Kazakistan'in Ankara Büyükelçisi Saparbekuly, Ülkesinin Türkiye Ile Iliskilerini Degerlendirdi Açiklamasi

'Türkiye, Kazakistan'i doguya açilan kapi, Kazakistan da Türkiye'yi batiya, Orta Dogu'ya, Afrika'ya açilan kapi olarak görüyor' '2019'da bagimsizlik tarihinin en büyük Türk yatirimini çeken Kazakistan'da bu rekor geçen sene salgina ragmen yine kirildi'.

Kazakistan'in Ankara Büyükelçisi Saparbekuly, Ülkesinin Türkiye Ile Iliskilerini Degerlendirdi Açiklamasi
Kazakistan'in Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Türkiye'nin Kazakistan'a en çok yatirim yapan ilk 10 ülke içinde yer aldigini belirterek, "Türkiye, Kazakistan'i doguya açilan kapi, Kazakistan da Türkiye'yi batiya, Orta Dogu'ya, Afrika'ya açilan kapi olarak görüyor." ifadesini kullandi.

Saparbekuly, büyükelçilikte, pandemi sonrasi Kazakistan'in hedefleri ve Türkiye-Kazakistan iliskileri konusunda basin mensuplarina yaptigi açiklamada, ülkesinin 30 yil önce bagimsizligini kazandigini, o dönemde Kazakistan'in bagimsiz bir ülke olarak ayakta kalamayacaginin öne sürüldügünü belirterek, "Kurucu Cumhurbaskani Nursultan Nazarbayev'in o zamanki amaci ayakta kalabilmek, iç baris ve huzuru saglamakti. Çünkü Kazaklar bagimsizligin ilan edildigi dönemde nüfusun yüzde 42'siydi." diye konustu.

Bugün ülkede Kazakistanli aidiyetinin saglandigini söyleyen Saparbekuly, ülkesinin bagimsizlik kazandigi dönemde hiçbir ülkeyle sinir anlasmasi olmadigini ancak çok yönlü dis politika vizyonuyla tüm ülkelerle anlasma saglandigini ifade etti.

Saparbekuly, dis politikada komsu ülkeler, bölge ülkeleri ve uluslararasi alanda birçok anlasmaya imza attiklarini belirterek, "Önemli inisiyatiflerin öncüsü olduk. Dis politikamiz sayesinde uluslararasi anlasmazliklarda arabulucu rolü üstlendik. Bunlardan biri 2015'teki uçak krizinde Türkiye-Rusya arasinda eski is birliginin tesis edilmesi rolüdür." dedi.

Kazakistan'in kuruldugunda dünyanin dördüncü büyük nükleer gücüyken bu silahlardan da kendi istegiyle vazgeçtigini vurgulayan Saparbekuly, ülkesinin dünyanin nükleer silahlardan arindirilmasi girisiminin de öncüsü olduguna dikkati çekti.

Ülkesinde gayrisafi milli hasilanin 1993'te 23 milyar dolarken bugün 180 milyar dolari astigini hatirlatan Saparbekuly, Kazakistan'in insani gelismislikte ise ilk 50 ülke arasina girdigini belirtti.

- "Hedefimiz Kazakistan-Türkiye iliskilerini her alanda gelistirmek"

Yeni Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev ile ülkesinde adalet, insan haklari ve siyasi alanda yeni adimlar atildigini anlatan Saparbekuly, ülkesinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini kapsaminda 500 bin dar gelirlinin kredi borçlarini sildigini, 15 milyar dolarlik bir ek kaynak sagladigini ifade etti.

Saparbekuly, Kazakistan'in Türk entegrasyonuna verdigi öneme de deginerek, "Türkiye ile siyasi ve ekonomik alanda hiçbir sorunumuz yok. Ayrica çözülmeyecek sorunumuz da yok. Kazakistan, Türkiye'nin de önem verdigi orta koridoru daha da gelistirmek istiyor." dedi.

Bu konuda Türkiye, Kazakistan ve Azerbaycan gibi ülkelerin katilimiyla bir toplanti yapilacagini ifade eden Saparbekuly, "Hedefimiz Kazakistan-Türkiye iliskilerini her alanda gelistirmek. Geçen sene Kazakistan'daki Türk yatirimlari için çok önemli bir yil oldu. 2019'da bagimsizlik tarihinin en büyük Türk yatirimini çeken Kazakistan'da bu rekor geçen sene salgina ragmen yine kirildi." diye konustu.

Türkiye'nin Kazakistan'da en fazla yatirim yapan ilk 10 ülke içinde yer aldigini söyleyen Saparbekuly, "Türkiye, Kazakistan'i doguya açilan kapi, Kazakistan da Türkiye'yi batiya, Orta Dogu'ya, Afrika'ya açilan kapi olarak görüyor." degerlendirmesinde bulundu.

Saparbekuly, Malatya, Kayseri, Konya ve İçel gibi sehirlerde yer alan bazi firmalarin Kazakistan'da bu yil 10 fabrika açmasini beklediklerini aktardi.

- AA'ya Kazakistan-Türkiye iliskilerine basin yoluyla verdigi destek dolayisiyla tesekkür

Saparbekuly'nin konusmasinin ardindan Kazakistan-Türkiye iliskilerine basin yoluyla destek veren kuruluslarin temsilcilerine Kazakistan Enformasyon ve Toplumsal Kalkinma Bakani Aida Balayeva'nin imzasiyla tesekkür belgesi sunuldu.

AA Uluslararasi Haberler Yayin Yönetmeni Faruk Tokat ve çok sayida Türk gazeteci ile Türkiye'deki Kazakistan medyasi temsilcisine tesekkür belgeleri Saparbekuly tarafindan takdim edildi.

Kaynak: AA