Almanya'nin Hessen Eyaletinde Okullarda Türkçe'yi Müfredat Disi Birakma Tasarisi Tepki Gördü

Almanya'nin Hessen eyaleti Egitim Bakanliginin okullarda Türkçe'yi müfredat disinda birakarak Lehçe, Çince, Portekizce ve Arapça'yi ikinci yabanci dil seçenegi olarak sunma tasarisina eyalette yasayan Türkler tepki gösterdi.

Hessen eyaleti Türk Dernekleri Inisiyatif Platformu'nun, konuyla ilgili yayimladigi açik mektupta, eyalette yasayan yogun Türk nüfusuna ragmen Türk dilinin ve Türk toplumunun görmezden gelinmesinin kabul edilemeyecegi belirtildi.

Hessen Eyalet Meclis Baskani, Hessen Eyalet Basbakani ve tüm partilerin Meclis grup baskanlarina hitaben yazilan açik mektupta, okullardaki yabanci dil seçeneklerinin çogaltilmasinin desteklendigi ancak bu diller arasinda Türkçe'nin bulunmamasinin asla kabul edilemeyecegi ifade edilerek, su sözlere yer verildi:

"Türkçe'ye yer verilmemesinden dolayi derin üzüntü içindeyiz ve Hessen hükümeti tarafindan Türk dilinin ve Türk toplumunun görmezden gelinmesi ve dislanmasina karsi da öfkeliyiz. Eyaletteki okul müfredatinda Hessen hükümetinin bu asagilayici tutumu Türkiye kökenli vatandaslarin Hessen eyaletine olan duygusal baglarina zarar vermektedir ve derin yaralar açmaktadir. Hessen’deki en büyük göçmen grup olan Türklerin uyum politikasi bahanesiyle dislanmasi kabul edilemez."

400 bine yakin Türk kökenlinin yasadigi Hessen eyaletinde Türkçe'nin görmezden gelinemeyeceginin alti çizilen mektupta, yetkililerden bir an önce bu hatanin düzeltilmesi istendi.

Eyaletin en çok konusulan yabanci dilinin Türkçe oldugu hatirlatilan mektupta, elektronik posta yoluyla Egitim Bakanligi basta olmak üzere hükümet yetkililerine konuyla ilgili tepkilerin ulastirilmasi istendi.

Kaynak: AA