Ordu'da Zihinsel Engelli Ögrencilerin Bisiklet Sürme Hayali Gerçek Oldu

Altinordu Özel Egitim Uygulama Okulu Müdürü Salim Sahin: 'Ögrencilerimizin tamamina yakini agir engelli, özel çocuklar. Yürümekte bile zorluk çeken çocuklarin bu projeyle hem günlük yasam becerileri kazandigini hem de sosyallestiklerini gördük' Beden egitimi ögretmeni Üstün Sahin: 'Serebral palsi tanisi konmus, bacaklarini rahat hareket ettiremeyen ögrencilerimizin de egitim sonunda iki tekerlekli bisiklet kullanmasinin mutlulugunu yasadik'

HAYATI AKÇAY - Ordu'da Altinordu Özel Egitim Uygulama Okulu'nda baslatilan proje kapsaminda zihinsel engelli ögrenciler bisiklet sürmeyi ögrendi.

Beden egitimi ögretmenleri Üstün Sahin ve Ceyda Sahin, okulda bisiklete ilgi gösteren ögrencilerin gelisimlerine katki amaciyla "Bisikletime Yol Verin" projesini baslatti.

Okulun spor salonunda olusturulan özel parkurda, orta ve agir derece zihinsel yetersizligi bulunan 60 ögrenci, ögretmenlerinin yardimiyla önce pedal çevirmeyi ve dengede kalmayi ögrendi.

Güvenlik amaciyla kasklarini da takan ögrenciler, bir süre sonra bisiklet sürme tecrübesi edinmenin yaninda hayallerine kavusmanin sevincini yasadi.

Okulun müdürü Salim Sahin, AA muhabirine, ögrencilerinin tamamina yakininin agir engelli, özel çocuklar oldugunu söyledi.

"Yürümekte bile zorluk çeken çocuklarin bu projeyle hem günlük yasam becerileri kazandigini hem de sosyallestiklerini gördük." diyen Sahin, yürüyemeyen çocuklarin artik bisikletle hareket etmelerinden duydugu mutlulugu dile getirdi.

Sahin, projeyi baslatan ve destek veren ögretmenlere tesekkür etti.

Ögretmen Üstün Sahin ise ögrencilerinin okul disindaki zamanlarinin büyük bölümünde eve bagimli ve hareketsiz yasadiklarini, bunun da birçok olumsuzlugu beraberinde getirdigini anlatti.

Bisiklet araciligiyla çocuklarin fiziksel, zihinsel ve sosyal gelisimlerinin ömür boyu desteklenmesi, kendileri ve ailelerinin yasam kalitesinin artirilmasini amaçladiklarini aktaran Sahin, ögrencilerin büyük bölümünün ilgisinden dolayi projede bisikleti tercih ettiklerini, böylece çocuklarin hayalini gerçege dönüstürdüklerini ifade etti.

- "Çocuklar ve aileleri çok mutlu"

Sahin, proje sayesinde birçok ögrencinin iki tekerlekli bisikleti trafige kapali ve güvenli ortamda kullanabilecek seviyeye geldiginin altini çizerek, sunlari kaydetti:

"Bisiklet egitimlerinin birçok ögrencimiz için basli basina bir terapi oldugunu gördük. Örnegin serebral palsi tanisi konmus, bacaklarini rahat hareket ettiremeyen ögrencilerimizin de egitim sonunda iki tekerlekli bisiklet kullanmasinin mutlulugunu yasadik.

Asilamayacak engel yok, yeter ki sorumlulugumuzu hissedelim ve harekete geçelim. Gerisi kolay. Çocuklar ve aileleri çok mutlu. Çalismalarimizin ilk gününden itibaren çocuklarimizin yüksek motivasyonla katilimlarini hissediyoruz. Ailelerimiz çocuklarindaki gelismeleri gördügünde duygu patlamalarina sahit oluyoruz. Mutluluktan gözyasi döken ailelerimiz oluyor."

Kaynak: AA