Eregli Bu Proje Ile Cazibe Merkezi Olacak

Zonguldak’in Eregli Ilçe Belediye Baskani Halil Posbiyik tarafindan açiklanan kentin yeni vizyon projesi ‘Kiyi Sahil ve Kentsel Tasarim Projesi’nin ayrintilari belli oldu.

Eregli Bu Proje Ile Cazibe Merkezi Olacak
Içerisinde yat limani, cami, bisiklet ve yaya yürüyüs yollari, deniz seyir teraslari, kitap okuma yerleri, kafeterya ve lokanta gibi günübirlik tesisler, amatör balik tutma yerleri, çekek koruma alani, fener ve sahil trafigini rahatlatacak park yerleri bulunan projede deniz dolgusu ile Eregli’nin sahili yeniden kurgulaniyor. Bu proje ile kentin Karadeniz’in cazibe merkezi haline gelmesi hedefleniyor.

Kdz. Eregli Belediye Baskani Halil Posbiyik’in Haziran Ayi Meclis toplantisinda kamuoyuna açikladigi kentin yeni vizyon projesi ‘Kiyi Sahil ve Kentsel Tasarim Projesi’nin ayrintilari belli oldu.

Belediye Baskan Yardimcisi Haluk Okur, içerisinde yat limani, cami, bisiklet ve yaya yürüyüs yollari, deniz seyir teraslari, kitap okuma yerleri, kafeterya ve lokanta gibi günübirlik tesisler, amatör balik tutma yerleri, çekek koruma alani, fener ve sahil trafigini rahatlatacak park yerleri bulunan projenin devletin ilgili birimlerine ulastirildigini söyledi.



Okur, Eregli’yi Karadeniz’in cazibe merkezi haline getirecek projenin detaylarini su sekilde anlatti:

“Kentsel çevre söz konusu oldugunda ilk hatirlanmasi gereken, kentin insanlar için var oldugudur. Insanlarin iletisim ve etkinliklerine zemin olusturan kentsel kamu mekânlari, bu islevlerin gerçeklesmesini saglayan en önemli araçlardir. Kentin toplumsal bütünlügü ve kent yasaminin canlanmasi, kismen, yapisal biçimin dis mekânlarla iliskisine ve bu mekânlarin düzenine, çesitliligine ve özelliklerine baglidir. Kamusal mekânlar kent halkinin adeta aynasidir. Yerel kültürü ve yasanan zamani yansitir. Yerel halkin sosyal ve ekonomik durumuyla ilgili ipucu verir. Ilçemizin de kuzey bati yönünde Deniz Kuvvetleri Bölge Komutanligi ile güney yönünde Erdemi r Demir ve Çelik Fabrikalari arasinda kalan yaklasik 2.2 kilometre uzunlugunda sahil seridi, Karadeniz Eregli kenti için nefes alinabilecek tek kiyi bandi durumundadir. Ancak kent ile kiyi-deniz baglantisi yeterince kurulamamis ve kiyi seridi boyunca kesintisiz- aktif bir yaya kullanimi saglanamamistir. Bu proje ile kiyi bandi kentlinin nefes alabilecegi, deniz ile iletisime geçecegi, aktif kullanimla canlanacagi sosyal yasam alani olarak yeniden kurgulanmistir. Yeni kurgulamayla beraber kiyi alani yaklasik olarak denize dogru dolgu yapmak suretiyle 125 bin metrekare genisletilmistir. Toplam alan ise yaklasik 280 bin metrekaredir. Dolgu ile beraber yaya, bisiklet yolu genisletilerek (10 metre) kiyi bandina alinmistir. Ilaveten kaykay ve paten yapilabilmesine olanak saglanmistir. Dolgu ile yaya ve bisiklet yolunun kiyi bandina alinmasi ile mevcut yaya-bisiklet yolu otoparka dönüstürülerek hem otopark kapasitesi yaklasik olarak iki katina çikmis hem de mevcut araç yolu da yaklasik 5 metre genislemistir. Böylelikle kentimizin önemli bir sorunu olan araç trafigine sahil boyu bir rahatlama gelecek ve otopark sorununa da büyük bir rahatlama getirecektir.”

"Yat limani yapilacak"

Seyir terasi ve yat limani ile ilgili de bilgiler veren Okur, “2.2 kilometre karelik sahil bandinin deniz istikametine dogru genislemesi ile beraberinde projede yeni serbest yesil alanlar, çocuk oyun alanlari, denize inen basamaklar ile seyir imkani, seyir ve balikçi teraslari, yat limani ve balikçi lokantalari gibi ticari alanlar planlanmistir. Projede dolgu alaninin ciddi bir kismini olusturan alana sehrimiz için de simgesel bir yapi niteligi tasiyacak olan cami de yer alacaktir. Projemizdeki en önemli noktalardan birisi de sudur; Kdz. Eregli’nin bulundugu konum itibari ile sahil, Karadeniz’in güçlü rüzgarlarina maruz kalmakta, bu durum kimi zaman maddi kayipli afetlere neden olmaktadir. Yapilacak ilave mendirekle Karadeniz yat turizminin gelismesi ve balikçi barinaklarini korumasi hedefleniyor. Bu, sahilin güvenligi için hayati önem tasimaktadir.” Ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA