Zeytinburnu Belediyesi 'Kent Çalismalari Ödülleri' Sahiplerini Buldu

YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar: 'Bu organizasyonda akademik, ilmi anlamda hizmet veren basta seçici kurul, degerlendirme yapan hocalar, hakem heyeti dogrusu Zeytinburnu Belediyesi ile birlikte aslinda bir sosyal sorumluluk projesine de imza atmis oluyorlar. Bu açidan bakildiginda aslina bakarsaniz üniversitelerin Türkiye'de bu bakimdan mahalli yönetimle, idarelerle yapabilecekleri projelere en güzel örneklerden bir tanesini sergiliyorlar' Zeytinburnu Belediye Baskani Ömer Arisoy: 'Birbirinden degerli 200'e yakin eser basvurdu. Insallah biz bundan sonra da bunu sürdürmeye kararliyiz. Maksadimiz akademisyenleri, akademik camiayi kent çalismalarina yogunlasmalarini saglamak ve ayni zamanda kent çalismalarini görünür kilmak' 'Ilki olmasina ragmen çok iyi bir netice elde ettigimizi düsünüyorum. Bundan sonraki kent çalismalari için de tesvik edici olmasini diliyorum'

Zeytinburnu Belediyesi tarafindan kente yönelik bilgi üretimini tesvik etmek amaciyla düzenlenen "Kent Çalismalari Ödülleri" sahiplerini buldu.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen ödül törenine, Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Erol Özvar, Istanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Zeytinburnu Belediye Baskani Ömer Arisoy katildi.

Törende makale, doktora tezi, kitap ve jüri özel ödülü olmak üzere 4 ayri kategoride ödül almaya hak kazananlarin isimleri açiklandi.

Bu kapsamda "Jüri Özel Ödülü" Prof. Dr. Süha Göney'e takdim edildi. "Makale Kategorisi"nde İçel Üniversitesi Harita Mühendisligi Bölümünden Dr. Muzaffer Can Iban ödüle layik görülürken, "Doktora Tezi Kategorisi"nde Sehir ve Bölge Plancisi Dr. Zeynep Deniz Yaman Galantini, "Kitap Kategorisi"nde Kadir Has Üniversitesi Iletisim Fakültesi Halkla Iliskiler ve Tanitim Bölümünden Dr. Leyla Bektas Ata ödüle deger bulundu.

Çalismayla, kentlesme sürecinin ve yasaminin dinamiklerini açiklayan ve bu dinamiklerin olusturdugu degisimlere ve sorunlara yeni bakis açilari ve çözümler gelistiren çalismalari tesvik etmek, is birliklerini gelistirmek ve bunlarin görünürlügünü arttirmak amaçlaniyor.

Ödüller, mimarlik, sehir bölge planlama, cografya, sosyoloji, saglik, ekonomi gibi farkli bilim dallarinda yayimlanmis bilimsel çalismalarin desteklenmesini sagliyor.

Ödüle hak kazanan isimleri belirleyen jüride Prof. Dr. Murat Gül, Prof. Dr. Çigdem Dürüsken, Prof. Dr. Aydin Gülan, Prof. Dr. Murteza Bedir, Prof. Dr. Gülden Erkut, Prof. Dr. Ismail Coskun ve Doç. Dr. Murat Sentürk yer aldi.

Düzenlenen ödül töreninde makale kategorisinin kazananina 10 bin TL, doktora tezi kategorisinin kazananina 15 bin TL, kitap kategorisinin kazananina 20 bin TL ve jüri özel ödülü kategorisinin kazananina 25 bin TL takdim edildi.

- "Üniversitelerin temel islevlerinden bir tanesi topluma yönelik hizmetleridir"

Törende konusan YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar, bu tür organizasyonlarin Türkiye'de ilmi faaliyetleri, arastirmalari, kaliteli, nitelikli yayinlari tesvik etmek amaciyla bu çalismalari yapan ögretim elemanlarini öncelikle anmak, hatirlamak, toplumun, cemiyetin, basinin önüne çikarmak maksadiyla yapildigini söyledi.

Çalisma kapsaminda Istanbul Üniversitesi ile Zeytinburnu Belediyesinin is birligi yaptigini, bundan da ayrica memnuniyet duydugunu dile getiren Prof. Dr. Özvar, su degerlendirmede bulundu:

"Üniversitelerin temel islevlerinden bir tanesi toplumsal sorumluluk projeleri, topluma yönelik hizmetleridir. Bu açidan bakildiginda bu organizasyonda akademik, ilmi anlamda hizmet veren basta seçici kurul, degerlendirme yapan hocalar, hakem heyeti dogrusu Zeytinburnu Belediyesi ile birlikte aslinda bir sosyal sorumluluk projesine de imza atmis oluyorlar. Bu açidan bakildiginda aslina bakarsaniz üniversitelerin Türkiye'de bu bakimdan mahalli yönetimle, idarelerle yapabilecekleri projelere en güzel örneklerden bir tanesini sergiliyorlar. Bu vesileyle belediyenin yaninda böyle bir ödül töreninde organizasyonda görev almis bütün hocalarimizi, akademisyenlerimizi kutluyorum. Bu açidan çok önemli bir faaliyeti de gündeme bu vesileyle tasimis oluyorlar."

Kent çalismalarinin sosyal bilimlerde herhangi bir sahadan ziyade, pek çok farkli alt disiplini bir araya getiren ve o alt disiplinleri besleyen, kendine mahsus neredeyse bir sosyal bilimlerin bransi gibi faaliyet gösterilen, akademik çalismalarin yapildigi bir alan olduguna isaret eden Özvar, "Kent çalismalarinin ödüllendirilmesi bu açidan aslinda Türkiye'de sosyal bilimlerin gelisimine katki saglayacak, onu tesvik edecek, bu alanda yapilan ya da yapilacak olan çalismalari destekleyen bir etkinlik." diye konustu.

- "Birbirinden degerli 200'e yakin eser basvurdu"

Zeytinburnu Belediye Baskani Arisoy da çalismanin üniversitelerle belediyeler arasinda bir is birligi ve tesvik saglamak üzere tasarlandigini dile getirerek, su bilgileri paylasti:

"Yarismada 4 kategoride ödül verilecek. Istanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü is birligiyle hazirlandi. Yaklasik bir yil önce dijital olarak duyuruldu. Bütün süreçleri dijital olarak tamamlandi. 190 eser yarismaya basvurdu. Çok kiymetli üniversite hocalarimiz jüride görev aldilar. Yüksek Ögretim Kurulu Baskanimizin tesrifleriyle ödüllerini verecegiz. Baslangiç için kesinlikle çok iyi bir netice elde ettigimizi düsünüyorum. Birbirinden degerli 200'e yakin eser basvurdu. Insallah biz bundan sonra da bunu sürdürmeye kararliyiz. Maksadimiz akademisyenleri, akademik camiayi kent çalismalarina yogunlasmalarini saglamak ve ayni zamanda kent çalismalarini görünür kilmak. Makale, doktora, kitap ve jüri özel ödülleri sahiplerini bulacak. Emegi geçen bütün hocalarimiza çok tesekkür ediyoruz."

Türkiye'nin 53 ilinden basvuru geldigini aktaran Arisoy, "Yaklasik 50 farkli üniversiteden mezun hocamiz, akademisyenler buraya müracaat ettiler. Ilki olmasina ragmen çok iyi bir netice elde ettigimizi düsünüyorum. Bundan sonraki kent çalismalari için de tesvik edici olmasini diliyorum. Biz her yil Kent Çalismalari Ödüllerini vermeye devam edecegiz." dedi.
Kaynak: AA