Hitit Üniversitesindeki Yabanci Ögrencilerin Yardimina Malili Tidie Kosuyor

Hitit Üniversitesinin Malili ögrencisi Tidie Traore, üniversite egitimi için baska ülkelerden gelen ancak dil bilmedikleri ve sehri tanimadiklari için sorun yasayan diger yabanci ögrencilerin kayittan barinmaya, resmi islemlerden ders notlarina kadar ihtiyaç duyduklari her alanda destekte bulunuyor Tidie Traore: 'Türkçe biliyorum, sistemi biliyorum, niye yardim etmeyeyim? Ariyorlar, 'Tidie bu nerede, bu nasil yapiliyor?' diye soruyorlar. Telefonda çözemiyorsam bizzat kendim gidip yardimci oluyorum'

Hitit Üniversitesinin Malili ögrencisi Tidie Traore, farkli ülkelerden üniversite ögrenimi için Çorum'a gelen diger yabanci ögrencilere ihtiyaç duyduklari her alanda yardimci oluyor.

Türkiye'ye 2017 yilinda gelerek Istanbul'da 1 yil Türkçe egitimi alan Traore, daha sonra lisans egitimi için basvurdugu Çorum'daki Hitit Üniversitesine kabul edildi. Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde egitime baslayan Traore, dil bilmedigi için Türkiye'ye ilk geldigi dönem yasadigi sikintilari diger yabanci ögrencilerin çekmemesi için kendilerine yardim ediyor.

Traore, kentteki yabanci ögrencileri çesitli sosyal medya platformlarinda bir araya getirerek üniversiteye ve Çorum'a adaptasyonlarinda yardimci oluyor. Dil bilmedikleri ve sehri tanimadiklari için sorun yasayan diger yabanci ögrencilerin kayittan barinmaya, resmi islemlerden ders notlarina kadar ihtiyaç duyduklari her alanda yardimina kosan, bugüne kadar onlarca yabanci ögrencinin hayatina gönüllü olarak dokunan Traore, hem ögrenciler hem de üniversite yönetimi tarafindan oldukça seviliyor.

Son sinifta ögrenim gören Traore, AA muhabirine, kentteki yabanci ögrencilere gönüllü olarak yardim ettigini, herkesin iyi egitim alip ülkelerine dönmelerine katki saglamak istedigini söyledi.

Kendisine yardim edildiginde çok mutlu oldugunu dile getiren Traore, "Böyle çok yardim görmüs biri olarak baskalarina yardim etme geregi duyuyorum. Diplomalarimin tercümesi, denklik islemleri için dil bilmedigimden çok zorluk çekmistim. Çorum'a gelen ögrenciler de ayni zorlugu yasamasinlar diye elimden geleni yapiyorum." dedi.

Ders saatleri disindaki zamanini yabanci ögrencilerin sorunlarinin çözümüne ayirdigini belirten Traore, "Türkçe bilmediklerinden zorluk çektiklerini görüyordum. Örnegin kayit islemleri için Göç Idaresine gidip kimlik islemlerini yapamiyorlar, Çorum'u bilmiyorlar ve böyle olunca onlara birinin yardim etmesi lazim. Görüyorum, zorluk çekiyorlar. Ben Türkçe biliyorum, sistemi biliyorum, niye yardim etmeyeyim? Ariyorlar, 'Tidie bu nerede, bu nasil yapiliyor?' diye soruyorlar. Telefonda çözemiyorsam bizzat kendim gidip yardimci oluyorum." diye konustu.

Hitit Üniversitesinde son dönemde yabanci ögrenci sayisinin arttigina isaret eden Traore, dolayisiyla tüm ögrencilerle daha iyi iletisim kurabilmek için mobil iletisim uygulamasi üzerinden sohbet grubu olusturdugunu, sorunlari böylece daha kolay ve hizli çözebildigini anlatti.

- "Tidie, bizim için çok büyük bir sans"

Hitit Üniversitesi Uluslararasi Ofis Sube Müdürü Esin Erden de Traore'nin hem üniversite hem de yabanci uyruklu ögrenciler için büyük bir sans oldugunu vurguladi.

Traore'nin çok yardimsever bir kisi olduguna dikkati çeken Erden, sunlari kaydetti:

"Uluslararasi Ofis olarak 2 yildan fazladir hizmet veriyoruz. Bu süreçte özellikle Afrika'dan gelen ögrencilerimizin kayit islemlerinde zaman zaman yasadigimiz sikintilari Tidie sayesinde kolaylikla asabiliyoruz. Tidie ile ilk tanistigimizda çok mutlu olmustuk. Birçok ögrenciyle bu arkadasimiz üzerinden irtibat kuruyoruz. Tidie, bizim için çok büyük bir sans. Afrika'dan gelen ögrencilerimizin birçogu Türkçe ve Ingilizce bilmiyor. Tidie, bu ögrencilerimizle aramizda köprü rolü oynuyor. Ögrencilerimizin durumlariyla ilgili sorunlarla karsilastigimizda hemen Tidie'yi ariyoruz."

Gabon uyruklu Rogane Ludvy de Çorum'a ilk geldiginde ikamet islemleri için yardima ihtiyaç duydugunu, bir arkadasi araciligiyla Traore ile tanistigini belirterek, "Benim problemlerimi çözmesi için kendisine basvurdum. Hemen yardimci oldu. Benim agabeyim gibi oldu." ifadesini kullandi.

Gineli Soulemane Diallo da Traore'nin yardimiyla lisans egitimine devam ettigini dile getirerek, "Ekonomik sikintilardan dolayi kaldigim yurt ücretini ödemekte zorlaniyordum ve ev kiralamam gerekiyordu. Tidy evini bana açti. Allah ondan razi olsun." dedi.

Türkçe Ögretim Merkezi ögrencilerinden Alhousseine Soumaoro da Çorum'a Mali'den geldigini, Fransizca disinda bir dil bilmedigine isaret ederek, "Bu nedenle Türkiye'ye ilk geldigimde bazi sorunlar yasadim. Tidie bana kimlik ve ikamet islemleri için yardimci oldu. Gerçekten çok iyi bir insan, yardimsever biri. Allah onun da yardimcisi olsun." diye konustu.

Zambiya uyruklu Miriam Sibanda da Traore'yi çok sevdiklerini vurgulayarak, kim sorununu söylese hemen hallettigini söyledi.

Kaynak: AA