'Türkiye'nin Defalarca Tesebbüs Ettigi Büyük Kalkinma Hamlesinin Önü Insallah Bu Defa Kesilemeyecek'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Milletimizden bize güvenmesini ve sabirli olmasini istiyorum. Türkiye’nin asirlardir defalarca tesebbüs ettigi ancak her seferinde yarim kalan hatta geriye giden büyük kalkinma hamlesinin önü insallah bu defa kesilemeyecektir. Gelismis ülkeler arasindaki hakkimiz olan yeri aldigimizda, bugünleri büyük bir basari hikayesinin önemli sayhalarindan biri olarak hep birlikte hatirlayacagiz” dedi.

'Türkiye'nin Defalarca Tesebbüs Ettigi Büyük Kalkinma Hamlesinin Önü Insallah Bu Defa Kesilemeyecek'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Cumhurbaskanligi Kabine Toplantisi’nin ardindan açiklamalarda bulundu. TBMM’de Genel Kurulu’nda sürmekte olan bütçe görüsmelerinin, Türkiye ve millet için hayirlara vesile olmasini temenni Erdogan, “Türkiye sehit yakinlarina galiz küfürler eden bir milletvekilinin yaptigi terbiyesizligin sokunu üzerinden atamamisken, bu defa da Genel Kurul’da yasanan bir baska edepsizlik örnegi ile sarsilmistir. Üstelik bu edepsizlik Meclis’in ikinci büyük partisinin genel baskani tarafindan sergilenmistir. TBMM Genel Kurulu’nu, partisinin genel merkezi veya kafalari dumanli dostlariyla atip tuttugu bir ortam sandigi anlasilan bu zata Yunus’un diliyle cevap vermek istiyorum, ‘Girdim ilim meclisine, eyledim kildim talep, dediler ilim geride illa edep illa edep.’ Evet milleti kendi yalanlariyla, iftirayla çarpitmalariyla kandirabilecegini sananlarin birileri tarafindan sisirildigi anlasilan ekolari ile geldikleri yer, nokta, burasidir. Millete söyleyecek hiçbir sözü, ortaya koyacak hiçbir projesi, programi, vizyonu olmayanlarin içlerindeki kiri, kini, nefreti bu tarz davranislarla disa yansittiklari görülüyor. Hiç kimsenin partisinde, kendi dost ortaminda, evinde nasil davrandigina elbette karismayiz ama buradan herkesi TBMM’nin asaletine, nefasetine, nezahetine, nezaketine, izzetine velhasil bu yüce kurumun faziletine uygun davranislar sergilemeye davet etmek de bizim görevimizdir. Iktidarin sadece hayalini kurmakla bile bu derece kendini kaybedenlerin ülkenin basina ne gibi felaketler getirecegini takdirini milletimize birakiyoruz" ifadelerini kullandi.

“HEP SÖYLEDIGIM GIBI BIZ NE YAPTIGIMIZI BILIYORUZ. NASIL YAPACAGIMIZI, NEREYE GIDECEGIMIZI BILIYORUZ, NE ELDE EDECEGIMIZI DE BILIYORUZ”

Gelismis ülkelerin 2008’deki finans krizine girdiginde birilerinin Türkiye için de felaket senaryolari yazmaya basladigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, “Biz bu krizin Türkiye’yi teget geçecegini söyledigimizde yine birileri bunu istihza ile karsilamisti ama Türkiye sadece bu krizin kendisine teget geçmesini saglamakla kalmamis hizli bir büyüme sürecine girmistir. Salgin döneminde de yine benzer bir tablo ile karsi karsiya kaldik. Küresel ekonominin yüzde 3,4 küçüldügü geçen yil, biz yüzde 1,8 oraninda büyüme kaydettik. Bu yilki büyüme oranimiz, çogunlugu sanayi üretimine ve 221 milyar dolari bulan ihracatimiza dayali olarak çift haneli rakama dogru gidiyor. Önümüzde zorluklar yok mu elbette var. Bunlarin en basinda gelen dünyadaki enerji ve gida fiyatlari kaynakli fiyat yükselisidir. Bir süre sonra, ben inaniyorum bu da dengeye oturacaktir. Bu belirsizligin ortadan kalkmasi bizim de önümüzü daha rahat görmemize imkan saglayacaktir. Gelismis ülkelerdeki üretici fiyatlari ile tüketici fiyat enflasyonlari arasindaki büyük fark bu ekonomileri bir süre daha sarsmayi sürdürecektir. Bu tablo bize ayni zamanda, ülkemizin üretim ve ihracat konusundaki hedeflerine ulasmasi için ihtiyacimiz olan zamani da kazandiracaktir. Sanayi kapasitemizi hizla gelistirirken, düsük faiz ve dengeli kur ile üretimi ve istihdami adim adim daha ileriye tasiyacagiz. Bir müddet sonra bu süreç çalisanlarin ücretlerinden, kamu gelirlerine kadar her alanda kazanç olarak kendini hissettirmeye baslayacaktir. Hep söyledigim gibi biz ne yaptigimizi biliyoruz. Nasil yapacagimizi, nereye gidecegimizi biliyoruz, ne elde edecegimizi de biliyoruz. Milletimizden bize güvenmesini ve sabirli olmasini istiyorum. Türkiye’nin asirlardir defalarca tesebbüs ettigi ancak her seferinde yarim kalan hatta geriye giden büyük kalkinma hamlesinin önü insallah bu defa kesilemeyecektir. Gelismis ülkeler arasindaki hakkimiz olan yeri aldigimizda, bugünleri büyük bir basari hikayesinin önemli sayhalarindan biri olarak hep birlikte hatirlayacagiz” ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan, geçmiste Türkiye’nin hep baskalarinin reçeteleri ile sikintilari çözmeye çalistigini belirterek, “Bu defa dünyadan ve kendimizden çikardigimiz dersler isiginda, bilimin, aklin gayretin ve inancin destegi ile kendi hikayemizi yaziyoruz. Daha öncekilerden farkli olarak bu hikayeyi güçlü bir altyapi, güçlü bir kamu düzeni, güçlü bir kamu maliyesi, güçlü bir özel sektör, güçlü bir nitelikli insan kaynagi, güçlü bir azim esliginde hayata geçiriyoruz” dedi.



