Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi Heyetinin Fukusima Ziyaretine Kovid-19 Engeli

Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansinin (UAEA), Fukusima'yi ziyaret plani, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyanti sebebiyle ertelendi.

Japonya hükümeti, UAEA uzman heyetinin, radyoaktif özellikli atik suyun denize saliverilmesi planini denetlemek üzere Fukusima Dai-içi nükleer santraline yapacagi ziyaretinin tehir edildigini duyurdu.

Kyodo ajansina göre Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanligi, Kovid-19'un Omicron varyantina önlem olarak ertelenen ziyaretin, Ocak 2022 ayi ya da daha geç bir tarihte gerçeklestirilecegini açikladi.

UAEA Nükleer Güvenlik ve Emniyet Departmani Baskani Lydie Evrard, 2011 depreminde hasar gören ülkenin kuzeydogusundaki santrali, Eylül 2021'de gezerek, "yerinde denetlemede bilimsel tarafsizligin önemini" vurgulamisti.

Önceki Suga Yosihide hükümeti, nisan ayinda, 10 yil önceki deprem ve tsunamide hasar gören santralde biriken atik suyun, Pasifik Okyanusu'na salinacagini kaydetmisti.

Tokyo hükümetinin kararina, komsu ülkeler Çin, Güney Kore ve Tayvan tepki gösterirken, ABD "anlayisla karsiladigini", UAEA ise destekledigini açiklamisti.

- Kapasite 2022'de doluyor

Santralde zarar gören reaktörleri sogutmaya yarayan saf su içinde olusan radyoaktif maddeler, Gelismis Sivi Isleme Sistemi (ALPS) sayesinde trityum materyali haricinde ayrisiyor.

Tesislerde muhafaza edilen ve günden güne artis gösteren ayrismis suyun, Fukusima kompleksindeki yaklasik 1000 tanklik su depolama kapasitesini 2022 sonbaharinda doldurmasi bekleniyor.

Kaynak: AA