11 Aylik Bebegin Ölümünde Aile Hekimi 1/8 Oraninda Kusurlu Bulundu

Izmir’de aile hekiminin muayene etmeden fitil verdigi iddia edilen 11 aylik bebegin hayatini kaybettigi olayda, aile hekiminin bebegin ölümüne 1/8 oraninda etki ettigi yönünde adli tip mütalaasi hazirlandi.

11 Aylik Bebegin Ölümünde Aile Hekimi 1/8 Oraninda Kusurlu Bulundu
Izmir’in Karaburun ilçesi Mordogan Mahallesi’nde yasayan Gülbey ve Meryem Tütüncü çifti, 14 Mart 2017 günü 11 aylik kizlari Nazli Nisa Tütüncü’yü kabizlik sikayeti ile Mordogan 2 No’lu Aile Sagligi Merkezine götürdü. Burada aile hekimi olarak görev yapan Dr. O.A., iddialara göre Nazli Nisa Tütüncü’yü muayene etmeden fitil yazip aileyi gönderdi. Ayni gün gece saatlerinde bebekleri birden fenalasan aile, 112’yi arayarak durumu bildirdi. Ambulansla Urla Devlet Hastanesine kaldirilan Nazli Nisa, tüm müdahalelere ragmen kurtarilamayarak hayatini kaybetti. Kizinin hayatini kaybetmesi üzerine baba Gülbey Tütüncü jandarmaya giderek, kizini muayene etmeden ilaç yazdigi gerekçesiyle Dr. O.A.’dan sikayetçi olmak istedi. Iddialara göre Urla Devlet Hastanesinde görevli saglik personeli Nazli Nisa Tütüncü’nün istismara ugradigi yönünde rapor hazirlayip, süpheli ölüm olarak bildirince baba Gülbey Tütüncü gözaltina alindi. Daha sonra yapilan otopside herhangi bir istismar bulgusuna rastlanmayinca baba Gülbey Tütüncü serbest birakildi.

Hem aile hekimi Dr. O.A. hakkinda hem de istismar olabilecegi süphesiyle rapor tutan doktorlar hakkinda sikayetçi olduklarini ifade eden acili baba Gülbey Tütüncü, “Mordogan gibi küçük bir yerde yasadigimiz için adim ‘çocuga tecavüz etti’ diye duyuldu. Çocugum gece 23.00’de hastaneye gitti, gece 00.49’da vefat etmis ama bizim ertesi gün öglen haberimiz oldu. Çikan dedikodular yüzünden üç is yerimi de kapatip, baska bir yere yerlesmek zorunda kaldim. Ama bu isin pesini birakmadim. Aile hekimi Dr. O.A.’dan sikayetçi oldugum dava için gelen raporda doktor kusurlu bulundu” dedi.

Kizi biraz sisman oldugu için bacaginda pisik denilen yaralar oldugunu söyleyen Gülbey Tütüncü, “Bunun için istismar süphesi var diyorlar. Karaburun zaten küçük bir yer. Adimi çikardilar, üç is yerim de kapandi. Hayatim bitti. Bu doktorlar hala görev basinda. Doktorun görevden alinmasini istiyorum. Benim canim yandi baskasinin cani yanmasin. Allah kimseye evlat acisi yasatmasin. Evlat acisi çok zor bir sey” diyerek kizinin ölümünde suçlu oldugunu öne sürdügü doktorlarin cezalandirilmasini istedi.

“Ölüm üzerine etki derecesi 1/8 oraninda”

Gülbey Tütüncü’nün sikayetçi olmasi nedeniyle aile hekimi Dr. O.A.’nin Karaburun Asliye Ceza Mahkemesinde yargilandigi davada ise adli tip mütalaasi mahkemeye ulastirildi. 8. Adli Tip Ihtisas Kurulu tarafindan hazirlanan adli tip mütalaasinda aile hekimi Dr. O.A.’nin olay tarihinde hastayi muayene etmeden önerilerde bulunmasi ve reçete yazarak göndermesinin tip kurallarina uygun olmadigi ifade edilerek, ‘zamaninda ilgili hekim tarafindan fizik muayene yapilmis, tani zamaninda konmus ve tedaviye baslanmis olmasi durumunda bebegin kurtulma ihtimalinin bulundugu’ görüsüne yer verildi.

Mütalaada, “Kesin olmadigi cihetle hekimin kusurlu eylemi ile bebegin ölümü arasinda illiyet bagi bulundugu, ancak bu illiyet baginin ölüm üzerine etki derecesinin 1/8 oraninda oldugu oy birligi ile mütalaa olunur” denildi.
Kaynak: İHA