KIK, Seçimlerin Ertelendigi Libya'da Taraflari Ulusal Çikarlari Öncelemeye Çagirdi

Körfez Isbirligi Konseyi (KIK), Libya'daki seçimlerin ertelenmesinden üzüntü duydugunu belirterek taraflara, ulusal çikarlari önceleme çagrisi yapti.

Libya'da 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan ancak ertelenen seçimlerle ilgili KIK'ten yazili açiklama geldi.

KIK Genel Sekreteri Nayif el-Hacraf açiklamada, Libya'da seçimlerin zamaninda yapilamamasindan dolayi üzüntü duydugunu ifade etti.

Libyali taraflara, ulusal çikarlari önceleme ve Libya'da güvenlik ve istikrarin saglanmasi için çalisma çagrisi yapan Hacraf, KIK'in, Libya halkinin çikarlari ile ülkenin bagimsizlik, egemenlik ve toprak bütünlügünün korunmasi konusundaki kararliligini vurguladi.

Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu, 24 Aralik'ta gerçeklestirilmesi planlanan baskanlik seçimlerinin 24 Ocak 2022'ye ertelenmesini önermisti.

- Tartismali seçimler

BM öncülügündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasim 2020'deki toplantilarinda, ülkede devlet baskanligi ve parlamento seçimlerinin 24 Aralik 2021'de yapilmasina karar verilmisti.

Ancak Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyinden olusan taraflar, seçimlerin hukuki altyapisini belirleyecek kanunda uzlasamadi.

Temsilciler Meclisi Baskani ve ülkenin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih, 8 Eylül'de tek tarafli sekilde baskanlik seçimlerine iliskin bir kanun çikardigini açiklamisti.

Salih'in Mecliste oylamaya sunmadan ve Devlet Yüksek Konseyine basvurmaksizin çikardigi bu kanun, Konsey tarafindan reddedilmisti.

Temsilciler Meclisi, 4 Ekim'de tek tarafli çikardigi bir baska kanunla, parlamento seçimlerinin baskanlik seçimlerinden bir ay sonra yapilacagini duyurmustu.

Kaynak: AA