Hazine Ve Maliye Bakani Nebati, Ekonomi Gündemini Degerlendirdi (3) Açiklamasi

'Kurda köpüklerin gittigi, gerçek fiyatlamanin olustugu bir noktaya dogru gidiyoruz. Kur iyi bir yerlerde dengeye gelecektir' 'Sevgili TÜSIAD sakin ha muhalefet partisinin gazina gelmeyin. Çünkü onlar zannettiler ki bu is böyle bitiyor. Bak ben size söyleyeyim, siz bize tavir takinirsaniz bu millet size tavir takinir' 'Biz yine birlikte çalisacagiz. Bizim sizinle bir alip veremedigimiz yok. Gelin hep beraber bu ülkeye hizmet edelim'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, döviz kurlarinda köpüklerin gittigi, gerçek fiyatlamanin olustugu bir noktaya dogru gidildigini belirterek "Kur iyi bir yerlerde dengeye gelecektir." dedi.

Bakan Nebati, TRT1 ve TRT Haber ortak yayininda gündeme iliskin sorulari yanitladi.

Türkiye'nin bir demokratik gelenegi oldugunu ifade eden Nebati, serbest piyasa tecrübesinin yadsinamayacagini, çok dinamik ve istahli bir ekonominin oldugunu ifade etti.

Nebati, Türkiye'yi durduramadiklarini dile getirerek "Hem çaliskaniz hem harciyoruz ve dünyaya üretiyoruz. Böylesine dinamik bir ülke. Güçlü bir is dünyamiz var. Bu model ihracat eksenli bir kalkinma ve dikey büyümeyi getiriyor. Ana politikasi, ihracat tesvikleri, Ar-Ge'ye destek, yildiz ve sektör firmalari seçme, çevre dostu yenilikçi yatirimlari destek. Destekleyici politikalar var, istihdam politikamiz, temel bilimlere ve mesleki egitime destek, vergi ve sosyal politikalar, altyapisi finansal istikrar ve fiyat istikrari, sürdürülebilir ve dengeli bir maliye politikasi." diye konustu.

Asla maliye politikasindan taviz vermeyeceklerini belirten Nebati, Türkiye'de para ve maliye politikalarinin birlikte yürüdügü, tüm kurum, kurulus ve bakanliklarin ortak bir söylemle, bütüncül bir bakis açisiyla ana politikalara bagli olmak kaydiyla yürünebilecek bir dönem oldugunu söyledi.

Nebati, yeni ekonomi modelinin, yenilenmis altyapi ve lojistik avantajlari, dinamik reel sektörü, siyasi istikrar ve kapsayici kurumlariyla, serbest kambiyo rejimine tam bagliliktan vazgeçmemesiyle, ekonomik politikalarini daha seffaf ve öngörülebilir düsturu ile, dengeli ve sürdürülebilir bir maliye politikasiyla piyasadaki oynakligi azaltmaya yönelik makro ihtiyati tedbirlerle ve piyasa beklentilerini iyilestirecek reel sektörün önünü daha iyi görmesini saglayacak bir model oldugunu vurguladi.

Bakan Nebati, Türkiye'nin 1960'lardaki Çin veya Güney Kore olmadigini belirterek söyle konustu:

"Biz 2021 yilindaki Türkiye'yiz. Tüm altyapi yatirimlarini gerçeklestirmis, kisi basina düsen geliri itibariyla belli bir noktaya ulasmis ve umudu olan, dünya pazarinin tam göbeginde olan ve bunu salginda da pekistiren, farkliligini ortaya koyan, hiç kimsenin ummadigi bir dönemde bile saglik sektöründe mucizeler adeta ortaya koyan bir ülkenin bu yeni modelini gerçeklestirecegi süre, birilerinin tahmin ettigi gibi ne bir Güney Kore ne de bir Çin süresidir. Süre Türkiye'yi 158 dolarlardan 8500 dolar karsilastirmasiyla en az kirk kat üst bir ivme ile gerçeklestirecek bir süreç demektir. Ne demek bu, bir paket güvenilen, umut duyulan insan tarafindan Sayin Cumhurbaskanimiz tarafindan açiklandi. Su an döviz kurlarindaki düzelmeye bakin."

- "Parasini çekmeye gidenler kapidan geri döndü"

Nebati, kurda çözülmenin basladigina isaret ederek "Bireyseller yarisiyor, bu daha da devam edecek. Bugün bankalari da takip ettim, bireysellerdeki likidite talebi geçen cumaya göre 4'te 1'e düstü. Bir hafta öncesine göre normallesme sinirlarina bugün itibariyla geldi. Parasini çekmeye gidenler kapidan geri döndü. Neden? Güven geldi." ifadelerini kullandi.

Bireylerin akilci oldugunu her insanin kendi gelecegini düsündügünü bunun ayip olmadigini belirten Nebati, söyle devam etti:

"Ama Türkiye'deki birileri bu ülkedeki kaosla iktidar degisimini hedefledigi için bazen bir yalpalama ve onun neticesinde de bireylerin etkilenmesi söz konusu olabiliyor. Türkiye'deki makroekonomik göstergelerin hiçbir sekilde dolari dün gündüz olan noktalara getirecek bir karsiligi yoktu. Sonuçta bireyler sunu gördü, güvenli bir açiklama, akilcil bir tedbirler serisi. Biz bu tedbirlerle Türkiye'de yasayan tüm bireylerin gerçek kisilerin ihtiyacini karsilayacak, ayni zamanda kurumsal tüzel kisilerin de her türlü ihtiyacini giderecek önemli bir tedbirler silsilesi açikladik, aninda uygulamaya girdik."

Bakan Nebati, kurdaki düsüsün devam edip etmeyeceginin sorulmasi üzerine de "Kurda köpüklerin gittigi, gerçek fiyatlamanin olustugu bir noktaya dogru gidiyoruz. Kur iyi bir yerlerde dengeye gelecektir." ifadelerini kullandi.

- "Sevgili TÜSIAD sakin ha muhalefet partisinin gazina gelmeyin"

Gerçeklerden, piyasadan uzak olmadiklarini, her seyden haberinin oldugunu, bir karar almadan ilgilileri dinledigini dile getiren Nebati, son birkaç aydir, muhalefetin, sosyal medyanin destekleri ve bazi STK'lerin ortaya koydugu davranis ile öngörülebilirligi ve istikrari zedeleyecek açiklamalarla bu noktaya gelindigini dile getirdi.

Nebati, Bakan Yardimciliginin son dönemlerinde her alanda sivil toplum kuruluslari ile toplantilar yaptigini ifade ederek bakan olur olmaz ilk toplantilarini is dünyasi ile yaptiklarini hatirlatti. Nebati, sunlari kaydetti:

"Is dünyasinda da Ahmet, Mehmet gelsin o gelmesin bu gelmesin demedik. Hangi ideolojiden olursa olsun beni ilgilendirmez, ülkeye bir katki sagliyorsa tamam. Bankacilar da dahil olmak üzere o gün toplantida 67 kisi ile 6,5 saat süren bir toplanti yaptik. Modelimizi anlattik, her söz almak isteyen kisiye söz verdik, 42 kisi söz istedi, sinirlama yok. Her sey açik bende kural budur. Elestiri nezaket kurallari bir sayginlik içerisinde yapildigi sürece her sey söylenebilir. Ama ideolojik tutumla, bunlar gitsin de ne olursa olsun anlayisi ile yapildiginda biz anlasamayiz. Her sey söylendi, tüm talepler dile getirildi. Seffafiz, açik sözlüyüz, her türlü söylemi dinlemeye haziriz ve dinledik."

Istisareye devam edeceklerini, iletisimi koparmayacaklarini dile getiren Nebati, "Ana muhalefet partisi son 20 yildir oy oranini yüzde 25'ten yüzde 25,3'e çikardigi için binde 3'lük bu artistan dolayi kendisini iktidarda zannetmeye basladi ve seçim olmayacagini bile bile her gün erken seçim teranesi ile is dünyasinin önünü kapatti. Zannetti ki bugün aksam iktidar gidiyor. " diye konustu.

Nebati, TÜSIAD'in da söz konusu toplantida oldugunu hatirlatarak söyle konustu:

"TÜSIAD, sen geldin toplantimdaydin, gayet iyi iletisimimizi kurmustuk, ne oluyor da hemen siddetli bir açiklama yapiyorsun? Içeriden de bu açiklamadan rahatsiz oldugunu ifade edenler çok. Sevgili TÜSIAD sakin ha muhalefet partisinin gazina gelmeyin. Çünkü onlar zannettiler ki bu is böyle bitiyor. Bak ben size söyleyeyim, siz bize tavir takinirsaniz bu millet size tavir takinir. Siz bizim gidecegimizi zannediyorsaniz, 2002 yilindan bu yana yapilan seçimlerin neticesine bakin 'Biz geliyoruz' diyenler hepsinde sizi yalniz birakti. Biz yine birlikte çalisacagiz. Bizim sizinle bir alip veremedigimiz yok. Gelin hep beraber bu ülkeye hizmet edelim. Biz bir gemideyiz, siz geminin en üst katinda oturuyorsunuz, havuzlu kamaralariniz var, kamaralariniz çok sik. Döviz kurundaki bir degisimden en fazla etkilenen sizlersiniz, öyle bir bagiriyorsunuz ki, dövizle isi olmayan asagidaki insanlar kosa kosa döviz aliyorlar sonra da elinde patlatiyorsun. Yazik degil mi kaybimiza? En fazla kaybeden TÜSIAD basta olmak üzere en büyük oyuncularimiz. Türkiye'de döviz borcu olanlarin yüzde 75'i 1000 firmaya ait, bireyler kurumlar borçlu degil, bu borcu asil yüklenen sizsiniz. Peki siz bu dövizin köpüklü bir sekilde makroekonomik göstergelerle asla baglantisi olmayan böyle bir sonuca nasil katlaniyor sonra da size bir telefonla ya da bir gelisle iktidara çeki düzen vermeye çalisiyorsunuz?"

Bakan Nebati, asgari ücretliye yüzde 50'nin üzerinde artis yaptiklarini ifade ederek "Asgari ücretliyi biz ezdirir miyiz, olacak sey mi? Bir isçinin yüzünün asilarak gitmesine biz katlanamayiz, Sayin Cumhurbaskanimiz hiç katlanamaz. Evine mutlu dönmesi lazim, onun için yaptik." ifadelerini kullandi.

Sadece asgari ücretlilerden degil, tüm ücretlilerden damga vergisini kaldirdiklarini, buna memurlari da eklediklerini belirten Nebati, "Bu seni ezdirmeyecegim demek. Çünkü enflasyondan en fazla etkilenecekler bizim gözdemiz. Türkiye'de enflasyonun üstesinden geliriz." diye konustu.

(Sürecek)

Kaynak: AA