'Türk Fisildayicisi' Olarak Bilinen Bayburt Güvercini Için Tanitim Atagi

Bayburt Valisi Cüneyt Epcim: 'Bayburt güvercini özel, kendine has sesinin yaninda esine duydugu sevgi, saygiyi yansitan kurlariyla da anilmaktadir' 'Bayburt güvercinini bir turizm degeri olarak önemsiyoruz. Çok yakinda yapacagimiz Kent Müzesinde Bayburt güvercinine özel yer ayiracagiz'

BESIR KELLECI - Türkiye'deki en degerli kus türleri arasinda gösterilen ve "Türk fisildayicisi" olarak bilinen Bayburt güvercini, kentin tanitimina katki sunacak.

Türkiye'deki 4 ötücü güvercin türü arasinda yer alan Bayburt güvercini, basinin üzerindeki tüylerin yapisindan dolayi yörede "çift kukul" olarak aniliyor.

Adini aldigi kentte yüzyillardir meraklilari tarafindan beslenen Bayburt güvercini, kendine has ötüsü nedeniyle dünya kus literatüründe "Türk fisildayicisi" adiyla yer aliyor.

Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, AA muhabirine, Bayburt güvercinine yurt içinin yani sira Arap dünyasi ve Avrupa'daki kusseverlerden özel ilgi oldugunu söyledi.

Kusun, Bayburt'a has, endemik bir tür oldugunu belirten Epcim, "Bayburt'ta yetisen ve Bayburtlular tarafindan kentin kadim kültürünü yansitan mahallelerde, damlarda yetistirilen bir kus türü." dedi.

Epcim, Bayburt güvercininin kendine özgü rengi ve ötüsüyle diger güvercinlerden ayrildigina isaret ederek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bayburt güvercini yetistiricileri, sesine duyduklari hayranlik ve saygidan dolayi bu türü tercih etmekte. Bayburt güvercini özel, kendine has sesinin yaninda esine duydugu sevgi, saygiyi yansitan kurlariyla da anilmaktadir. Ayrica etnografik bir unsurdur. Çünkü burada gördügünüz gibi dam evler olusturulmus, Bayburt kültüründe buralara insanlar gelir, hafta sonlari birbirleriyle bulusma ve sohbet ortami olustururlar. Bu ortamdan da irfani sohbetler ortaya çikar. Güzellikler, arkadasliklar, dostluklar ortaya çikar."

Bayburt güvercininin tanitimina yönelik çalismalarla bu kus türünün daha fazla taninmasi ve gelecek nesillere aktarilmasini amaçladiklarini vurgulayan Epcim, bu kapsamda bazi tanitim çalismalari yaptiklarini, TRT Genel Müdürlügünden bir ekibin kente gelerek belgesel çalismalarina basladigini aktardi.

Vali Epcim, Bayburt güvercinini bir turizm degeri olarak önemsediklerini dile getirerek, "Çok yakinda yapacagimiz Kent Müzesinde Bayburt güvercinine özel yer ayiracagiz. Ayrica geçen sene Avrupa'da yilin müzesi ödülüne layik görülen Kenan Yavuz Etnografya Müzesiyle de bu güvercini tanitici birtakim çalismalar yaptik. Oraya gelen misafirler, Bayburt güvercinini izleme imkani buluyor. Bundan da çok mutluyuz." diye konustu.

Bu türü yasatmak için proje yürüteceklerini, tanitimina katki saglayacaklarini ifade eden Epcim, üretenleri destekleyeceklerini, yayginlasmasi için ellerinden gelen destegi göstereceklerini kaydetti.

Epcim, Bayburt'ta 500 civarinda yetistirici oldugunu da belirterek, kendilerine tesekkür etti.

Çocukluk yillarindan itibaren kus besleyen Mustafa Kayali da Bayburt güvercininin 1800'lü yillarin sonundan bugüne kentte sesi için yetistirildigini söyledi.

Güvercinin tanitimina yönelik çalismalarindan ötürü Vali Epcim'e tesekkür eden Kayali, "Araplar burada gelip dinliyor ve satin aliyorlar. Ama asil bunu yetistirenler Bayburtlular. Ben sabah buraya geldigim zaman kus ötünce terapi gibi. Bu ses güzelligi çok önemli." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA