Tunus'ta Bir Grup Muhalif Cumhurbaskani Said'in Kararlarini Protesto Için Açlik Grevine Basladi

Tunus'ta aralarinda milletvekillerinin de bulundugu bir grup, "Cumhurbaskani Kays Said’in 25 Temmuz olaganüstü kararlarini ve muhalif sesleri bastirmasini" gerekçe göstererek açlik grevine basladiklarini duyurdu.

Said'in kararlarini "darbe" olarak nitelendiren aktivistlerce kurulan Darbeye Karsi Vatandaslar Girisimi, konuya dair sosyal medya hesaplarindan açiklama yapti.

Açiklamada, sayi belirtilmeksizin aralarinda milletvekili, siyasi ve sosyal alanda taninan kisiler ile Girisimin üyelerinin de oldugu bir grubun "muhalif seslerin bastirilmasini" protesto için açlik grevine basladigi belirtildi.

Girisimin yetkililerinden Habib Buaciyle, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Açlik grevi çagrisi, Tunus'un gerçek bir baskici döneme girmesi sebebiyle yapildi." dedi.

Tunus devriminin 11. yil dönümü olan 17 Aralik'ta baskent Tunus’un merkezinde düzenlenen oturma eylemine güvenlik güçlerinin müdahale ettigini hatirlatan Buaciyle, "Darbe, hak, özgürlükleri kisitlayarak yeni ve tehlikeli bir hale geldi. Bu sebeple baskici uygulamalari protesto amaciyla açlik grevine basliyoruz." ifadelerini kullandi.

- Tunus'taki siyasi kriz

Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da ilan ettigi olaganüstü kararlarla parlamentonun çalismalarini dondurdu ve milletvekili dokunulmazliklarini kaldirdi.

Said, 22 Eylül’de yeni kararnamelerle yetkilerini genisleterek yürütme organini tamamen kendine bagladi.

Tunus Cumhurbaskani, son olarak devrimin yil dönümüne birkaç gün kala açikladigi "siyasi krizden çikisin yol haritasi" ile ülkede 17 Aralik 2022'de erken genel seçime gidilecegini ve o zamana kadar Meclisin kapali kalacagini duyurdu.

Cumhurbaskani'nin aldigi tüm bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" olusmasina yol açti.

Kaynak: AA