Bakan Kurum, COP22'nin Kapanisinda Konustu Açiklamasi

'Toplantilarimizda, 17 karari müzakere ettik ve onayladik. Denizdeki kirliliginin yüzde 80'i karasal kaynaklidir. Kararlar içinde öne çikanlardan bir tanesi kara kökenli kirleticilere iliskin protokolün güncellenmesiydi. Simdi bu kararla önümüzdeki dönemde, kirleticiler ve kirletici unsurlari gideren en iyi tekniklere dair revizyonlar yapacagiz' 'Ülkelerin deniz çöplerine dair ulusal mevzuatlarini gelistirmeleri ve plastik kullanimini azaltmalarini tesvik edici kararlara imza attik. Akdeniz'de biyoçesitliligin korunmasi için istilaci türlere karsi önlemleri yeniden belirledik'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, "Toplantilarimizda, 17 karari müzakere ettik ve onayladik. Denizdeki kirliliginin yüzde 80'i karasal kaynaklidir. Kararlar içinde öne çikanlardan bir tanesi kara kökenli kirleticilere iliskin protokolün güncellenmesiydi. Simdi bu kararla önümüzdeki dönemde, kirleticiler ve kirletici unsurlari gideren en iyi tekniklere dair revizyonlar yapacagiz." dedi.

Kurum, Antalya Belek'te bir otelde düzenlenen Akdeniz'in Kirlenmeye Karsi Korunmasi Sözlesmesi'nin 22. Taraflar Konferansinin (COP22) kapanisinda, Türkiye'nin büro baskanligini yürütecegi 2 yillik süreçte, Italya'dan devraldigi bayragi daha yüksege çekmenin kararliligi ve azmi içinde olacaklarini belirtti.

Kurum, bir kez daha Türkiye'nin büro baskanligini yürütecegi bu yeni dönemin ve Barselona Sözlesmesi 22. Taraf Ülkeler Toplantisinin Türkiye, Akdeniz ve tüm insanlik için hayirli olmasini dileyerek, 4 gün süren toplantilarda Akdeniz’deki kirlilik, biyoçesitlilik kaybi, yabanci türlerin varligi ve iklim degisikligi konularini tüm yönleriyle ele alma firsatini yakaladiklarini belirtti.

Akdeniz'in korunmasina yönelik 40'a yakin özel etkinlige de ev sahipligi yaptiklarini belirten Kurum, 21 ülkeden 400'ü askin katilimcinin oldugunu söyledi.

Tüm toplanti ve etkinliklerde üniversitelerimizin, sivil toplum kuruluslarinin ve uzmanlarin görüslerini dinlediklerini, Birlesmis Milletler Çevre Programi'nin 50. Yil etkinligini cosku içinde gerçeklestirdiklerini belirten Kurum, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in katilimlariyla COP22 ülkelerinin kadin liderleriyle yuvarlak masa toplantisi yaptiklarini kaydetti.

Kurum, Türkiye'nin Büro Baskanligi döneminin tüm karar alma süreçlerinde, gençlerin en etkin rol aldigi, uluslararasi iklim elçileri olarak görev alacaklari bir dönem olacagini kaydetti.

Imza altina alinan Antalya Deklarasyonu'nun, Akdeniz'in sorularinin bütüncül, tutarli ve aksiyoner bir cevabi niteliginde oldugunu belirten Kurum, Antalya’daki bu konferansin gelecege isik tutan bir bulusma oldugunu, devrim niteliginde yeniliklerle sonuçlandigini söyledi.

Çevre konusunun, doga koruma konusunun siyaset üstü oldugunu, Birlesmis Milletler çatisi altinda uzlasi saglanan nadir konularin basinda geldigini bir kez daha gördüklerini dile getiren Kurum, sunlari kaydetti:

"Toplantilarimizda, 17 karari müzakere ettik ve onayladik. Denizdeki kirliliginin yüzde 80’i karasal kaynaklidir. Kararlar içinde öne çikanlardan bir tanesi kara kökenli kirleticilere iliskin protokolün güncellenmesiydi. Simdi bu kararla önümüzdeki dönemde, kirleticiler ve kirletici unsurlari gideren en iyi tekniklere dair revizyonlar yapacagiz. Yine, atiklarin veya baska maddelerin denize bosaltilmasini yönetiminde degisikliklere gittik. Izlenecek kirleticiler, bosaltma yeri seçimi ve özellikleri ve deniz ortamina etkisinin nasil en aza indirilecegi hakkinda; etkinligi artiracak adimlari attik. Ülkelerin deniz çöplerine dair ulusal mevzuatlarini gelistirmeleri ve plastik kullanimini azaltmalarini tesvik edici kararlara imza attik. Akdeniz’de biyoçesitliligin korunmasi için istilaci türlere karsi önlemleri yeniden belirledik.

Biz suna hep inandik; 'Deniz ne kadar büyük olursa olsun, koruma hep kiyidan baslar.' Kiyilarin sakinleri olan insanlarla; denizlerin sahibi olan tüm canlilarimizin ortak yasami için; Akdeniz’de korunan alanlarin miktarinin artirilmasi hedefini yine güçlü bir iradeyle ortaya koymamiz, bizi ziyadesiyle mutlu etmistir. Buna benzer daha birçok konu hakkinda fikirlerimizi, uygulamalarimizi ele aldigimiz her bir müzakereyle; önümüzdeki 2 yillik sürecin zenginlesmesini sagladiniz. Atalarimizin da dedigi gibi, 'Sig sulari, en hafif rüzgarlar bile costurabiliyor. Derin denizleri ise ancak derin asklar dalgalandirir.' Ben bu önemli kararlarin altina imza atan tüm Akdeniz asiklarina; daha temiz bir Akdeniz için kararlilik gösteren tüm dostlarimiza tesekkür ediyorum."

Kurum, COP22 Toplantilarinin düzenlenmesinde emegi geçen UNEP’e ve UNEP/MAP Sekretaryasina, Iklim Basmüzakerecisi ve Bakan Yardimcisi Mehmet Emin Birpinar'a, Bakanlik bürokratlarina, tüm ekiplere ve mesai arkadaslarina tesekkür etti.

Bakan Kurum'un konusmasinin ardindan Bakan Yardimcisi Mehmet Emin Birpinar'in baskanligindaki kapanis oturumunda, katilimci ülkelerin temsilcileri COP22 toplantisina iliskin kisa degerlendirmede bulundu.

Kaynak: AA