Bulgaristan'da Islam Dininin Gelistirilmesine Katki Ödülleri Dagitildi

Basmüftü Mustafa Alis Haci: “Iyilik dünyayi kurtarir. Iyilik yaptigimiz takdirde önce Cenabihak iyilik yapanlardan memnun olur”

SOFYA – Bulgaristan Müslümanlari Diyaneti Basmüftülügü, ülkenin ilk Basmüftüsü Hocazade Mehmed Hayreddin Efendi’nin adina kurdugu yillik Islam Dininin Gelistirilmesini Katki Ödülleri'ni törenle sahiplerine dagitti.

Baskent Sofya’nin Lumiere Salonu'ndaki törende konusan Bulgaristan Müslümanlari Diyaneti Basmüftüsü Mustafa Alis Haci, “Iyilik dünyayi kurtarir. Iyilik yaptigimiz takdirde önce Cenabihak iyilik yapanlardan memnun olur.” dedi.

Bulgaristan Milli Marsi ve Avrupa Birligi marslarin okunmasiyla baslayan etkinlikte konusan Basmüftü Haci, “Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini ortaminda, bazilari bir an önce daha zengin olmaya, bir an önce daha yüksek bir mevkiye ulasmaya çabalarken bazilari özveri ile içinde yasadiklari topluma yarar saglamaya çabalar.” diye konustu.

“Iyilik dünyayi kurtarir” diyen Haci, sözlerini söyle sürdürdü:

“Iyilik yaptigimiz takdirde önce Cenabihak iyilik yapanlardan memnun olur. Ondan sonra iyilik yapan kendisi memnun olur çünkü kendisi gerçekten toplum içerisinde yerini bulmus ve Allah’in emirlerini yerine getirmis olur. Ayni zamanda biz de iyilik yapanlara, edenlere tesekkür etmek istiyoruz. Peygamber diyor ki, ‘insanlara tesekkür etmeyen, Allah’a tesekkür etmiyor.”

- Bulgaristan’da Osmanli tarihi ve kültürel mirasi

Etkinlige katilan Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök de Bulgaristan’da Osmanli döneminde miras kalan önemli eserlerin korunmasinin önemine isaret ederek “Bu eserlerin bir kismi yüzyillara direnmis ve ihtisamli bir sekilde ayakta dururken bir kismi maalesef bugünlere erisememis.” dedi.

Bulgaristan’da eski komünizm rejiminde üzerine el konulmus vakif mallarinin iadesi için basmüftülügün yürüttügü hukuki sürecin en kisa sürede sonuçlanmasini beklediklerini aktaran Sekizkök, “Istanbul’daki Demir Kilise ortak kültürel mirasimizin el birligiyle nasil muhafaza edebilecegimizin güzel örneklerinden biridir.” diye konustu.

Büyükelçi Sekizkök, vakif mallarin muhafaza edilmesi ve gelistirilmesi ile Müslüman cemaatinin tasinmaz kültürel mirasinin korunmasi alaninda emegi geçen Hüseyin Mehmed’in ödülünü takdim etti.

Islam dinine kadro yetistirmedeki katkisindan dolayi Prof. Lübomir Panayotov’a ödülünü, Filistin Devletinin Sofya Büyükelçisi ve duayeni Ahmed Al Abduh verdi.

Parlamento Baskan Yardimcisi Mukaddes Nalbant, Islami degerlerinin muhafaza edilmesi ve gençlere dini egitimine katkisindan dolayi Kur’an hocasi Fatme Köybasieva’ya ödülünü sundu.

Bulgaristan Müslümanlari Basmüftüsü Mustafa Alis Haci, ülkedeki Müslümanlarin yüzyillara dayanan geleneklerini koruyan hafiz Mehmed Beyti’ye ödülünü verdi.

Bulgaristan Müslümanlari Yüksek Dini Sura Baskani Vedat Ahmed ise törende son ödülünü, cömert bagis katkilari ile ülkedeki Müslüman kültürüne destek veren, kültürel ve dini yerlerin korunmasi ve sosyal yardimlari içeren faaliyetlerde bulunan is adami Ahmed Besoglu’ya takdim etti.

Bulgaristan Kültür Bakani Prof. Velislav Minekov ve üyelerinin çogunlugunu Türklerin olusturdugu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi milletvekillerinin de katildigi törende Sefa müzik grubu, Yunus Emre’nin siirlerinden esinlenen eserlerle sahne aldi.

Yüksek Dini Sura'nin 2017 yilinda aldigi karariyla olusturulan Hocazade Mehmed Hayreddin Efendi ödülleri her yil, Bulgaristan Müslümanlari Basmüftülügünün kurulus tarihi olan 8 Aralik’ta sahiplerini buluyor.
Kaynak: AA