Myanmar'da Aralarinda Kadin Ve Çocuklarin Bulundugu 30'Dan Fazla Yanmis Ceset Bulundu

Myanmar’daki Kayin eyaletinde aralarinda kadin ve çocuklarin bulundugu 30’dan fazla kisinin yanmis cesedi bulundu.

Myanmar'da Aralarinda Kadin Ve Çocuklarin Bulundugu 30'Dan Fazla Yanmis Ceset Bulundu


Myanmar’in Kayin eyaletinde yer alan Hpruso kasabasina bagli Mo So köyü yakinlarinda 3 araçta aralarinda kadin ve çocuklarin da bulundugu 30’dan fazla kisinin yanmis haldeki cansiz bedeni bulundu. Yerel bir insan haklari grubu olan Karen Insan Haklari Grubu, söz konusu katliamin ülkeyi yönetimine el koyan ordu tarafindan yapildigini iddia ederek, söz konusu cesetlerin ülkede yerinden edilmis kisilere ait oldugunu öne sürdü. Grup, söz konusu katliami sosyal medya üzerinden duyurarak, "Insan haklarini ihlal eden insanlik disi ve vahsi cinayetleri siddetle kiniyoruz" ifadelerini kullandi.

Myanmar devlet medyasi ise, Myanmar ordusunun söz konusu köydeki muhalif silahli örgütlerden belirsiz sayida "silahli teröristi" vurarak öldürdügünü aktararak, süphelilerin 7 araçlik konvoy halinde ilerledigini ve ordunun dur ihtarina uymadiklarini ifade etti.

Olay hakkinda daha fazla ayrinti verilmedi.

Myanmar’daki darbeye öncülük eden cuntaya karsi çikan sivil milis gruplarinin en büyüklerinden biri olan Karenni Ulusal Savunma Gücü, devlet medyasi tarafindan aktarilan çatismada ölenlerin kendi üyeleri olmadigini ve ordu tarafindan öldürülenlerin siviller oldugunu ifade etti.



Güvenlik gerekçesiyle isminin açiklanmamasini isteyen bir köylü ise, geçtigimiz cuma aksami çikan yangindan haberdar oldugunu ancak bölgeden gelen silah sesleri nedeniyle olay yerine gidemedigini açiklayarak, bu sabah olay yerine gittigini ve yakilmis cesetlerin yani sira etrafa saçilmis çocuk ve kadinlarin kiyafetlerini gördügünü ifade etti.



Uydu verileri ise, geçtigimiz cuma günü Hpruso kasabasi yakinlarinda bir yangin çiktigini dogruladi.

Myanmar’da darbe

Myanmar’da ordu 2020 yilinda yapilan genel seçimlerde hile yapildigi iddialari ve ülkede siyasi gerilim artmasinin ardindan 1 Subat’ta yönetime el koymus, ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisi gözaltina alinmisti. Myanmar’da gerçeklestirilen askeri darbenin ardindan darbe karsiti halk sokaklara akin etmis ancak güvenlik güçlerinin siddetine maruz kalmisti. Eylemlerde bin 300’den fazla insan hayatini kaybederken 11 binden fazla kisi tutuklanmisti.
Kaynak: İHA