Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunan Mevkidaşı Dendias İle Ortak Basın Toplantısında Konuştu Açıklaması (2)

'Türkiye olarak biz, üçüncü taraflar yerine iki ülke olarak tüm bu meseleleri konuşmaya ve bundan sonra uluslararası hukuk sistemi çerçevesinde, samimi diyalog çerçevesinde görüş ayrılıklarımızı azaltmaya ve iş birliğimizi güçlendirmeye hazırız ama böyle basının önünde benim ülkemi ve milletimi ağır şekilde itham ederseniz, bunun da cevabını vermek durumundayız' 'Özellikle FETÖ, PKK, PYD, DHKP/C gibi terör örgütleriyle mücadelemizde elbette daha etkin bir iş birliği görmek arzumuzdur' '(TürkiyeYunanistan arasındaki meseleler) Çözersek yine iki komşu olarak biz çözeriz. Başkalarının bir faydası olmaz, başkaları ancak silah satar, başka amaçlar güder ama biz meselelerimizi çözebiliriz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye olarak biz, üçüncü taraflar yerine iki ülke olarak tüm bu meseleleri konuşmaya ve bundan sonra uluslararası hukuk sistemi çerçevesinde, samimi bir diyalog çerçevesinde görüş ayrılıklarımızı azaltmaya ve iş birliğimizi güçlendirmeye hazırız ama böyle basının önünde benim ülkemi ve milletimi ağır şekilde itham ederseniz, bunun da cevabını vermek durumundayız." dedi.

Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Mevkidaşıyla yaptığı görüşmelerde ikili ilişkileri tüm boyutlarıyla ele aldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Ege ve Doğu Akdeniz bağlamındaki sorunların da görüşmelerde gündeme geldiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Ege meselesinde iki ülke arasında görüş ayrılığı olduğunu, bunların geçmişte istikşafi görüşmelerde ele alındığını hatırlatarak, sürecin bu anlamda da yeniden başlamasının önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz konusunda da her zaman hakça paylaşımdan yana olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bu nedenle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) Doğu Akdeniz konulu çok taraflı konferans düzenleme teklifinde bulunduğunu anımsattı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin, bu konuyla ilgili detaylı önerilerini AB tarafına iletildiğini, halihazırda AB tarafından cevap beklediklerini kaydetti.

Bu ay sonunda Cenevre'de Kıbrıs konulu 5+1 formatında gayriresmi bir toplantının düzenleneceğini hatırlatan Çavuşoğlu, mevkidaşı Dendias ile yaptığı görüşmede, ay sonunda Cenevre'de buluşmak üzere teyitleştiklerini aktardı. Çavuşoğlu, "Herkesin bu toplantıya açık fikirlerle gelmesi, bundan sonraki sürecin de sağlıklı işlemesi bakımından önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, iki komşu ülke olarak ticari ve ekonomik ilişkilere önem verdiklerinin altını çizerek, bu bağlamda ilişkilerin gelişmesi için de birlikte çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

İki ülke arasında uçak seferlerinin başlamasını da önemli bulduklarını söyleyen Çavuşoğlu, aynı zamanda sınır kapılarının da açılmasının, ticaret ve turizm alanındaki iş birliğinin geliştirilmesi bakımından önemli olduğunun altını çizdi.

Son zamanda tır şoförlerinin vize konusunda yaşadığı bazı sorunları hatırlatan Çavuşoğlu, bugünkü görüşmelerde, Türkiye'nin bu konuda talep ve beklentilerini mevkidaşına aktardıkları dile getirdi.

Çavuşoğlu, özellikle gerek Yunanistan, gerekse Avrupa ülkeleriyle ticaretin, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rağmen kesintisiz devam etmesinde kara yolu taşımacılığının önem arz ettiğini ifade etti.

Görüşmelerde, terörle mücadele konusunun da samimi şekilde ele alındığını bildiren Çavuşoğlu, "Özellikle FETÖ, PKK, PYD, DHKP/C gibi terör örgütleriyle mücadelemizde elbette daha etkin bir iş birliği görmek arzumuzdur." dedi.

- "Ön koşulsuz olarak bu diyaloğu sürdürmek istiyoruz"

Çavuşoğlu, yasa dışı göç konusunun Türkiye, Yunanistan ve Avrupa'yı ilgilendirdiğinin altını çizerek, bu sorunun ilerleyen yıllarda da devam edeceği değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, 18 Mart mutabakatının güncellenmesi konusunu AB ile görüştüğünü anımsatan Çavuşoğlu, bu mutabakatın güncellenmesinin, göç alanında Yunanistan ile de daha iyi bir iş birliği imkanı sağlayacağını kaydetti.

Öte yandan Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Yunanistan'daki Osmanlı eserlerinin restorasyonu konusunda bu ülkeye desteğe hazır olduğunu söyledi.

Mevkidaşı Dendias'ın, çok sayıda eserin restorasyonu konusunda adımların atıldığını aktardığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'deki Rum Ortodoks eserler konusunda da iki ülkenin iş birliği yapabileceğini vurguladı.

