Canikli'den 'Kur Korumali TL Vadeli Mevduat' Sistemine Yönelik Degerlendirme

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Nurettin Canikli, “Kur Korumali TL Vadeli Mevduat” sistemine yönelik degerlendirmelerde bulundu.

Canikli'den 'Kur Korumali TL Vadeli Mevduat' Sistemine Yönelik Degerlendirme
AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Canikli, ‘Kur Korumali TL Vadeli Mevduat’ sistemi hakkinda degerlendirmelerde bulundu. Canikli, sistemin hazinenin kaynaklarini zenginlere aktarmadigini, garibaninsa döviz sahibini fonladigi bir karanlik düzen olmadigini belirterek, “Kur Korumali TL Mevduat sistemi, hazinenin kaynaklarini zenginlere mi aktarmaktadir? Bu sistem, garibanin döviz sahibini fonladigi saçma sapan karanlik bir düzen midir? Bastan söyleyelim. Bu iki sorunun da cevabi kocaman bir ’hayir’dir. Açiklayalim. Bu sistemin temel araçlarindan birisi, döviz tevdiat hesabini vadeli TL mevduat hesabina dönüstüren kisiye, vade basi ile vade sonu arasindaki kur farkinin, vade sonunda hesaplanan faiz tutarindan büyük olmasi halinde aradaki farkin hazine tarafindan ödenmesidir. Ilk bakista, kur farkinin faiz tutarini asan kisminin, Hazine tarafindan, vadeli TL hesap sahibi olan kisiye ödendigi gibi bir görüntü ortaya çiksa da gerçek tablo çok farklidir. Somutlastiralim” dedi.



“Kur farkinin faiz oraninin üzerinde gerçeklesmesi halinde de mevduat sahibine, aradaki fark kadar ilave ödeme yapilmaktadir”

Canikli, kur farkinin faiz oraninin üzerinde gerçeklesmesi halinde mevduat sahibine aradaki fark kadar ilave ödeme yapilmakta oldugunu ifade ederek, “Bu sistem yerine, reel faizin 0, nominal faizin enflasyon orani kadar oldugu geleneksel faiz politikasinin uygulandigi bir sistem yürütülmüs olsaydi, vadeli TL mevduat sahibi vade sonunda, enflasyon orani kadar garantili bir faiz geliri elde edecekti. Yeni sistemde ise ayni mevduat sahibi, enflasyon oranindan daha düsük orandaki politika faizi oraninda garantili faiz geliri elde etmektedir. Kur farkinin faiz oraninin üzerinde gerçeklesmesi halinde de mevduat sahibine, aradaki fark kadar ilave ödeme yapilmaktadir. Rakamlandiralim, varsayalim ki enflasyon orani yüzde 21, politika faiz orani yüzde 14, 12 aylik dönemdeki kur degisim orani a) yüzde 12, b) yüzde 16 olsun. Geleneksel faiz politikasinin uygulandigi sistemde, bankada 100 bin TL mevduati olan bir kisi dönem sonunda, garantili olarak 21 bin TL faiz geliri elde edecektir. Eger devlet, yatirimlari tesvik etmek amaciyla, yatirimcinin finansman maliyetinin bir bölümünü üstlenmek ve sübvanse etmek istiyorsa, bu tutar Hazine tarafindan yatirimciya ödenecektir” notunu düstü.

“Yatirimci, politika faiz orani olan yüzde 14’lük orandan kredi kullanacagi için de yatirimciya Hazine’den ayrica bir destek ödemesi yapilmayacaktir”

Devletin yüzde 21’lik faiz oraninin yüzde 7’lik kismini sübvanse etmek istediginde bu durumda yatirimciya hazineden 7 bin TL ödeme yapilacaginin altini çizen Canikli, “Diyelim ki devlet, yüzde 21’lik faiz oraninin yüzde 7’lik kismini sübvanse etmek istesin. Bu durumda yatirimciya Hazine’den 7 bin TL ödeme yapilacaktir. Yatirimcinin finansman yükü de yüzde 21’den yüzde 14’e düsmüs olacaktir. (Basitlestirmek için banka komisyon ve masraflari ihmal edilmistir.) Kur Korumali TL Vadeli Mevduat sisteminde ise, ayni mevduat sahibi 12 aylik dönemde garantili olarak 14 bin TL faiz geliri elde edecektir. Eger a) sikki gerçeklesirse, yani 12 aylik dönemde dolar kuru yüzde 12 oraninda artarsa, 12 bin TL’lik kur farki ortaya çikacaktir. 12 bin TL’lik kur farki, 14 bin TL’lik garantili faizden küçük oldugu için Hazine tarafindan mevduat sahibine ödeme yapilmayacaktir. Yatirimci, politika faiz orani olan yüzde 14’lük orandan kredi kullanacagi için de yatirimciya hazineden ayrica bir destek ödemesi yapilmayacaktir. Eger b) sikki gerçeklesirse, yani 12 aylik dönemde dolar kuru yüzde 16 oraninda artar ise 16 bin TL’lik kur farki ortaya çikacaktir. 16 bin TL’lik kur farki, faiz gelirinden büyük oldugu için aradaki fark olan 2 bin TL, hazine tarafindan mevduat sahibine ödenecektir” diye konustu.



“Bu sistemde gariban, döviz sahibini fonlamamakta, tam aksine zengin mevduat sahibi, yatirimciyi sübvanse etmektedir”

Canikli, Kur Korumali TL Vadeli Mevduat sistemine yönelik açiklamasini söyle sürdürdü:

“Yatirimci bu sistemde, politika faiz orani olan yüzde 14 üzerinden, yani enflasyon oranindan 7 puan daha düsük bir oranda kredi kullanacagi için hazine tarafindan yatirimciya herhangi bir destek ödemesi yapilmayacaktir. Açikça ortaya konuldugu üzere, Kur Korumali TL Vadeli Mevduat sisteminde, yatirimciya aktarilacak finansman destegi hazine tarafindan degil bu sistem tarafindan karsilanmaktadir. Bu sistemde, kur farkinin faiz gelirinden yüksek olmasi nedeniyle, mevduat sahibine hazine tarafindan aktarilan kaynak, esasinda, yatirimciya fiilen aktarilan finansman destegine dönüsmektedir. Özetlemek gerekirse, bu sistemde gariban, döviz sahibini fonlamamakta, tam aksine zengin mevduat sahibi, yatirimciyi sübvanse etmektedir.”
Kaynak: İHA