Kara Yolu Disinda Kullanilan Içten Yanmali Motorlarin Tip Onay Islemlerinde Sadelesmeye Gidildi

Kara yolu disinda kullanilan içten yanmali motorlarin tip onay islemlerinde kullanilan belgelerin daha da sadelestirilmesi ve standartlastirilmasi saglandi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin, "Karayolu Disi Mobil Makinelere Takilan Içten Yanmali Motorlar Için Emisyon Limitleri ve Tip Onayi Hakkinda Teknik ve Genel Gerekliliklere Dair Teblig", "Karayolu Disi Mobil Makinelere Takilmis ve Kullanimda Olan Içten Yanmali Motorlardan Kaynaklanan Gaz Halindeki Kirleticilerin Izlenmesine Dair Teblig" ve "Karayolu Disi Mobil Makinelere Takilan Içten Yanmali Motorlar Için Emisyon Limitleri ve Tip Onayi Hakkinda Idari Gerekliliklerin Belirlenmesine Dair Teblig" Resmi Gazete'nin mükerrer sayisinda yayimlanarak yürürlüge girdi.

Buna göre, kara yolu disinda kullanilan içten yanmali motorlar için yeni emisyon seviyesi (faz 5) mevzuati uygulamasi için yayimlanan tebligler ile ülkede yeni nesil çevreci olan kara yolu disinda kullanilan makine ve bu makinelerde kullanilan içten yanmali motorlarin üretilmesi saglandi.

Bu alandaki üreticilerin üzerinde olusmasi öngörülen karmasik yükü azaltmak için açiklik, öngörülebilirlik, rasyonellik ve sadelestirme hayata geçirildi.

Mevcut uygulama dikkate alinarak tip onay islemlerinde kullanilan belgelerin daha da sadelestirilmesi ve standartlastirilmasi saglandi.

Kaynak: AA