DSI, 2023 Hedefleri Dogrultusunda Yatirimlarina Devam Ediyor

Ülkemizin en büyük yatirimci kamu kuruluslarindan birisi olan Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü Türkiye’nin 2023 Hedefleri dogrultusunda yatirimlarina devam ediyor.

DSI, 2023 Hedefleri Dogrultusunda Yatirimlarina Devam Ediyor
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde ve Tarim ve Orman Bakani Dr.Bekir Pakdemirli’nin öncülügünde ülkemizin her bir karis topragini su ile bulusturmak için su yapilari ile ihya etmeye, devam ettiklerini ifade eden DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz; ‘Ülkemizin 2023 yili hedefleri dogrultusunda ve Türkiye’nin her alanda daha da güçlü hale getirilmesi ve muasir medeniyet seviyesine yükselmesi adina yatirimlarimizi artirarak devam ettirmek, devletimizin bize verdigi vazifeleri en iyi sekilde yapmak için gece gündüz demeden çalismaktayiz” dedi.

DSI’nin su temini konusunda çok önemli çalismalar ifa ettigini belirten Genel Müdür Yildiz “Vatandaslarimizin saglikli ve kaliteli içme suyuna, gelismekte olan sanayimizin enerjiye, tarimimizin modern sulamaya ve tarim alanlarinin ve yerlesim merkezlerinin taskinlardan korunmaya ihtiyaci asikardir. Bu baglamda geriye dönüp baktigimizda, yüzlerce baraj, gölet ve hidroelektrik santral isletmeye alinmistir. Esasen baraj ve gölet gibi depolama tesislerimizde biriktirilen sular faaliyetlerimizin çikis noktasini olusturmaktadir. Zira bu tesislerde depoladigimiz sulardan tarimsal sulama, enerji üretimi, içme, kullanma ve sanayi suyu temini maksadiyla faydalandigimiz gibi feyezan akimlarinin kontrolünü saglayarak taskin zararlarini da azaltiyoruz. Türkiye’de zirai üretimin üçte ikisi DSI sulamalari vasitasiyla gerçeklesmekte olup sulama projeleri neticesinde proje alaninda gayri safi millî ziraî gelir yaklasik 5 kat artmaktadir” dedi.

“Çevre ve Tabiata uygun projeleri hayata geçiriyoruz”

Suyun günümüzde daha önce hiç olmadigi kadar kiymetli hale geldigini belirten DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz, ‘Günümüzde etkileri hissedilir derecede artan küresel isinma ve iklim degisikligi de tatli su kaynaklarimiz üzerinde ilave strese sebep olmaktadir. Tarim ve Orman Bakanligimiz, Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügümüz tüm bu etkenlerin agir yükü altinda bulunan su kaynaklarimizin korunmasi, gelistirilmesi ve gelecek nesillere eksiksiz olarak aktarilmasi maksadiyla çalismalarini yogun biçimde sürdürmektedir. Ilgili kurum, kurulus ve tüm paydaslarla isbirligi içinde gerek gida güvenliginin temini, gerekse enerji arz güvenliginin saglanmasi açisindan kilit role sahip olan su kaynaklarimizin optimum seviyede degerlendirilmesi çerçevesinde çevre ve tabiatla uyumlu projeler gelistirilmekte ve hayata geçirilmektedir” açiklamasinda bulundu.

“Son 19 yilda 9 bin 189 tesisi hizmete aldik”

DSI Genel Müdürlügü olarak özellikle son 19 yilda devasa büyüklükte baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu ve aritma tesisi, atiksu aritma tesisleri, hidroelektrik santralleri insa ettiklerini çok sayida derenin islahini gerçeklestirdiklerini ve bununla birlikte sosyal yasam alanlari olusturarak vatandaslarin istifadesine sunduklarinin altini çizen DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz “ Bu dönemde ülkemiz için su ve sulama yatirimlarinda bütün imkânlarimizi seferber ettik ve son 19 yilda yaklasik 284 milyar liralik yatirim yaptik. Bu kapsamda son 19 yilda; 654 baraj, 462 gölet ve bent, 51 Yeralti baraji, 1.561 sulama tesisi, 297 toplulastirma projesi, 310 içme suyu ve atiksu tesisi, 605 HES, ve 5.249 taskin tesisini olmak üzere toplam 9.189 adet tesisi hizmete aldik” dedi.

Genel Müdür Yildiz,’ Cumhurbaskanligi Hükumet Sistemi ile birlikte 126 adet Baraj, 119 adet Gölet ve Bent, 51 adet Yeralti Baraji, 329 adet Sulama tesisi, 70 adet Içmesuyu Tesisi, 8 adet Atiksu Tesisi, 86 adet HES, 560 adet Taskin Tesisi, 144 adet Arazi Toplulastirma ve TIGH Projesi olmak üzere toplam 1.493 adet tesisinin tamamlandigini ifade ederek, bitirilen bu tesislerle 361.290 hektar alan sulamaya açilarak, yillik 5,4 Milyar Lira ekonomiye katkiyla birlikte, 325 bin kisiye tarimsal istihdam saglanmistir” diye konustu.

“2022 yilinda 360 tesisi daha aziz milletimizin hizmetine sunacagiz”

Ülkemizin ve üreticimizin ekonomik refahina katki saglamaya devam edeceklerini ifade eden DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz,’ Bu kapsamda 2022 yilinda; 46 baraj, 18 gölet ve bent, 53 adet sulama tesisi, 32 toplulastirma projesi, 15 içme suyu tesisi, 3 atiksu tesisi, 50 Yeralti baraji, 10 adet HES, ve 133 taskin tesisini olmak üzere toplam 360 adet tesisi tamamlayarak milletimizin hizmetine sunulacagini açikladi.

DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz, “Son olarak bu projelerin yapilmasinda en büyük destekçimiz Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a ve Tarim ve Orman Bakanimiz Dr. Bekir Pakdemirli’ ye sükranlarimi sunuyor, emegi geçenlere tesekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA