Israil Istihbaratindan, 'Bakan Gantz'in Evine Casus Yerlestirilmesini Engelleyemedik' Itirafi

Israil Iç Istihbarat Servisi Sin-Bet'in (Sabak) Baskani Ronen Bar, istihbarat servisinin, Iran için çalismakla suçlanan bir casusun Israil Savunma Bakani Benny Gantz'in evine yerlestirilmesini engelleyemedigini itiraf etti.

Israil Kamu Yayin Kurulusu KAN'in haberine göre, Bar, casusluk olayinin ortaya çikmasindan sonra olusturulan komisyon tarafindan yürütülen sorusturmanin sonuçlarini açikladi.

"Operasyonu çökertmeyi basardik ama engelleyemedik" diyen Bar, Sin Bet görevlisi iki müdürün siciline "dikkat" notu düsülmesi talimati verdigini aktardi. (Dikkat, uygunsuz davranis veya hatali performans nedeniyle personelin siciline islenen not.)

Bar, sorusturma komisyonunun, Gantz'in evinde hizmetli olarak çalisan Omri Goren Gorochovsky (37) için yapilan güvenlik inceleme sürecinde mesleki basarisizliklar, bakan ve çevresini güvence altina almak için çalisan (izleme birimi ve Sin Bet'teki güvenlik biriminin yani sira Basbakanlik ve Savunma Bakanligi tarafindan korumadan sorumlu olanlar da dahil olmak üzere) tüm unsurlarin is akisinda bosluklar tespit edildigi sonucuna vardigini aktardi.

Olaydan derhal ders çikarma süreci kapsaminda korumasi saglanan herkese kapsamli bir inceleme yapildigini, güvenligi saglamakla yükümlülerin yakin çevrelerinde arastirma ve teshis islemlerinin sikilastirildigini kaydeden Bar, istihbarat servisi tarafindan korunan kisiliklerin çevresine istihbarat ve operasyonel koruma çemberleri eklenmesi talimati verdigini ifade etti.

Bar, ayrica, Sin Bet'in güvenligini saglamayi üstlendigi siyasi sahsiyetlerin çevresinde çalisan çesitli meslekler için yapilan güvenlik tarama sürecini izlemek üzere koruma halkasina istihbarat unsurlarinin eklenmesine karar verildigini sözlerine ekledi.

Israil basini 18 Kasim'da, Gantz'in evinde hizmetli olarak çalisan Omri Goren Gorochovsky (37) isimli kisinin, Iran ile iliskili oldugu ifade edilen hacker grubu Black Shadow'a bilgi aktarma girisiminde bulundugu gerekçesiyle tutuklandigini duyurmustu.

Israil Iç Istihbarat Servisi Sin-Bet, basinda çikan haberlerin ardindan söz konusu kisinin evdeki data güvenlik protokolü nedeniyle herhangi bir gizli bilgiye ulasamadigini ve bunlari hacker grubuna aktaramadigini duyurmustu.

Kaynak: AA