Iç Savasin Sürdügü Yemen'de Iç Göçmen Sayisi 4 Milyonu Geçti

Yaklasik 30 milyon nüfusa sahip Yemen'de, hükümetin kontrolündeki bölgelerde 2 milyon 800 bin, Husilerin kontrolündeki bölgelerde ise 1 milyon 300 bin iç göçmen bulunuyor.

Yaklasik 7 yildir iç savasin sürdügü Yemen'de, iç göçmen durumuna düsen sivillerin sayisinin 4 milyon 100 bine ulastigi bildirildi.

Yemen hükümetine bagli Mülteci Kamplari Idaresi Yürütme Birimi, çatisma bölgelerinden kaçarak iç göçmen durumuna düsen sivillere iliskin yazili bir açiklama yayimladi.

Açiklamada, "Ülkede savastan kaçarak iç göçmen durumuna düsen kisi sayisi 4 milyon 100 bine ulasti." ifadesi kullanildi.

Bu kisilerden 2 milyon 800 bininin hükümetin kontrolü altindaki bölgelerde, 1 milyon 300 bininin ise Husilerin kontrolündeki bölgelerde yasadigi kaydedildi.

- Yemen'deki iç savas

Yemen'de Iran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkede yaklasik 7 yildir süren çatismalarda 233 binden fazla kisi yasamini yitirdi. Dünyanin en fakir ülkeleri arasinda yer alan Yemen'de iç savas nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulasti.

BM'ye göre, dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de, 30 milyonluk nüfusun yüzde 80'i insani yardima ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA