Prof. Dr. Akdur Açiklamasi 'Engelli Bütün Vatandaslarimizin Hayatlarini Kolaylastirmaliyiz'

Halk Sagligi Uzmani Prof. Dr. Recep Akdur, 3 Aralik Dünya Engelliler Günü dolayisiyla açiklama yapti.

Akdur yaptigi açiklamada milyonlarca engelli vatandasin yasamlarini kolaylastirmak için herkesin özenli olmasi gerektigini söyledi.



Akdur, toplum olarak alinacak bazi önlemlerin ve dikkat edilecek bazi kurallarin engelli nüfus artis oranini alt düzeyde tutacagina dikkat çekerek, "Dikkat edilmesi gereken konularin basinda trafik kazalari geliyor. Trafik kurallarina eksiksiz uyulmali. Her yil bir çok vatandasimiz trafik kazalari sonrasi vefat ediyor, yaralaniyor ya da engelli olabiliyor" diye konustu.

Bebek ve çocuklarin araç içinde ön koltukta asla oturmamasi gerektigini belirten Akdur, arka koltukta, kurallara uygun bir sekilde ve emniyet kemeri takili bebek ve çocuk koltuklarinin kullanilmasinin önemine degindi. Ev kazalarinin da özellikle bebek, çocuk ve yaslilar için çok önemli sorunlara yol açtigina dikkat çeken Akdur, bir anlik dikkatsizligin sonuçlarinin çok üzücü olabilecegini belirtti.

Tütün kullanimi ve pasif içiciligin bir çok önemli saglik sorununa yol açtigini vurgulayan Akdur su uyarilarda bulundu:

"Sigara, elektronik sigara, puro, pipo ve nargile, göz sagligi açisindan da oldukça büyük risk tasiyor. Tütün kullanimi, sari nokta hastaligini ve ilerleyen süreçte körlügü tetikliyor. Gebelik öncesi ve gebelik döneminde anne adayinin tütün kullanimi ve pasif içiciligi dogacak bebegin sagligi açisindan çok çok büyük riskler tasiyor. Gebelik öncesi ve gebelik döneminde anne adayinin beslenme sekliyle bebegin gelisimi ve sagligi açisindan yakin bir iliski var. Bu dönemde anne adayinin yetersiz ve dengesiz beslenmesi, bebeklerde fiziksel ve zihinsel gelisim geriligine yol açiyor. Yine bu dönemde yapilan tarama, test ve kontroller de oldukça önemli. Anne adayinda D vitamini yetersizligi varsa bu durum bebek için bazi sorunlara yol açiyor. Yenidogan bebeklerde fenilanin enzimi eksikligi sonucu ortaya çikan ve ileri derecede zeka geriligine neden olan fenilketonuri hastaligi erken teshisle önlenebiliyor. Bebeklerin dogduktan ve

beslenmeye basladiktan 24, 72 saat sonra topuklarindan bir damla kanin alinmasi ve incelenmesi hastaligin erken teshis ve tedavisini sagliyor. Türkiye’de bir çok bebek isitme kaybiyla doguyor. Isitme kaybinin saptanmasi açisindan en kritik dönem yenidogan dönemi. Isitme taramalari ile tespit edilen bebekler için tedavi gelisimi ve süreç çok olumlu ilerliyor.

Iyot yetersizligi bir çok saglik sorununa yol açiyor. Bu nedenle iyotlu tuz tüketimi önemli."
Kaynak: İHA