Zambiya'da 3 Kiside Kovid-19'Un Omicron Varyanti Tespit Edildi

Güney Afrika ülkelerinden Zambiya'da yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantina rastlandigi bildirildi.

Saglik Bakani Sylvia Masebo, basin mensuplarina yaptigi açiklamada, geçen hafta yapilan testlerde 3 kiside Kovid-19'un Omicron varyantinin tespit edildigini belirtti.

Masebo, bu kisilerden 2'sinin yakin zamanda yurt disina seyahat ettigini ve tam asili oldugunu, bir kisinin ise yurt disina hiç çikmadigini ve asi da olmadigini söyledi.

Hastalarin birinin asemptomatik oldugunu ifade eden Masebo, diger iki hastada da hafif grip benzeri semptomlar oldugunu dile getirdi.

Masebo, bu hastalarin temas kurdugu herkesin takibe alindigini belirterek, "Omicron varyantinin neden oldugu Kovid-19'un ciddiyeti henüz anlasilmadi ancak asilarin pandemiyi kontrol etmede kritik bir rol oynamaya devam ettigi açik." dedi.

Zambiya, Güney Afrika'da tespit edilen varyantin ardindan dünyanin dört bir yanindaki ülkeler tarafindan seyahat yasaklariyla karsi karsiya kalan birkaç Afrika ülkesi arasinda yer aliyor.

Ülkede salginin basindan bu yana 210 bin 294 kisi Kovid-19'a yakalandi, bunlardan 206 bin 454'ü sagligina kavustu, 3 bin 667'si yasamini yitirdi.

Kaynak: AA