Çin, Askeri Gücünün Savunma Amaçli Oldugunu Vurguladi

Çin, askeri gücünün savunma amaçli oldugunu, silahli kuvvetlerini saldirgan ve yayilmaci amaçlar dogrultusunda gelistirmedigini bildirdi.

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Cao Licien, CNBC televizyonunda Çin'in artan donanma gücünü "patlayici" olarak niteleyen ve endise kaynagi oldugunu söyleyen Almanya Deniz Kuvvetleri Komutani Koramiral Kay-Achim Schonbach'a yanit verdi.

Çin'in askeri harcamalarinin makul ve mesru ulusal çikarlarini korumayi amaçladigini ifade eden Sözcü Cao, Çin'in egemenligini, güvenligini ve toprak bütünlügünü tehdit etmeyen hiçbir ülkenin silah gücünden korkmasina gerek olmadigini vurguladi.

Cao, Çin'in kendini savunma anlayisina dayali bir askeri strateji izledigini belirterek, "Dünya barisina katki saglamayi, uluslararasi düzeni savunmayi, küresel kalkinmayi tesvik etmeyi ve dünyaya kamu yararina ürünler sunmayi sürdürecegiz." dedi.

- Güney Çin Denizi'nde sorun yaratan bölge disi aktörler

Çin ve Güneydogu Asya Ülkeleri Örgütünün (ASEAN) ortak çabalariyla Güney Çin Denizi'ndeki durumun genel olarak istikrarini koruduguna dikkati çeken Cao, "Asil dikkat etmemiz ve karsi çikmamiz gereken, bazi bölge disi ülkelerin bölgeye uçak gemileri ve donanma unsurlari göndererek Güney Çin Denizi'nde askeri güç gösterisi yapmalari ve açikça bölge ülkeleri arasina çatisma tohumlari ekmeye çalismalaridir." degerlendirmesinde bulundu.

Dünyanin en büyük nüfusuna ve ikinci büyük ekonomisine sahip Çin'in yillik savunma bütçesi son 6 yildir tek haneli rakamlarda büyüyor. 2021'de yillik yüzde 6,8 artan savunma harcamalari 1,35 trilyon yuana (yaklasik 209 milyar dolar) ulasti.

ABD, 2021'de 740,5 milyar dolarlik bütçesiyle açik arayla en fazla savunma harcamasi yapan ülke oldu.

Kaynak: AA