Bati Balkan Ülkelerinin Liderleri Arnavutluk'ta Bir Araya Geldi

Bati Balkan ülkelerinin liderleri, Arnavutluk’un baskenti Tiran’da düzenlenen Bati Balkan Ülkeleri Zirvesi’nde bir araya geldi. AB Komisyonu Komsuluk ve Genisleme Komiseri Oliver Varhelyi, “Bölge ülkeleri tek vücut olmadigi sürece bölgedeki yatirim ve planlar islemez” derken, Arnavutluk Basbakani Edi Rama ise Mini Schengen Anlasmasi’nin büyük bir ekonomik, sosyal ve siyasi kazanim olacagina Arnavutluk olarak sonuna kadar inandiklarini söyledi.

Bati Balkan Ülkelerinin Liderleri Arnavutluk'ta Bir Araya Geldi
Bati Balkan ülkelerinin liderleri Arnavutluk’ta bulustu. Baskent Tiran’da bulunan Brigada Palas’da düzenlenen Bati Balkan Ülkeleri Zirvesi’ne Arnavutluk Basbakani Edi Rama ve Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Komsuluk ve Genisleme Komiseri Oliver Varhelyi’nin yani sira Kuzey Makedonya Basbakani Zoran Zaev, Kosova Basbakani Albin Kurti, Sirbistan Basbakani Ana Brnabiç, Karadag Basbakani Milo Gjukanoviç ve Bosna Hersek Yüksek Kurul Baskani Zoran Tegeltija katildi.

Zirvede Bati Balkan ülkeleri arasinda ekonomik isbirligi, serbest dolasim ve bu bölgeyi ilgilendiren konularin ele alindigi belirtildi. Zirve sonrasinda Basbakan Rama ve Komiser Varhelyi ortak basin toplantisi düzenledi.

Rama basin toplantisinda yaptigi konusmada, zirveye katilan tüm basbakanlara ve AB Komiserine tesekkür ederek, bu zirvenin hem AB’nin Balkan projelerinin ilerlemesi hem de pandemi sonrasinda ilk kez yüz yüze yapilan bir görüsme olmasi açisindan önemine vurgu yapti. AB’nin ekonomik plani çerçevesinde artik bu projeyi bir finans paketi ile desteklendigini belirten Rama, bölgesel isbirligi, yol, liman ile demir yollari, enerji transfer yollari, enerji sektörünün alt yapisi ve dijitallestirmenin iyilestirilmesi için en büyük ve tarihi yatirim ile ekonomik plana sahip bu projeyi daha ileriye götürmek için toplandiklarini söyledi.



“Meseleler artik somut oldugu için mutluyuz”

“Bizim için bir mutluluktu, çünkü bu görüsme çevrimiçi gerçeklestirilmedi. Misafirlerimizi pandemi gölgesi altinda ve kisitlamalar olmadan karsiliyoruz. Sanirim Brüksel’den gelen Komiser ve beraberindeki heyet, ‘Brüksel maskelerini’ Tiran’da çikarttiklari için kendilerini iyi hissediyordur. En önemlisi de meseleler artik somut oldugu için mutluyuz” diyen Rama, AB’nin bu konuda üzerine düseni yaptigini ve bundan sonra kendilerinin de üzerine düseni yapma zamaninin geldigini ifade etti.

Rama ayrica, Balkan ülkeleri arasinda yapilmasi planlanan Mini Schengen Anlasmasi’nin büyük bir ekonomik, sosyal ve siyasi kazanim olacagina Arnavutluk olarak sonuna kadar inandiklarini dile getirdi. Rama, Balkan ülkeleri arasinda özellikle de ikili iliskiler çerçevesinde Macaristan ile pandemi sonrasi seyahat konusunda yesil sertifika tanima sürecini AB ülkeleri ile de genisletmek istediklerini söyledi.



“Belki istedigimiz noktaya gelmedik ancak temmuza kadar varabiliriz”

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Komsuluk ve Genisleme Komiseri Oliver Varhelyi ise bu görüsme ile pandemideki zorluklarin sona ermesini ve yeni bir baslangiç olmasini umut ettiklerini belirtti.

Balkan ülkeleri liderlerinin kararli çalismalarinin geçtigimiz sene ortak pazar olusturma konusu ile pekistirildigini aktaran Varhelyi, “Belki istedigimiz noktaya gelmedik ancak Temmuz ayinda bir sonraki zirveye kadar varabilecegimize inaniyorum” dedi.

Zirvelerin ilk sonuçlarini görmeye basladiklarini dile getiren Varhelyi, “Ek ödeme olmadan vatandaslarin yasaminin bütün Bati Balkan ülkelerinde degismeye basladigini görüyoruz. Bu büyük bir basari, daha da büyük kolayliklar olacak. Mesela vatandaslarin kimlik karti ile seyahat etmeleri, diplomalarin taninmasi ve çalisma izinlerinin kaldirilmasi ve e-ticaret gibi Balkan ülkelerinde yasayanlara kolayliklar saglanacak. Biz de katkida bulunmaya haziriz, bunu da açikça yatirimlarimiz ve ekonomik planimizla gösteriyoruz. Bölge ülkelerinin milli gelirin 3’te 1’ini kapsayan bir plandan söz ediyoruz, 30 milyar euroluk bir yatirim” ifadelerini kullandi.

“Bölge ülkeleri tek vücut olmadigi sürece yatirim ve planlar islemez”

Söz konusu yatirim ve planlarin bölge ülkeleri tek vücut olmadigi sürece islemeyecegini vurgulayan Varhelyi, “Eger bölgesel bir pazarimiz yoksa ve nakliye araçlari her sinir kapisinda duracaksa yollarin yapilmasi anlamsiz olur. Eger trenler konusunda sikinti yasanacak ise bu demir yollarinin yapilmasi anlam ifade etmez. Degisik vergilendirme veya 6 farkli ürün sertifikasi olacaksa yine bu plan anlamsiz olur. Bizim planimiz ancak ülkeler arasinda ortak bir Pazar olusursa etkili olacaktir” dedi.

Varhelyi ayrica, “Bizim artik AB içinde bu planin finansmani için bir anlasmamiz var. Geçtigimiz hafta hem AB Parlamentosu hem de AB Konseyi ile IPA III (AB Katilim Öncesi Yardim Araci III. Dönemi) çerçevesinde bu anlasmayi sagladik. IPA III bu planin finansmanini saglayacak olan bir mekanizma. Biz bu plana baslamaya su anda haziriz” sözlerini kaydetti.

Varhelyi, haziran ayinin Balkan ülkeleri için temmuz ayindaki zirve öncesinde çok önemli bir ay oldugunu ifade ederek, bu ülkelerin AB entegrasyonu için de takvimin önemine dikkat çekti.
Kaynak: İHA