Konut Arayanlarin Yüzde 66'Sinin Bütçesi 500 Bin TL'nin Altinda

Emlakjet verilerine göre, Türkiye genelinde kasimda geçen yilin ayni dönemine göre kiralik konutlarin ortalama fiyati yüzde 99, satilik konutlarin fiyati ise yüzde 50 artti Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga Idikat: 'Veriler; zorlu ekonomik sartlarda birikimleri degerlendirmek ve yeni yatirimlar yapmak için gayrimenkulün cazibeli bir yatirim araci oldugunu açikça gösteriyor'.

Emlakjet kullanicilari arasinda konut satin almak isteyenlerin 3'te ikisinin bütçesi 500 bin TL'nin altinda kalirken, satilik ev ilanlarinin ise sadece 3'te biri 500 bin TL'den daha az gerçeklesti.

Emlakjet'in Kasim 2021 emlak verilerine göre, Türkiye genelinde kasimda geçen yilin ayni dönemine göre kiralik konutlarin ortalama fiyati yüzde 99, satilik konutlarin fiyati ise yüzde 50 artti.

Yillik satilik fiyat degisimde Istanbul yüzde 75 ile ilk sirada yer alirken, onu yüzde 58 ile Antalya, yüzde 56 ile Izmir takip etti.

Istanbul kasimda aylik satilik fiyat degisiminde yüzde 15 artisla zirvede yer aldi. Izmir ve Antalya yüzde 12'lik aylik satilik fiyat degisimiyle Istanbul'u izledi. Ankara'da aylik degisim ise yüzde 11 oldu.

Kasimda geçen aya göre Istanbul, Izmir ve Bursa'da kiralik konut fiyatinda degisim gözlenmedi. Ankara'da yüzde 2, Antalya'da yüzde 3 artis yasandi.

Yillik kiralik fiyat degisimlerinde Istanbul yüzde 150 artisla birinci, Izmir ve Antalya yüzde 100 artisla ikinci sirada yer aldi. Ankara ise kiralar son bir yilda yüzde 77 artti.

Geçen ay Türkiye'nin en çok konut aranan ilçesi Çankaya olurken, ikinci sirada yine Keçiören, üçüncü sirada Gaziantep Sahinbey yer aldi.

Satilik fiyatlardaki artisin hiz kesmemesiyle kasimda satilik trendi toplam aramalar içinde artis gösterirken, kiralik trendi ise içinde azalmaya basladi. Kullanicilarin yüzde 30'u kiralik, yüzde 70'i ise satilik konut aradi.

- Kullanici Satilik Bütçe Anketi sonuçlari

Emlakjet'in kasim ayina iliskin "Kullanici Satilik Bütçe Anketi"nin sonuçlarina göre, konut satin almak isteyenlerin 3'te ikisinin (yüzde 66) bütçesi 500 bin TL'nin altinda. Satilik ev ilanlarinin ise sadece 3'te 1'i 500 bin TL'den daha az gerçeklesti.

Nisanda yapilan ankette 500 bin TL alti bütçe orani yüzde 70, 500 bin TL alti daire ilani orani yüzde 55 olarak gerçeklesmisti. 6 ay arayla yapilan anketler bütçe dagiliminda önemli bir degisim yasanmadigini gösterirken, ev fiyatlarinin ise büyük oranda arttigini ortaya koydu.

Konut satin almak için 1 milyon TL'den fazla bütçe ayiranlarin orani yüzde 9 olurken, 1 milyon TL'den fazla deger biçilen satilik konut ilani orani ise yüzde 32 seklinde gerçeklesti.

- "Bütçeler az, konut fiyatlari yüksek oranda artti"

Açiklamada kasim ayi verilerini degerlendiren Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga Idikat, kasimda konut fiyatlarinda yasanan artistan bahsederek, "Veriler; zorlu ekonomik sartlarda birikimleri degerlendirmek ve yeni yatirimlar yapmak için gayrimenkulün cazibeli bir yatirim araci oldugunu açikça gösteriyor." ifadesini kullandi.

Kasimda ikincisini düzenledikleri bütçe anketinin mevcut ilanlarla kullanicilarin bütçesi arasinda büyük bir dengesizlik oldugunu gösterdigini kaydederek, su açiklamalarda bulundu:

"500 bin TL alti daire arayanlarin orani kasim ayinda yapilan ankette yüzde 66, ayni araliktaki ilanlarin tüm ilanlar arasindaki payi ise yalnizca yüzde 34. Nisan anketimizde 500 bin TL alti bütçe sahipleri yüzde 70 ve bu araliktaki ilan orani yüzde 55'ti. Yani bütçeler çok küçük oranda artsa da konut fiyatlari çok daha yüksek bir oranda artti. Ekonomik belirsizliklerin hakim oldugu piyasa sartlarinda gayrimenkuldeki hareketliligin de sürecegini düsünüyoruz."

Ankara'da faaliyet gösteren Emlakjet Prestige üyesi Müzeyyen Demir ise, dövizde yasanan hareketliligin emlak piyasasina olumlu yansidigini, müsterilerin satilik konut arayisina yöneldigini bildirdi.

Demir, "Çogu müsteri konut almak için dogru zaman oldugunu düsündü ve simdi almazsak ileride çok pahali olacak düsüncesiyle hareket etti. Gayrimenkulün çekici bir yatirim araci olmaya devam edecegini düsünüyorum." degerlendirmesinde bulundu.

Tüm Girisimci Emlak Müsavirleri Dernegi (TÜGEM) Yönetim Kurulu Üyesi Zühtü Esiyok da döviz kurlarinda yasanan yükselis nedeniyle son 2 haftalik dönemde hem alicilar hem saticilar arasinda kararindan vazgeçen oldugunu, ancak bazi satislarin sorunsuz olarak sonlandirildigini bildirdi.

Kaynak: AA