Polis 'Conoca'yi Çözüp Sebekeyi Çökertti

Adana’da otoyolda durduklari sürücüleri fuhus bahanesiyle gasp ettigi öne sürülen zanlilarin yakalanmamak için telefonda 71 kelimelik ’Conaca’ konustugu, polisin ’Conoca’yi ögrenerek sebekeyi çökerttigi ortaya çikti.

Polis 'Conoca'yi Çözüp Sebekeyi Çökertti
Adana Emniyet Müdürlügü Asayis Sube Müdürlügüne bagli Yankesicilik ve Dolandiricilik Büro Amirligi ekipleri, Tarsus-Adana-Gaizantep (TAG) Otoyolu ile Adana-İçel-Antalya arasindaki otoyolda ‘fuhus vaadi’ ile durdurduklari araç sürücülerine biçak çekip, toplu halde saldirarak yagma ve hirsizlik yapan ‘Cono Asireti’ni çökertti. Gözaltina alinan 43 kisiden 14’ü kadin 20’si tutuklandi; 23 kisi de ‘adli kontrol’ sartiyla tutuksuz yargilanmak üzere serbest birakildi.

Adana ve İçel’de gerçeklestirilen es zamanli operasyonda çarpici detaylara ulasildi. Buna göre, yola hakim bir noktada duran bir kisi, tuzaga çekilecek araçlari tek tek belirlerken, yol kenarinda bulunan kadinlarin da otostop çekip, onlari ‘ask tuzagi’na düsürdügü ortaya çikti. Kadinlardan biri araci durdurup, soförle cinsel iliski için pazarlik yaparken, diger kadinlarin aniden ortaya çikip, sürücüye biçak çekip topluca saldirarak gasp ettigi belirlendi.

Zanlilarin, arkalarinda iz birakmamak için oldukça dikkatli davrandigi, yanlarinda tasidiklari bezle gasp ettikleri sürücülerin araçlarinda parmak izi birakmamak için dokunduklari her yeri sildikleri, polisin yaptigi fiziki takipte kameralara da yansidi. Ancak alinan tedbirler bununla da sinirli kalmadi. 8 ay süren teknik takipte Conolarin, olasi telefon dinlemelerine polise yakalanmamak için ’Conoca’ konustuklari belirlendi. Polis sebekeyi çökertmek için bir süre Conaca dili ögrenip ne demek istediklerini çözmeye çalisti. Polis ’Conoca’yi ögrendikten sonra Conolarin polise ‘manus’ diyen Conolarin, kendi aralarinda yaptiklari konusmalarda jandarma için ‘zarba’, jandarma istihbarat için ‘nacar’, trafik polisi için ‘damla’, aglarina düsürecekleri vatandaslar için ‘mul’, dolandirip yagmalamak için ‘baylamak’, agzini aramak için ‘aryalamak’, sorun çikartma anlaminda da ‘carlatmak’ kelimesini kullandigi ortaya çikti.

Kendi para birimlerini olusturup, ‘bin lira’ anlaminda ‘tilak’ kelimesini kullanan Conolarin yakalandiklarinda telefonun diger ucundaki kisiye; “Griflendim” dedigi, birbirlerine “Kaçalim” demek için de; “Nasalim” diye “Cono” dili kullandiklari ögrenildi. Zanlilarin ‘çiz’ ile is veya grup, ‘çesnimek’ ile uzaklasmak, ‘sunlamak’ ile konusmak, ‘millemek’ ile yakalamak, ‘gararmis’ ile saklamis, ‘mundalamak’ ile vurmayi, ‘camis’ ile rastgelmeyi, ‘lemis’ ile de çalmayi söylemeye çalistigi belirlendi.
Kaynak: İHA