Almanya'da Kovid-19 Asisi, Risk Grubundaki 5-11 Yas Araligi Için Önerildi

Almanya'da, Daimi Asi Komisyonu (STIKO), BioNTech-Pfizer'in yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi gelistirdigi asinin, risk grubunda olan 5-11 yasindaki çocuklara uygulanmasini tavsiye etti.

Robert Koch Enstitüsünden (RKI) yapilan açiklamada, STIKO'nun, Kovid-19 asisina iliskin tavsiyelerini güncelledigi belirtildi.

Açiklamada, STIKO'nun simdiye kadar mevcut olan tüm verileri degerlendirdikten sonra çesitli hastaliklari olan 5-11 yasindaki çocuklar için Kovid-19 asisini tavsiye ettigi vurgulandi.

Bunun yani sira kendilerini asiyla koruyamayan insanlarla temasta olan çocuklarin da asi yapmalarinin önerildigi aktarilan açiklamada, ayrica herhangi bir hastaligi olmayan 5-11 yaslarindaki çocuklara da doktor tavsiyesi ve ebeveynin talebiyle Kovid-19 asisinin uygulanabilecegi kaydedildi.

BioNTech'in ürettigi asinin önerildigi açiklamada, bu yas grubundaki çocuklarin Kovid-19'u agir geçirmelerinin ve ölümlerinin engellenmesinin amaçlandigi dile getirildi.

Halihazirda daha önce herhangi bir hastaligi olmayan 5-11 yas grubundaki çocuklar için Kovid-19 hastaligini agir geçirme, hastaneye ve yogun bakima yatma riskinin düsük olduguna isaret edilen açiklamada, bunun yani sira kisitli veriler sebebiyle nadir görülen asinin yan etkilerine iliskin risklerin su an için degerlendirilemedigine dikkat çekildi.

Açiklamada, bu sebeplerden dolayi daha önce herhangi bir hastaligi olmayan çocuklar için genel bir asi tavsiyesinin yapilmadigi ifade edildi.

Ayrica açiklamada, söz konusu yas grubu için asinin güvenirligi hakkinda daha fazla veri ve diger bulgular elde edildiginde derhal bunun incelenecegi ve gerektiginde tavsiyenin güncellenecegi kaydedildi.

Avrupa Ilaç Ajansi (EMA), 25 Kasim'da, 5-11 yas arasi çocuklar için Pfizer-BioNTech'in asisina onay vermisti.

Kaynak: AA