Filistin'den Yahudi Yerlesimcilerin Saldirilarinin 'Siddet Döngüsüne Yol Açacagi' Uyarisi

Filistin, isgal altindaki Bati Seria'da Yahudi yerlesimcilerin artan saldirilarinin siddet döngüsüne yol açacagi uyarisinda bulundu.

Filistin Devlet Baskanligindan, isgal altindaki Bati Seria'da Yahudi yerlesimcilerin Filistinlilere yönelik saldirilarina iliskin yazili açiklama yapildi.

Açiklamada, "Israil hükümeti yerlesimcilerin siddet ve teröründen tamamen ve dogrudan sorumludur." ifadeleri kullanildi.

Saldirilarin devam etmesinin bölgenin bir siddet döngüsünde kalmasina yol açacagi uyarisi yapilan açiklamada, saldirilarin durmasi için uluslararasi toplumun harekete geçmesi çagrisinda bulunuldu.

Filistin Disisleri Bakanligi da 18 Aralik'ta yaptigi açiklamada, Yahudi yerlesimcilerin Filistin köylerine ve beldelerine yönelik saldirilari nedeniyle "çatisma bölgesinde durumun kontrolden çikmasi ve bunun tehlikeli sonuçlari" konusunda uyarida bulunmustu.

Israilli sivil toplum örgütü Baris Simdi (Peace Now), 15 Aralik'ta yayimladigi raporda, Yahudi yerlesimcilerin Filistinlilere ve mallarina yönelik saldirilarinin arttigini duyurmustu.

BM Insani Isler Koordinasyon Ofisi de bu yilin ocak ayindan kasima kadar Dogu Kudüs dahil Bati Seria'da Yahudi yerlesimcilerin 427 saldiri gerçeklestirdigini açiklamisti.

Israil'in 1967'de isgal ettigi Bati Seria'da 250'den fazla yasa disi Yahudi yerlesim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden yaklasik 500 bin fazla Yahudi yerlesimci, isgal altinda yasayan Filistinliler için hayati daha da zor hale getiriyor.

Uluslararasi hukuka göre, isgal altindaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerlesim birimleri yasa disi kabul ediliyor.

Kaynak: AA