Türk Bilim Insanindan Dünya Çapinda Basari

Dünyanin en prestijli bilim akademisi olarak adlandirilan ‘Dünya Sanat ve Bilim Akademisi’ne Beyin cerrahisi alaninda yaptigi çalismalarla Türkiye’nin en önemli beyin cerrahlarindan biri olarak kabul edilen Prof. Dr. Türker Kiliç üye olarak seçildi.

Türk Bilim Insanindan Dünya Çapinda Basari
Bilim ve sanat alaninda önemli basarilara imza atmis bilim insanlarini tek bir çati altinda toplayan ayni zamanda Birlesmis Milletler (BM) bünyesinde ortak çalismalar sagladigi ve 1960 yilinda Cenevre’de kurulan Dünya Sanat ve Bilim Akademisi’ne bu yil Türkiye’den Bahçesehir Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Türker Kiliç üye olarak seçildi. Prof. Dr. Türker Kiliç, 62 yilda Türkiye’den kabul alan 8’inci bilim insani oldu. Bu yil tüm dünyadan yalnizca 11 üyenin kabul edildigi ve bünyesinde yaklasik olarak 750 civari bilim insanini bulunduran akademinin baslica amaci; BM’ye ve fikir danismak isteyen tüm siyasi liderlere rehberlik hizmetinde bulunarak, bilim ve sanatin toplum yararina en dogru biçimde kullanilmasini saglamaktir.

Ünlü teorik fizikçi Albert Einstein ile felsefeci Bertrand Russell’in ortaya koydugu “Russell-Einstein Manifestosu’nu temel ilke edinen akademinin kurulma sürecini anlatan Prof. Dr. Türker Kiliç, “Bilimsel bir çalisma olarak gelistirilen atom bombasinin bir savas araci olarak kullanilmasi, dünyada büyük bir yikima neden oldu. Bütün bilim insanlari da böyle bir felaketin bir daha yasanmamasi için gerekli siyasi önlemlerin alinmasi konusunda birlesti. 1955’te ünlü teorik fizikçi Albert Einstein ile felsefeci Bertrand Russell’in bir araya gelerek, ortaya koydugu ‘Einstein-Russell Manifestosu’ bu akademinin kurulmasi fikrinin temelini olusturmustur ” dedi.

Üyelik süreci üç yil sürdü

Akademiye seçilme sürecini paylasan Prof. Dr. Kiliç, “2018 yilinda Avrupa Bilim ve Sanat Akademisi adayi gösterildim. Ilk olarak Asosiye Üye oldum. Daha sonra da Avrupa Bilim ve Sanat Akademisi’ne aday olarak gösterildim. Aday gösterildikten sonra 2019’da Milano’da Dünya Sanat ve Bilim Akademisi’nin huzurunda bir sunum gerçeklestirdim. Üç yillik bir süreç sonucunda belirlenen komite, bilim için yaptigim arastirmalari ve katkilari takip ederek, akademiye kabul edilmem noktasinda karar verdi. Aralik ayinda bu süreç benim için sonuçlandi ve asli üye olarak kabul edildim” diye konustu.

Dünya liderlerine rehberlik hizmeti veriliyor

Akademinin bilime sagladigi kazanimlari aktaran Kiliç, “Akademi BM’ye ve siyasetçilere danismanlik hizmeti veriyor. Siyasetçilere bilimi daha faydali kullanmalari adina rehberlik yapiliyor. Bu konuda çok büyük ihtiyaç var. Bunun disinda akademide bulunan Dünya Üniversitesi’nde her alan için bir fakülte var. Üyeler bu fakültelerdeki çalismalari da izleyebiliyor. Bu da tek bir alanda uzmanlasmak yerine, küresel zihin olusumunu sagliyor. Hem bilimin gelismesinde hem de bilimin dogru kullanilmasinda önemli bir rol oynuyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA