Kerkük'teki Osmanli Subaylari Ve Devlet Görevlilerine Ait Mezarlar Yenilendi

Irak’in Kerkük sehrinde yer alan Osmanli subaylari ve devlet görevlilerine ait mezarlar Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA) tarafindan yenilendi.



Irak’in Kerkük kentinde bulunan tarihi Kerkük Kalesi içinde yer alan Osmanli subaylari ve devlet görevlilerine ait mezarlar, Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA) tarafindan yenilendi. Yenilenen mezarligin açilisi, Türkiye Bagdat Büyükelçisi Ali Riza Güney tarafindan törenle açildi. Törene Kerkük Valisi Rakan Sait, Irak Türkmen Cephesi Baskani Hasan Turan, TIKA Irak Temsilcisi Mustafa Yazici ve çok sayida siyasetçi katildi.



Açilis törenin ardindan yenilenen mezarlarda defnedilen Ferik Mehmet Lütfü Pasa, Mirliva Ahmet Refet Pasa, Miralay Mustafa Nafiz Bey, Yüzbasi Ahmed Aga, Yüzbasi Seyyid Haci Mehmed Said Efendi, Ömer Naci Bey, Mehmed Melül Bey ve Binbasi Mustafa Efendi’nin ruhlarina Fatiha okundu.

Türkiye Bagdat Büyükelçisi Ali Riza Güney yaptigi açiklamada, TIKA’nin harika bir is çikardigini ifade ederek, Türkiye’nin Kerkük’e ve Irak’in her yerinde destege hazir oldugunu aktardi. Güney, söz konusu projelerin karsiliksiz olarak yapildigini ifade ederek, “Yeter ki Türk mirasi canlansin canli tutulsun” dedi.



TIKA Irak Temsilcisi Mustafa Yazici ise yaptigi açiklamada, mezarlarin hizli bir sekilde aslina uyguna olarak yenilendigini ifade ederek, yapilan yenileme çalismasina restorasyon denilebilecegini açikladi.

Yazici, ana yapinin korundugunu ve çalismalarin Kerkük Eserler Dairesi’nin kontrolünde ve gözetiminde yapildigini aktardi. Yazici ayrica, Kerkük’te TIKA projelerinin devam edecegini belirterek, Danyal Nebi Camii’nin de yenilecegini açikladi.

Kaynak: İHA