ABD, Venezuela'ya Silah Tasidigi Iddia Edilen Gemiler Dolayisiyla Iran'i Uyardi

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Venezuela'ya silah tasidigi iddia edilen Iran'a ait iki gemiyle ilgili gelismeleri yakindan takip ettiklerini, iddialarin dogru olmasi halinde Iran'i dogrudan sorumlu tutacaklarini söyledi.

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Price, günlük basin brifinginde Iran'a ait iki geminin Caracas'a dogru silah tasidigina iliskin iddialari degerlendirdi.

Söz konusu iddialarla ilgili haberleri ve gelismeleri yakindan takip ettiklerini vurgulayan Price, Tahran yönetimine bu yönde bir adim atmamasi çagrisinda bulundu.

Price, "Eger siddet kullanan ortak ya da uzantilarina silah gönderme girisiminde bulunursa Iran'a gereken baskiyi uygulamaya devam edecegiz. Eger bu bir silah transferi ise o zaman (Iran) uluslararasi yükümlülüklerini ihlal ediyor demektir." seklinde konustu.

Iran'la nükleer görüsmelerin devam ettigi bir ortamda bu yöndeki bir adimin oldukça endise verici olacagina isaret eden Price, söz konusu iddialarin dogru oldugunun anlasilmasi durumunda Iran'i dogrudan sorumlu tutacaklarinin altini çizdi.

Amerikan Politico dergisine konusan ve adi açiklanmayan bazi ABD'li yetkililer, Washington yönetiminin Iran'dan silah almamalari konusunda Venezuela ve Küba'yi uyardigini ifade etmisti.

Ayni haberde, Amerikan istihbaratina göre, Caracas yönetiminin geçen yil Iran'la yaptigi anlasma dogrultusunda siparis verdigi silahlarin teslimatini bekledigi, bu siparisler arasinda hizli hücum botlari ile bazi uzun menzilli silahlarin bulundugu iddiasi yer almisti.

- Price'a S-400 sorusu

Öte yandan, Price, "yeni yönetimin S-400'lerin Incirlik Üssüne kaldirilmasi yönünde bir teklif yapip yapmadigi" ile ilgili bir soruya ise yanit vermekten kaçindi.

Price, ABD'nin S-400'lerle ilgili pozisyonunun degismedigini, bunun ötesinde herhangi bir yorum yapmayacagini ifade etti ve "NATO müttefiki olarak Türkiye'nin S-400'lere sahip olmamasi gerektigini" kaydetti.

Kaynak: AA