ABD Ve Israil'i Hamas Ve Taliban Ile Kiyaslayan Demokrat Vekil Omar, Islamofobik Tepkilere Maruz Kaldi

Insan haklari ihlalleri, savas suçlari konusunda ABD ve Israil'i Hamas ve Taliban ile kiyaslayan Demokrat Vekil Ilhan Omar, kendi partisinden bazi vekillerin Islamofobik tepkileriyle karsi karsiya kaldi.

ABD'de Demokrat Parti içinde terakkiperver kanatla liberal kanat arasindaki ayrisma, Kongrenin Müslüman vekillerinden Omar'in yaptigi Amerikan dis politikasiyla ilgili bazi güncel degerlendirmelerin ardindan yeniden gündeme geldi.

Önceki gün Temsilciler Meclisindeki oturumda Disisleri Bakani Antony Blinken'a "ABD ve Israil'in Uluslararasi Ceza Mahkemesinin yetki alanini neden tanimadigina" iliskin sorular soran Omar, konuya iliskin Twitter paylasiminda da bulundu.

Omar, paylasiminda, "Insanliga karsi islenen suçlarin kurbanlari için ayni derecede hesap verebilirlik ve adalet sahibi olmamiz gerekiyor. ABD, Hamas, Israil, Afganistan ve Taliban tarafindan islenmis akilalmaz suçlara taniklik ettik. Bakan Blinken'a kurbanlarin adaleti nerede aramasi gerektigini sordum." ifadelerini kullandi.

Omar'in ABD ve Israil'i Hamas ve Taliban ile kiyaslamasina tepki gösteren çogunlugu Yahudi Demokrat vekiller, bir açiklama yayimlayarak Omar'in söz konusu açiklamasinin "bir saldiri ve yanlis yönlendirme" oldugunu savundu.

- Omar'dan diger Demokrat vekillere tepki

Müslüman vekilden özür ve izahat beklediklerini kaydeden Demokrat vekillere yanit veren Omar, "Destegime ihtiyaçlari oldugunda beni arayan çalisma arkadaslarimin yazili bir açiklama ile benden izahat istemeleri ayiptir. Açiklamadaki Islamofobik baglam ise saldirgandir. Bu mektubun imzacilarinin bitmeyen tacizleri katlanilmaz." seklindeki açiklamasiyla mektuba tepki gösterdi.

Omar'a Twitter hesaplarindan yaptiklari açiklamalarla destek veren Rashida Tlaib ile Alexandria Ocasio-Cortez de Omar'a yönelik tepkinin yanlis oldugunu vurguladi.

Tlaib, "Islamofobi halen canli ve daha siddet yüklü ancak onunla mücadele ise zayif. Nefret sinir tanimiyor." degerlendirmesini yapti ve her türlü ayrimciliga karsi olduklarini ifade etti.

Omar, pazartesi günkü oturumda Blinken'a, ABD'nin Uluslararasi Ceza Mahkemesinin Israil ve Afganistan ile ilgili bazi yetkilerini tanimadigini hatirlatarak, "Peki buralardaki insanlar haklarini aramak için nereye gidecekler?" sorusunu sormustu.

Blinken, ABD ile Israil'deki hukuk sisteminin magdurlarin iddialarina yanit verebilecek kapasitede oldugunu ve Afganistan'daki magdurlarin da bazi imkanlarinin oldugunu savunurken, Omar'in "ABD bu magdurlar için hangi hukuk mekanizmasini destekliyor?" seklindeki sorusuna yanit vermekte zorlanmisti.

Kaynak: AA