ABD-Meksika Sinirinda Geçen Ay 180 Binden Fazla Yasa Disi Göçmen Yakalandi

ABD-Meksika sinirinda geçen ay yakalanan yasa disi göçmen sayisinin son 20 yilin en yüksek rakamina ulastigi belirtildi.

ABD Gümrük ve Sinir Muhafaza Biriminden (CBP) açiklanan verilere göre, mayis ayinda çogu bekar yetiskin 180 bin 34 yasa disi göçmen ülkeye giris yapmaya çalisirken yakalandi.

Bu, nisan 2000'den bu yana aylik görülen en yüksek rakam olurken yakalanan yasa disi göçmenler Ekvator, Venezuela, Küba ve Haiti de dahil Orta Amerika ülkelerinden oldu.

Yetkililer, söz konusu yasa disi göçmenden 112 bin 302’sinin, ABD eski Baskani Donald Trump döneminde sinirda yakalanarak ülkeden sinir disi edildigi bilgisini paylasti.

- Yasa disi göçmen çocuk sayisi azaldi

CBP yetkilileri, refakatsiz yasa disi göçmen çocuk sayisinda ise mayis ayinda ciddi oranda azalma olduguna isaret etti.

CBP verilerine göre, nisanda 13 bin 940 refakatsiz göçmen çocuk yakalanirken bu sayi geçen yil 10 bin 765 olarak kayitlara geçti.

Yasa disi göçmen merkezlerinde tutulan çocuklarin günlük sayisi da nisan ayindaki 2 bin 895'ten 640'a geriledi. ABD Saglik bakanligi tesislerinde ise hala 16 bin 200 çocuk bulunuyor.

ABD Saglik Bakani Xavier Becerra, dün kongrede yaptigi konusmada, tesislerde tutulan bazi yasa disi göçmen çocuklarin ABD’de herhangi bir akrabasi veya tanidigi bulunmadigini kaydetmisti.

ABD Baskan Yardimcisi Kamala Harris, önceliklerinin göç sorununun kökeniyle ilgilenmek oldugunu belirterek bu hafta Guatemala ve Meksika'ya gerçeklestirdigi ilk yurt disi ziyaretleri esnasinda Orta Amerikali göçmenlere "Su anda ABD'ye gelmeyin, yoksa geri çevrileceksiniz." uyarisi yapmisti.

Kaynak: AA