Basaksehir'in Süper Çocugu

Basaksehir Belediyesi, 3 Aralik Dünya Engelliler Günü’nde dogustan engelli olan belediye personeli Metin Mete ile örnek bir çalisma gerçeklestirdi. "Engelleri asmak için mutlaka bir isin ucundan tutun" tavsiyesinde bulunan Mete, “Hiçbir zaman, hiçbir yerde engel yok” dedi.

Basaksehir'in Süper Çocugu
Basaksehir Belediyesi, 3 Aralik Dünya Engelliler Günü’nde azmi ve çaliskanligiyla herkese örnek olan belediye personeli Metin Mete ile anlamli bir çalismaya imza atti. Sosyal Isler Müdürlügü’nde görev yapan dogustan engelli Metin Mete, engelleri bir bir nasil astigini anlatti.

“Türkiye’nin süper çocugu seçildim”

1984 yilinda Bitlis’te dünyaya gelen Metin Mete, “Hastane, ebe gibi sartlar olmadigi için dogumumu anneannem yaptirmis. Dogumdan sonra 5 gün boyunca beni anneme göstermemisler. Sonra alistira alistira söyleyerek anneme öyle göstermisler. Bitlis’te engellilikle çok fazla tanismadim. Ilkokula basladigim zaman birçok seyi ailemin yardimiyla çözmüstüm. Bir televizyon kanalinin benimle haber yapmasinin ardindan hayatimda bazi önemli degisiklikler oldu. 1992 yilinda ‘Türkiye’nin Süper Çocugu’ seçildim” diye konustu.



“Engelli oldugumu Istanbul’a gelince anladim”

Ailesinin de yardimiyla birçok isini ayaklariyla yapan Mete, “Insanlar nasil elleriyle yemek yemeyi, resim yapmayi, yazi yazmayi ögrenebiliyorsa ben de, ailemin yardimiyla ayaklarimi kullanmayi ögrendim. Ilkokula basladigim zaman çok zorlanmadim. Ögretmenim bana destek veriyordu. Engellilikle ilgili yakindan uzaktan alakam yoktu. Engellinin ne oldugunu anlayamazdim. Istanbul’a geldigim zaman yavas yavas engelliligi ögrenmeye basladim” ifadelerini kullandi.

“Ilk defa engelli olduguma dair bir sey istendi”

Çok iyi arkadasliklar kurdugu liseden sonra is hayatina adim atmak için girisimlerde bulundugunu anlatan Metin Mete. “Engelli olduguma dair benden rapor istendi. Ilk defa engelli olduguma dair benden bir sey istendi. Raporu aldim. Bir is yerine görüsmeye gönderildim. Bana ‘Metin Bey, size ne is verebiliriz’ diye soruldu. Orada sanki bütün dünya karardi. Bütün hayatim gözümün önüne geldi. Acaba ben ne is yapabilirim? Bana su isi verebilirsiniz derim ama öyle bir sey yok. Çok haklisiniz dedim. Oradan çikar çikmaz arastirmaya basladim, ben kendimi nasil gelistiririm diye. Engellilere yönelik kurslar varmis. Bir yil boyunca kendimi gelistirmek için ugrastim. Üç otobüsle Çaglayan’a giderek bilgisayar egitimi aldim. Oradan çikip diksiyon egitimi almaya gittim. Bir taraftan da beden dili, hitabet egitimi aldim" seklinde konustu.



“Engelleri asmak için mutlaka bir isin ucundan tutun”

Kendisini gelistirmek için sürekli çaba gösterdigini ifade eden Metin Mete, engellilere önemli tavsiyelerde bulundu. “Mutlaka hedefleriniz olsun” diyen Mete, sözlerini söyle tamamladi:

“Engeliniz, yapmak istediginiz hiçbir ise engel olmasin. Yapmak istediginiz seyi, hedef olarak belirleyin ve o hedefe kosun. O hedefe ulasmaya yakin oldugunuzda veya ulastiginizda, o hedefi büyütün. Bütün engellileri, sanat ve spor alaninda faaliyet göstermeye davet ediyorum. Bu, sizlere özgüven kazandiracaktir. Disariya çikarak topluma adapte olmayiz. Engelleri asmak için mutlaka bir isin ucundan tutmak lazim. Hiçbir zaman, hiçbir yerde engel yok.”
Kaynak: İHA