Memleket Partisi Genel Baskani Ince, Gündeme Iliskin Degerlendirmede Bulundu

'Bana, 'Genel baskan olarak aday olacak misin' diye soruyorlar. Aday olmayi düsünüyorum, olacagim ama üyeler karar verecek'

Memleket Partisi Genel Baskani Muharrem Ince, muhalefetin erken seçim konusundaki açiklamalariyla ilgili "Bana, 'Genel baskan olarak aday olacak misin?' diye soruyorlar. Aday olmayi düsünüyorum, olacagim ama üyeler karar verecek. Belki bir baska arkadasimiz da aday olacak. Bugün için Muharrem Ince sansli olabilir, yarin baska bir sey." dedi.

Ince, Memleket Partisi Yalova Milletvekili Özcan Özel, il baskani ve partili yöneticilerin katilimiyla partisinin il baskanligi binasinda gündeme iliskin basin toplantisi düzenledi.

Eylül ayinda dolarin 8,20 lira oldugunu hatirlatan Ince, sonrasinda yasanan gelismeleri elestirerek faiz düsürmenin yanlis oldugunu ileri sürdü. Ardindan yapilan çalismayla dolarin geriledigini ifade eden Ince, daha önce benzer çalismayi yapan Meksika ve Arjantin'in basarili olamadiklarini söyledi.

Sorunu çözmek için marketlerden degil, tarladaki üretimden harekete geçilmesi gerektigini anlatan Ince, bu konuda bir üretim seferberligi yapilmasi gerektigini söyledi. Ince, "Bütün tarlalari ekelim. Balkonlarimizdaki saksilari dahi ekelim. Hazine arazilerinden devlet para istemesin, köylü, millet eksin. Ithalat sopasiyla çiftçiyi hizaya çekmeye çalismasinlar. Havza bazli üretim yapalim. Nerede su varsa orada misir ekelim. Havza bazli Türkiye'yi planlayalim. Çobanlarimizin sigortasini devlet ödesin. Hayvanciligi gelistirmek istiyorsak tarimda çalisan kadinlara pirim destegi ve çobanlarin sigorta pirimizi devlet ödemelidir. Acilen bir su kanunu çikarilmalidir. Topraklarimizin yüzde 75'ini hala vahsi yöntemle suluyoruz. Topraklarimiz tuzlaniyor. Mera kanununu yeniden gözden geçirmeliyiz. Gida israfini bir büyük paket halinde milletimizle paylasmamiz lazim. Bütün bunlari yaparsak önümüzdeki dönemde güvenli ve ucuz gidaya ulasabiliriz." diye konustu.

Açiklama sonrasi bir gazetecinin erken seçimle ilgili açiklamalar ve seçimde aday olup olmayacagi yönündeki sorusuna Ince, söyle cevap verdi:

"Seçime gitmenin iki tane yolu var anayasamizda. Birincisi 360 milletvekili. Su anda 360 milletvekili yok, bunu isteyecek. Iki, cumhurbaskani meclisi fesheder, ülkeyi seçime götürür. Yapar mi, yapmaz. Dolayisiyla konu bu kadar basit ama erken ya da geç. Surada 1,5 yil kadar zaman kaldi. Olacak yani. Biz Türkiye’ye sunu öneriyoruz, herkes demokrasi istiyor bu ülkede ama samimi degiller. Ne iktidar samimi, ne muhalefet. Türkiye’ye demokrasi isteyebilmen için önce partinde demokrasi olmasi lazim. Milletvekilleri özgür olmadan parlamento özgür olmaz. Parlamento olmandan Türkiye’ye özgürlük gelmez. Baslanacak yer siyasi partiler kanunudur. Güçlendirilmis parlamenter sistem isteyenler önce siyasi partiler kanununun degismesini istemelidir. Önce özgür milletvekili olacak ki demokrasiye adim atalim. Buradan baslamamiz lazim. Allah’a sükür bizim partimizde böyle bir problem yok. Bizde partinin genel baskanini üyeler seçiyor. Cumhurbaskani adayini da üyeler seçiyor. Bana, 'Genel baskan olarak aday olacak misin?' diye soruyorlar. Aday olmayi düsünüyorum, olacagim ama üyeler karar verecek. Belki bir baska arkadasimiz da aday olacak. Bugün için Muharrem Ince sansli olabilir, yarin baska bir sey."

Siyasi partiler kanunu degismeden Türkiye’ye demokrasinin gelmeyecegini ileri süren Ince, "Muhalefette de söyle bir sikinti görüyorum, 'Erken seçim' diyorlar, ortada aday yok. Memleket Partisi’nin böyle bir sorunu yok. Üyelerin önüne sandigi koyacagiz, sandiktan kim çikarsa cumhurbaskani adayimiz o olacak. Muharrem Ince, sen aday olacak misin? Evet olacagim. Yarim kalan bir isimiz var, onu bitirmemiz lazim. Biz tek basina iktidar olacakmis gibi seçim düzlügüne kadar çalisacagiz." ifadelerini kullandi.

Açiklamanin ardindan Ince ve beraberindeki partililer, Cumhuriyet Caddesi ile kapali pazar yerindeki esnaflari gezerek sohbet etti.
Kaynak: AA