Kadiköy'de Izinsiz Gösteriye Katildiklari Iddiasiyla Haklarinda Dava Açilan 6 Saniga Beraat

Kadiköy'de kadina yönelik cinsel saldiri, istismar ve siddeti protesto etmek için düzenlenen etkinlikte, polis ekiplerinin ihtarina ragmen dagilmadiklari iddiasiyla üçer yila kadar hapis istemiyle yargilanan 6 kadinin beraatlerine karar verildi.

Anadolu 29. Asliye Ceza Mahkemesindeki durusmaya, 5 sanik ile avukatlari katildi.

Durusmada sön sözü sorulan saniklardan Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, "Kadin haklarina iliskin hukuki belgelerin uygulanmasi amaçli protesto yapmak istedim. Anayasal hakkimi kullanmak istedim. Engelleme haksiz olarak yapilmistir. Beraatimi talep ediyorum." dedi.

Diger saniklar da beraat talebinde bulundu.

Mahkeme, saniklarin eyleminin, üzerlerine atili suçun unsurlarini olusturmadigi gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.

- Iddianameden

Anadolu Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, Kadiköy Ilçe Emniyet Müdürlügü ekiplerinin sosyal medya kontrollerinde, 8 Aralik 2019'da "Kadin Cinayetlerini Durduracagiz" isimli olusum organizesinde, Sili'de kadin haklari, kadinlara yönelik siddet ve cinsel istismar konularina dikkati çekmek amaciyla yapilan dans etkinliginin benzerinin Istanbul'da gerçeklestirilecegi bilgisinin alindigi anlatilmisti.

Etkinlige 280 katilimcinin geldigi aktarilan iddianamede, etkinlik sirasinda söylenecek sarkinin yazili oldugu kagitlarin dagitimina baslandigi, sarki sözlerinin içeriginde suç unsuru içeren ifadeler bulundugu kaydedilmisti.

Iddianamede, grubun müzik esliginde aslen Ispanyolca olan ve Türkçeye tercüme edilmis bildirilerdeki sarkiyi söylemeye basladigi sirada dagilmalari yönünde uyari yapildigi ancak grubun dagilmadigi ve müdahaleye ragmen trafigi kapatarak, sloganlar atmaya devam ettigi aktarildi.

Saniklarin bunun üzerine gözaltina alindigi kaydedilen iddianamede, 6 kadin sanigin "kanuna aykiri toplanti ve yürüyüslere silahsiz katilarak ihtara ragmen kendiliginden dagilmama" suçundan altisar aydan, üçer yila kadar hapisle cezalandirilmasi istendi.

Kaynak: AA