Çavuşoğlu, "Biz sonuçta ön koşulsuz olarak bu diyaloğu sürdürmek istiyoruz ve ilişkilerimizi her alanda, Yunanistan ile iki komşu olarak, müttefik olarak geliştirmek istiyoruz ve bugün önümüzdeki süreçte ilişkileri geliştirmek için neler yapılabileceğimizi de yine Dendias ve heyetlerimizle görüştük." dedi.

Bundan sonraki karşılıklı ziyaretlerin ardından liderlerin de bir araya gelmesini arzu ettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, "Bu konuda Cumhurbaşkanımızın da son derece olumlu olduğunu bizzat Niko Dendias, Cumhurbaşkanımızın kabulünde görmüş oldu." diye konuştu.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sonuçta diyalog kanallarının sürekli olarak açık tutulması, aynı şekilde ilişkilerimizi daha ileriye götürme bakımından ve aramızdaki var olan anlaşmazlıkların çatışma ve gerginlik yoluyla değil, diyalog yolu ile çözülmesi ya da çözüm için çalışılması bakımından bu ziyareti ve başlattığımız diyaloğu önemli buluyorum."

- "Basının önünde ülkenize mesaj vermek için Türkiye'yi suçlamaya kalkıyorsunuz"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin göç konusunu hiçbir zaman AB ve Yunanistan'a karşı kullanmadığının altını çizerek, Türkiye'nin bu konuda insani davrandığını ve 18 Mart mutabakatını harfiyen uyguladığı belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama AB bunları uygulamadı. Biz içeride bunları konuştuk. Sizin 4 yılda 80 bin insanı geriye ittiğinizi ve bazı, hatta Türkiye üzerinden gitmeyenleri de nasıl denize attığınızı da anlattık ama biz bunları basının önünde konuşmadık ama buraya çıkıyorsunuz, basının önünde tabii ülkenize mesaj vermek için Türkiye'yi suçlamaya kalkıyorsunuz. Benim bunları kabul etmem mümkün değil. Biz sadece dostane şekilde basın toplantısı dahil tüm toplantıları samimi şekilde burada konuştuk ve olumlu mesajlar verdik. Yine tüm bunlara rağmen, Türkiye olarak biz, üçüncü taraflar yerine iki ülke olarak tüm bu meseleleri konuşmaya ve bundan sonra uluslararası hukuk sistemi çerçevesinde samimi bir diyalog çerçevesinde görüş ayrılıklarımızı azaltmaya ve iş birliğimizi güçlendirmeye hazırız ama böyle basının önünde benim ülkemi ve milletimi ağır şekilde itham ederseniz, bunun da cevabını vermek durumundayız."

- "AB'nin ve diğer ülkelerin size (Yunanistan'a) herhangi bir fayda sağlayamayacağını da görmüş oldunuz"

Türkiye'nin Doğu Akdeniz konusunda hakça paylaşımdan yana olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Tabii siz kendinize göre yorumlayabilirsiniz ama Lozan Anlaşması ve diğer anlaşmalarda da mesela silahsızlandırılmış adaların statüsü de bunları da ihmal ediyorsunuz." dedi.

Çavuşoğlu, sorunların iki ülke arasında olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

"Bu gerginliği, tartışmayı siz sürdürmek istiyorsanız, sürdürebilirsiniz. Biz de bunu sürdürürüz. Burada AB'yi yok saydığımızdan değil veya uluslararası sistemi yok saydığımızdan değil. Ben burada şunu söylemeye çalıştım: Burada ikili şekilde bu konuları çizebiliriz ama yaşanan süreçte medet umduğunuz AB'nin ve diğer ülkelerin, hangi amaçla bunu yaptıklarını da biliyoruz, size herhangi bir fayda sağlayamayacağını da görmüş oldunuz, göstermiş olduk. Bu anlamda biz ikili düzeyde beraber bunu görüşmeye devam edecek miyiz? Böyle kavga etmeye devam mı edeceğiz? Bir karar vermeniz lazım. Biz Türkiye olarak pozisyonumuzu söylediğimiz halde, sizin pozisyonunuza göre politika belirleriz ama bizim arzumuz, iki komşu ülke olarak tüm bu meseleleri diyalogları açık tutarak görüşmek ve devam etmek. Tabii tüm bu meseleleri bu görüşmelerle çözemeyeceğimiz de aşikar. Görüş ayrılıklarımız keskin ama buna rağmen bu diyaloğun da devam etmesi önemli."

Bakan Çavuşoğlu, sadece karşılıklı anlayış ve yaklaşım olursa bu meselelerin çözülebileceğine, tek taraflı dayatmayla olmayacağına vurgu yaparak, "Çözersek yine iki komşu olarak biz çözeriz. Başkalarının bir faydası olmaz, başkaları ancak silah satar, başka amaçlar güder ama biz meselelerimizi çözebiliriz." dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA