Selimiye Camisi Ibadet Ve Ziyarete Kapanmadan Restore Edilecek

Edirne Valisi Ekrem Canalp: 'Selimiye hem çevre düzenlemesiyle hem de ana caminin restorasyonunun tamamlanmasiyla en az 100 yil daha, saglam, diri ve canli sekilde ziyaretçilere kendisini gösterecek'.

Mimar Sinan'in ustalik eseri Selimiye Camisi, ibadete ve ziyarete kapatilmadan restore edilecek.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, gazetecilere yaptigi açiklamada, camide restorasyon çalismalarina baslandigini söyledi.

Vakiflar Genel Müdürlügünce gerçeklestirilen restorasyon çalismalarinin yaklasik üç buçuk yil sürecegini dile getiren Canalp, Selimiye'ye yakisir bir çalisma yapilacagini ifade etti.

Edirne dendiginde akla ilk gelen eserin Selimiye oldugunu vurgulayan Canalp, "Selimiye'deki restorasyon çalismalarimiz bizim yillardir üzerinde ehemmiyetle durmus oldugumuz bir konudur. Bu yil en son sayin Cumhurbaskanimizin talimatlari ile Kültür ve Turizm Bakanligimiz ve Vakiflar Genel Müdürlügümüz, yapilmis olan çalismalara ödenek ayirmak ve programa koymak sureti ile restorasyonu baslatmis oldu." dedi.

Canalp, restorasyon esnasinda caminin ziyarete ve ibadete açik olacagini bildirdi.

Çalismalarin titizlikle yapilacagina deginen Canalp, "Bir taraftan restorasyonu yapmamiz lazim ama öbür tarafindan Selimiye'yi de açik tutmaliyiz. Vakiflar Bölge Müdürlügümüz su anda müteahhit firma ile yeni bir çalisma yapiyor. Yakin zamanda da Selimiye'de restorasyon öncesi son cumamizi da kilacagiz ve o kilmis oldugumuz son cumadan sonra artik kismi olarak Selimiye'de belli bir bölümü kapatmis olacagiz." dedi.

- Meydan düzenleme çalismalari devam ediyor

Canalp, Selimiye Meydani düzenleme çalismalarinin ilk etabinin devam ettigini söyledi.

Çalismalarin tamamlanmasiyla Selimiye'nin tüm güzelligiyle ortaya çikacagini anlatan Canalp, "Belli bir zaman sonra ortaya su sonuç çikacak, 360 derece çevre düzenlemesi ile beraber restore edilmis muhtesem bir Selimiye... Selimiye hem çevre düzenlemesiyle hem de ana caminin restorasyonunun tamamlanmasiyla en az 100 yil daha, saglam, diri ve canli sekilde ziyaretçilere kendisini gösterecek." diye konustu.

Canalp, Selimiye Meydani'nda yer alan Yemis Kapani Hani'nin temellerinin korunacagini ancak yeniden insa edilmeyecegini belirtti.

Kaynak: AA