulundugu mekan peyzaj çalismasiyla millet bahçesine dönüstürülecek. 80 dönümlük alanda geçen yil basladigimiz projeyi bu yilin sonunda tamamlayacagiz. Bu bölge sehrimizin en önemli dinlenme, gezinti alanlarindan biri konumuna gelecek, burada tarih var, burasi peyzajiyla çok güzel görünüme kavusacak."

- Millet bahçeleri ailelere rahat nefes aldiriyor

Erzurum'da 10'un üzerinde millet bahçesi yaptiklarina dikkati çeken Sekmen, millet bahçelerinin bütün imkanlariyla insanlarin aileleriyle rahat edebilecekleri yer oldugunu, güvenligin de yer aldigi bu mekanlarda vatandaslarin çocuklariyla rahatça dinlenebildigini söyledi.

Sekmen, millet bahçelerinde kapali mekanlarin da bulundugunu anlatarak, vatandaslarin hem yazin hem de kisin buralarda vakit geçirebildigine isaret etti.
Kaynak: AA