Inönü, Inönü Müzesi'nde Anildi

Malatya Inönü Üniversitesi Rektörlügü tarafindan 2’nci Cumhurbaskani Ismet Inönü’nün vefatinin 48’inci yil dönümü anisina “Cumhurbaskani Ismet Inönü’nün Malatya Ziyaretleri” konulu konferans düzenlendi.

Inönü, Inönü Müzesi'nde Anildi


Rektörlük Ana Bina Ismet Inönü Müzesi’nde gerçeklesen konferansa, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kizilay, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek ve Prof. Dr. Nusret Akpolat, Rektör Danismani Prof. Dr. Neslihan Durak, Genel Sekreter Mustafa Gezer, Malatya Büyüksehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskani Murat Kilinç, akademik ve idari birim yöneticileri, basin mensuplari ve ögretim elemanlari ile ögrenciler katildi.



“Inönü Üniversitesi, Ismet Inönü Müzesi’nde anlamli bir anma etkinligi gerçeklestiriyor”

Açilis konusmasini yapan Rektör Kizilay, Inönü Üniversitesinin ismini tasidigi Türkiye Cumhuriyeti 2’nci Cumhurbaskani merhum Ismet Inönü’nün vefatinin 48’inci yil dönümü anma programini Ismet Inönü Müzesi’nde düzenleyerek anlamli bir anma etkinligi gerçeklestirdigini ifade etti.

Malatya’nin iki cumhurbaskani çikarmis bir sehir oldugunu vurgulayan Rektör Kizilay, üniversiteye Inönü isminin verilme hikâyesini su ifadelerle anlatti. “Malatya iki cumhurbaskani çikarmis bir sehirdir. 2’nci Cumhurbaskanimiz merhum Ismet Inönü ve 8’inci Cumhurbaskanimiz merhum Turgut Özal hemserilerimizdir. Ismet Inönü’nün vefatindan sonra yaptigi hizmetlere atfen ismine bir üniversite kurulmasi gerektigi konusuluyordu. Malatyali oldugu için o zamanlarda Ismet Inönü adina bir üniversitenin Malatya’da kurulmasi yönünde bir talep olustu. O zamanki milletvekilleri, entelektüeller ve Malatya halkiyla beraber bu karar Meclis’ten ve Senato’dan geçiyor. O zamanki hükümet tarafindan Ismet Inönü adina bir üniversitenin Malatya’da kurulmasi onaylaniyor. Bu vesileyle 3 Nisan 1975 yilinda Resmi Gazetede üniversitemizin kurulusu yayinlaniyor.”

Iki cumhurbaskaninin isminin de sehirdeki iki üniversiteye verildigini dile getiren Rektör Kizilay, son olarak vefatinin 48’inci yil dönümünde 2’nci Cumhurbaskani merhum Ismet Inönü’yü rahmet, minnet ve saygiyla andigini belirterek konusmasini sonlandirdi.

2’nci Cumhurbaskani Inönü’nün Malatya Ziyaretleri

Konferansa konusmaci olarak katilan Tarih Ana Bilim Dali Yüksek Lisans Ögrencisi Nezir Kizilkaya, Ismet Inönü’nün Cumhurbaskanligi görevi sirasinda birçok yurt içi ve yurt disi gezisi yaptigini ve yurt içi gezileri kapsaminda alti defa Malatya’ya gelerek incelemelerde bulundugunu ifade etti.



2’nci Cumhurbaskani merhum Ismet Inönü’nün Cumhuriyet dönemi boyunca Malatya’yi toplamda 18 kez ziyaret ettigini, bu ziyaretlerin altisini ise Cumhurbaskanligi görevini yürütürken gerçeklestirdigini dile getiren Kizilkaya, Inönü’nün ilk Malatya ziyaretini 27 Aralik 1939’da özel bir trenle yaptigini kaydetti.

Kizilkaya, Ismet Inönü’nün Malatya’ya yaptigi ziyaretler hakkinda bilgi vererek sunlari söyledi:

“Saglik Bakani ve Iktisat Bakani ile 5 Subat 1941’de Malatya’ya ikinci ziyaretini yapmis ve Malatya Gari’nda Vali Fahri Özen ile Belediye Baskan Vekili Ali Gebes ve devlet erkâni ile birlikte kalabalik bir halk toplulugunun katildigi askeri törenle karsilanmistir. Cumhurbaskani Inönü, Malatya’ya üçüncü ziyaretini 4 Ekim 1943 Pazartesi günü yapmistir ve görevli ögretmen ve ögrenciler ile sohbet etmis, sehir yöneticileri ile Malatya’nin elektrik sorununun çözümü için görüsmeler yapmistir. Dördüncü ziyaretini 12 Ekim 1946’da gerçeklestirmistir. Yetkililerle su, kültür ve meyvecilik konularinda görüs alisverisinde bulunmus ve sirasiyla Malatya Lisesi, Erkek Sanat Enstitüsü, parti binasi, Hükümet Konagi ve Belediyeyi de ziyaret etmis, Vali Konaginda kisa bir istirahat sonrasi amcazadesi Tevfik Temelli’nin evine gitmistir. Besinci ziyaretinde esi Mevhibe Inönü Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri Nihat Erim, Hasan Resit Tankut ve Demokrat Parti Milletvekili Nuri Özsan da eslik etmislerdir. Cumhurbaskanligi dönemindeki altinci ve son gezisini ise 30 Mart 1950’de yapmistir. Meydanda toplanan Malatyalilara hitaben Halkevi binasindan bir konusmayi yapmistir. Cumhurbaskani Ismet Inönü konusma sonrasi ilçelerden gelen heyetler ile görüsmeler yapmis, daha sonra Sancaktar Mezarligi’nda bulunan babasinin kabrini ziyaret etmistir. Ismet Inönü’ye bu ziyaretinde ressam Vahdettin Özbek tarafindan sadece daktilo ile yapilan portre resmi Malatya adina hediye edilmistir.”

2’nci Cumhurbaskani Ismet Inönü’nün yaptigi ziyaretlerde özellikle egitim kurumlarina, esnaflara, dernek ve hastanelere yaptigi gezilerle orada yapilan çalismalarla yakindan ilgilendigini vurgulayan Kizilkaya, gezilerinde halkla iç içe, halkin sorunlarini yerinde tespit ederek onlara çözüm üretmeye çalistigini belirtti.



Inönü’nün ziyaretleri sirasinda Malatyali hemserileri tarafindan güzel bir sekilde karsilandigini ve agirlandigini ifade eden Kizilkaya, ayrica Cumhurbaskani Ismet Inönü’nün Malatya seyahatlerinde Sancaktar Mezarligi’nda bulunan babasi ve ogluna ait kabirleri ziyaret ettigini ve sehirde yasayan akrabalari ile görüstügünü vurguladi.

Kizilkaya son olarak bu ziyaretlerin ulusal basinda genis bir yer buldugundan ve sehrin tanitimina önemli katkilar sagladigindan bahsederek konusmasini sonlandirdi.

Konferansin ardindan katilimcilar Ismet Inönü Müzesi’ni gezdi.
Kaynak: İHA