Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Bakanligimiz 19 Yilda 1 Trilyon 150 Milyar TL'lik Ulastirma Altyapisi Yatirimi Yapti'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Besiktas’ta ödül törenine katilarak yaptigi konusmada, "Son 19 yildir ülkemizde ulastirma bakanliginin 1 trilyon 150 milyar TL’lik ulastirma altyapisi yatirimi yaptik. Bunlarin yüzde 80’inini devlet bütçemizden karsiladik” dedi.

Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Bakanligimiz 19 Yilda 1 Trilyon 150 Milyar TL'lik Ulastirma Altyapisi Yatirimi Yapti'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Besiktas Kuruçesme’de ‘Platin Global 100 Ödülleri 2021’ törenine katildi.

Türkiye’nin farkli sektörlerinde hizmet veren sirketler, gecede ödül aldi. Programa Bakan Adil Karaismailoglu’nun yani sira Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Ahmet Burak Daglioglu ile is insanlari ve sektör temsilciler katildi.



“Son 19 yildir ülkemizde ulastirma bakanliginin 1 trilyon 150 milyar TL’lik ulastirma altyapisi yatirimi yaptik”

Ülkemizin yakin zamanda hizli tren ile tanistigini söyleyen Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, "Son 19 yildir ülkemizde ulastirma bakanliginin 1 trilyon 150 milyar TL’lik ulastirma altyapisi yatirimi yaptik. Bunlarin yüzde 80’ini devlet bütçemizden karsiladik. Ayni sekilde demir yollarinin komplesini yeniden elden geçirdik. Su an 36 bin ton yükümüzü demir yolu ile tasiyoruz. Ülkemiz daha yakin zamanlarda yüksek hizli tren konforuyla tanisti. Su anda yapimi devam eden 4 bin kilometrelik hizli tren projemiz var. Su an yapimi devam edenler var. Bu hizli trenlerde hem yük hem de yolcu tasinacak. Ayni sekilde 500 kilometre sanayi alanlarinin limanlarin, havaalanlarinin baglantilari için kisa hatlar dedigimiz yük hatlari çalismamiz bir yandan devam ediyor. 56 tane havalimani yogun bir sekilde isletiliyor. Bunlarin üzerine önümüzdeki yil 5 tane daha havalimani ekleyecegiz, 61’e çikartacagiz. Istanbul Havalimanini düsünürseniz, yine kamu - özel isbirligiyle yapilarak 10 milyar Euro’luk devletin kasasindan 1 kurus çikmadan ekonomik degeri sifir olan bir yapiyi ekonomiye kazandiriyorsunuz. Su anda 200 bin kisiye istihdam sagliyorsunuz, ayrica devletten bir kurus çikmadan böyle büyük bir mega yapiyi ülke ekonomisine kazandiriyorsunuz. Hem de isletme süresi boyunca 22 milyar avroluk kira geliri saglanacak. Ayrica garanti etmis oldugunuz yolcu sayisini geçtigi için ilk yil, 2019’da, 22 milyon euroluk devlete ekstra bir gelir sagliyorsunuz” ifadelerini kullandi.

“Türk Lirasinin deger kazanmasi karsisinda üzülenlerden hiçbir zaman fayda gelmez”

Son zamanlarda Türk Lirasinin deger kazanmasindan üzülen muhalefeti elestiren Bakan Karaismailoglu, "Bu gelisim ve degisim süreci devam edecek. Muhalefet etmek vatanina, milletine yapilan hizmete düsmanlik yapmak degildir. Bakanlik olarak vatanimiza, milletimize hizmetimizi artiracak her türlü elestirinin basimizin üzerinde yeri var. Hepsini dikkate aliriz. Ama körü körüne bir projeyi ve ülkemizin kiymetlerini karalamak hiç kimseye yakismaz. Hele ki Türk Lirasinin deger kazanmasi karsisinda üzülenlerden hiçbir zaman fayda gelmez. Vatandasimiz, milletimizde bunu görüyordur” diye konustu.



“Türkiye bölgesel bir yönetim merkezi halinde”

Türkiye’nin bölgesel bir yönetim merkezi haline geldigini söyleyen Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani Ahmet Burak Daglioglu, "18 yil önce 5 bin 600 civarinda olan uluslararasi sermayeli yatirimci sayisi, sirket sayisi 75 bin civarina ulasti. Burada birçok sektörde, birçok fonksiyon icra ediliyor. Tabii üretim sirketleri, üretim yapan, imalat yapan sirketler dikkat çekiyor fakat bizim bir iddiamiz var: ’Türkiye yalnizca üretim için degil hem üretim öncesi süreçler için hem de üretim sonrasi fonksiyonlar için bölgesel bir merkez konumunda’ diyoruz. Bugün baktigimiz zaman 200’den fazla uluslararasi sirketin Türkiye’de Ar-Ge merkezi, tasarim merkezi var. Satin alma ofisleri var. Üretim sonrasi fonksiyonlarda da en önemli kiymetlerden biri Türkiye bölgesel bir yönetim merkezi halinde. Sayin Bakanimiz burada. Türkiye birçok uluslararasi marka için bölgesel lojistik merkezi haline geldi. Yine bizim son 5 - 6 yilda gözlemledigimiz onlarca sirket Türkiye’de bölgesel egitim merkezleri yalnizca kendi personelleri için degil yine müsterileri ve tedarikçileri için kiymet üretiyor. Burada çok kiymetli uluslararasi firmalar var” cümlelerini kullandi.
Kaynak: İHA