Çin Devlet Baskani Si'den Hong Kong'daki Yasama Meclisi Seçimlerine Destek Açiklamasi

Çin Devlet Baskani Si Cinping, Hong Kong Özel Idari Bölgesi'nde seçim yasasindaki degisikliklerden sonra yapilan ilk Yasama Meclisi seçimine destegini açikladi.

Devlet Baskani Si, görev ziyareti için Pekin'de bulunan Hong Kong Bas Yöneticisi Carrie Lam'i kabul etti.

Görüsmede yeni seçim düzenlemelerinin "Tek ülke, iki sistem" ilkesine ve bölgenin gerçeklerine en uygun bir düzen getirdigini belirten Si, "Hong Kong'u vatanseverlerin yönetmesi" ilkesinin hayata geçirildigi seçimlerin Hong Kong'un ekonomik gelismesinin ve refahinin güvencesi olacagini ifade etti.

Si, Lam'i ve Hong Kong hükümetini, kenti, 2019'da hükümet karsiti protestolarin yarattigi kaostan çikararak yeniden istikrara kavusturmakta sagladigi basari için tebrik etti.

Çin'in Hong Kong Özel Idari Bölgesi'nde seçim yasasinda bu yilin basinda yapilan degisikliklerin ardindan ilk Yasama Meclisi seçimi 19 Aralik'ta yapilmisti.

Demokrasi yanlisi muhaliflerin adaylik sürecinde dislandigi, merkezi hükümetin çizgisine yakin adaylarin yaristigi seçime katilim yüzde 30,2'de kalmisti.

Seçimin ardindan G7, AB ve ABD, Ingiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nin olusturdugu "5 Göz" Ittifaki ülkeleri, yayimladiklari açiklamalarda "yeni seçim sistemiyle demokrasinin erozyona ugradigina" dair kaygilarini dile getirmisti.

- Hong Kong'daki seçim sisteminde degisiklik

Çin Halk Kongresi Daimi Komitesi, 30 Mart'ta Hong Kong Özel Idari Bölgesi'nde seçim sistemini revize eden yasal degisiklikleri onaylamisti.

Hong Kong'un anayasasi niteligindeki Temel Yasa'nin 1. ve 2. ek maddelerinde yapilan degisikliklerle yerel yasama organi niteligindeki Yasama Konseyinin sandalye sayisi 70'ten 90'a çikarilmis, dogrudan seçimle belirlenen sandalye sayisi ise 35'ten 20'ye düsürülmüstü.

Hong Kong Bas Yöneticisini seçmekle görevli Seçim Komitesinin üye sayisi 1200'den 1500'e çikarilmis, komitenin Yasama Konseyinin 40 üyesini belirlemesine karar verilmisti.

Konseyin kalan 30 üyesinin ise is ve meslek odalari ile sektör temsilcileri tarafindan seçilmesi kararlastirilmisti.

- Hong Kong'un statüsü

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözlesmesi" ile uzun yillar Ingiltere hakimiyetinde kaldiktan sonra 1997'de Çin'e devredilmisti.

Imzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a 2047'ye kadar basin, ifade, toplanma, inanç ve serbest akademik çalisma gibi özgürlükleri ile bagimsiz idari ve hukuki yapisini koruma hakki taninmisti.

Hong Kong, Çin'e bagli olmasina ragmen kendisine ait para birimi, dil, hukuk sistemi ve kimlik kullaniyor. Özerk yapili bölgenin sadece savunma ve dis politika gibi konularda Pekin'e bagli oldugu bu yönetim modeli, "bir ülke, iki sistem" olarak adlandiriliyor.

Pekin yönetimi, "son yillarda Ulusal Güvenlik Yasasi gibi yasal degisikliklerle bölgenin özerk yönetim yapisini asindirdi" seklinde elestiriliyor.

Kaynak: AA