“AYDA 1,7 MILYAR LIRA KATKI SAGLAYAN BU INDIRIMLI STOPAJ UYGULAMASINI MART AYI SONUNA KADAR DEVAM ETTIRME KARARI ALDIK”

Cumhurbaskani Erdogan, dar gelirliler, ücretliler, emekliler basta olmak üzere milletin her kesiminin üzerine binen yükleri azaltmak için gereken adimlari birer birer attiklarini söyleyerek, “Kamu isçileri ve memurlarin maaslarinda yapilan artislarin ardindan asgari ücret düzenlemesinde de ayni anlayisla hareket ediyoruz. Uyguladigimiz sosyal devlet ve kapsamli sosyal yardim politikalariyla bugüne kadar ülkemizde hiç kimseyi sahipsiz birakmadik. Bundan sonra da birakmayacagiz. Geçtigimiz hafta küçük ve orta ölçekli isletmelerimize yönelik ilave 10 milyar liralik istihdama destek paketi ile yine 10 milyar liralik imalata dayali ithal ikamesi destek paketinin müjdesini milletimizle paylasmistik. Bugün de salgin döneminde baslattigimiz esnaf kredilerine Hazine faiz destegi ile ilgili bazi bilgileri kamuoyuyla paylasmak istiyorum. Hazine destekli kredilere uygulanan destegin 2021’de de devam ettirerek esnafimizi yükselen faizlerin yükünden koruduk. Bu kapsamda 2021 yilinda kullanilan yaklasik 60 milyar liralik esnaf kredisinin 5,2 milyar liralik faiz yükünü Hazine üstlenmistir. Önümüzdeki 3 yil boyunca Hazine’nin yapacagi faiz destegi ödemeleri toplamda 26 milyar lirayi bulacaktir. Böylece esnafimizin ilave yük altina girmeden isini, gücünü devam ettirmesini saglamis olacagiz. Tasarruf sahiplerinin mevduatlarini Türk Lirasi cinsinden tutmalarini tesvik etmek için baslattigimiz katilim hesaplarina indirimli tevkifat uygulamasini bu yilsonuna kadar uzatmistik. Simdi de vatandaslarimiza ayda 1,7 milyar lira katki saglayan bu indirimli stopaj uygulamasini mart ayi sonuna kadar devam ettirme karari aldik” dedi.



“KURAKLIKTAN ZARAR GÖREN 651 BIN ÜRETICIMIZE TOPLAMDA 2,6 MILYAR LIRA KURAKLIK DESTEGI ÖDEMESINI ARALIK AYININ IKINCI YARISINDA YAPIYORUZ”

Çiftçilere müjde veren Cumhurbaskani Erdogan, “Bilindigi gibi ülkemizde bu yil yasanan kuraklik nedeniyle Bugday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut ve mercimek üreticilerimiz verim kaybina ugradi. Kurakliktan zarar gören 651 bin üreticimize toplamda 2,6 milyar lira kuraklik destegi ödemesini Aralik ayinin ikinci yarisinda çiftçilerimizin hesaplarina yapiyoruz. Stratejik bir sektör olarak gördügümüz tarimi desteklemeyi, çiftçilerimizin tohumu toprakla bulusturmasi için ne yapilmasi gerekiyorsa yapmayi sürdürecegiz” ifadelerini kullandi.

“FIRSATÇILIK PESINDE KOSANLARI NE MILLET, NE TARIH, NE DE DEVLET AFFEDER”

Büyük hedeflere dogru ilerlerken insanlarin günlük hayatlarinda yasadiklari sikintilari da görmezden gelmediklerini ve yok saymadiklari söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

“Özellikle fahis fiyat artislari konusundaki her sikayeti dinliyor. Her sikintiyi ciddiyetle takip ediyoruz. Buradan tüm bakanliklarimiza, tüm kurumlarimiza, tüm belediyelerimize talimat veriyorum. Girdi maliyetlerindeki ve kurdaki yükselis ile izah edilemeyecek fiyat artisi yapan bilhassa stokçulugu yönelen hiç kimsenin gözünün yasina bakilmayacaktir. Hem idari, hem hukuki islemlerle kendi ülkesine ve milletine karsi böyle agir bir suç isleyen herkesin yakasina yapisilacaktir. Türkiye tarihinin en kritik ekonomik mücadelelerinden birini verirken, firsatçilik pesinde kosanlari ne millet, ne tarih, ne de devlet affeder. Bu konunun serbest piyasa ekonomisi ile uzaktan yakindan ilgisi yoktur. Serbest piyasa ekonomisi kuralsizlik, basibosluk, vicdansizlik, insafsizlik ve ahlaksizlik demek degildir. Tam tersine bu sistem piyasa kurallari içinde hareket etmeyenlere kati surette izin verilmemesini gerektirir. Dünyanin her yerinde de serbest piyasa ekonomisi bu sekilde isler, isletilir. Hükümet olarak asiri fiyat yükselterek ve stokçuluk yaparak piyasayi zehirleyenlere karsi sonuna kadar mücadele etmekte kararliyiz. Bizim hiç kimsenin kazancinda gözümüz yoktur, bizim karsi çiktigimiz ve mücadele ettigimiz tek sey o da sömürür. Bu sömürü emek üzerinden yapilsa da karsiyiz, mal ve hizmet üzerinden yapilsa da karsiyiz. Para üzerinden yapilsa da karsiyiz” degerlendirmesinde bulundu.

“HERKESI YATIRIM, ISTIHDAM, ÜRETIM, IHRACAT TEMELLERI ÜZERINE INSA ETTIGIMIZ YENI EKONOMI POLITIKAMIZIN GETIRDIGI FIRSATLARI DEGERLENDIRMEYE DAVET EDIYORUM”

"Sadece kendisi daha çok kazanma hirsiyla ülkenin dengelerini bozmaya, milletin hakkina, hukukuna girmeye kalkanlara izin vermeyecegiz" diyen Erdogan, “Bu vesileyle bankada, yastik altinda, kasasinda parasi özellikle de dövizi bulunan bireylere ve kurumlara da bir çagri yapmak istiyorum. Herkesi yatirim, istihdam, üretim, ihracat temelleri üzerine insa ettigimiz yeni ekonomi politikamizin getirdigi firsatlari degerlendirmeye davet ediyorum. Fiyat ve kur artislarinin yol açtigi dalgalanma bir süre sonra mutlaka duracaktir ama bu dönemde yapilan yatirimlarin saglayacagi helal ve istikrarli getiri insallah nesiller boyu devam edecektir” diye konustu.



“TARIHIMIZDE YENI VE SANLI BIR SAYFA AÇMANIN ESIGINDEYIZ”

Döviz, altin ve Türk Lirasi cinsinden tasarrufu bulunanlarin bu büyük atilima katilmalari halinde Türkiye’nin çok daha kisa sürede dünyanin en büyük 10 ekonomisi arasina girebilecek seviyeye ulasacagini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, “Ülkemizdeki döviz sorununun kurun seviyesi ile degil istikrarli ile ilgili oldugunu biliyoruz ve bunu saglayacak adimlari da atiyoruz. Ayni sekilde ülkemizdeki fiyat artisi sorununun, arzdaki bozulmadan degil, girdi fiyatlarindaki belirsizlik ile açgözlülükten kaynaklandigini da biliyor ve bunun da tedbirlerini aliyoruz. Milletimizin her bir ferdinden bu tarihi mücadelede bize destek vermesini bekliyoruz. Konjonktürel dalgalanmalarin günübirlik çikarlarin, nefsi arzularin tahrik ettigi haksiz kazanç hirsinin ihtirasina kapilarak, önümüzdeki bu büyük firsati kaçirirsak yarin evlatlarimizin yüzüne bakamayiz. Tarihimizde yeni ve sanli bir sayfa açmanin esigindeyiz. Insallah bu onurlu basarinin altina hep birlikte imza atacagiz. Sairin dedigi gibi, ‘kazanmak istersen sen de bu zaferi gürleyen sesinle doldur gökleri. Zafer dedikleri kahraman peri susandan kaçar da cosana gider” dedi.

(Hülya Keklik/IHA)
Kaynak: İHA