Hazine Ve Maliye Bakani Nebati, Ekonomi Gündemini Degerlendirdi (2) Açiklamasi

'Simdi modelimiz, yüksek büyüme ve düsük cari açik. Modelimizin temeli bu' 'Kambiyo kisitlamasi veya serbest piyasaya iliskin söylenmis her bir laf spekülasyon degil, manipülasyon degil, ihanettir. Hepsiyle ilgili islem baslatildi. Bu tür ihanetlere asla izin vermeyecegiz'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'ne iliskin "Modelimiz, yüksek büyüme ve düsük cari açik. Modelimizin temeli bu." dedi.

Nebati, TRT1 ve TRT Haber ortak yayininda gündeme iliskin sorulari yanitladi.

Türkiye'nin geçen yil yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle yasanan kapanma ve belirsizlige ragmen yili 1,8'lik büyümeyle kapattigina isaret eden Nebati, "2020 yilindaki muhtesem degisime 'Tesadüfen oldu.' dediler. Hep tesadüf dediler. Biz her çeyrekte rekorlar kirarak geldik." diye konustu.

Nebati, yil sonu büyüme tahmininin sorulmasi üzerine de "Büyümede çift haneye dogru gidiyoruz, hedeflerimizin insallah ötesine dogru gidiyoruz. 'Bu 2020'de kendiliginden oldu, 2021'de gerçeklestiremeyeceksiniz.' dediler. 2021'de de büyüyoruz, umudumuz var ve gelecegi çok iyi planliyoruz." ifadesini kullandi.

Ihracattaki ve sanayi üretimindeki olumlu gelismelere de isaret eden Nebati sözlerini söyle sürdürdü:

"Türkiye, dünyanin ihtiyaci olan her türlü ürünü çok hizli seklide sunma becerisine sahip. Türkiye artik bu sekilde geldigi noktaya kadar geldi, bundan sonra yapilmasi gereken sey, katma degeri yüksek yatirimlar ve ürünler, ileri teknoloji gerektirecek her türlü imkanin saglandigi, ihracatin artmasina katki saglayacak ürünleri üretme vaktini yakaladi. Onun için Türkiye Modeli diyoruz. Bankalarimiz güçlü, sermaye yeterlilik orani gayet iyi, tahsili gecikmis alacaklarda sikinti yok, kredi mevduat oranlarinda da iyiyiz. Bütçe açigimiz düsük, yüzde 3,5 demisiz, 3,5'un da altinda. Cari açigimiz da dedigimiz noktalarin altinda geliyor. Dünya cari açikla, bütçe açiklariyla ugrasirken Türkiye yüzde 3,5'un altinda bütçe açigi ile gidiyor."

Nebati, Türkiye'nin hane halki, reel sektör, kamu sektörü ve finansal sektörün borçluluk oranlarinda dünyanin çok altinda oldugunu aktararak "Bir masa düsünün, bu masanin bütün ayaklarinin saglam bastigini. Dünya ülkeleri içinde bütün ülkelerle farkli sekilde ayaklari saglam basan bir masa. Böylesine bir ülkede siz kurlarla oynarsaniz, kurlarin üzerinde birtakim spekülatif, manipülatif oyunlar oynarsaniz, bu bir yere kadar gider. Sonra dogru olan sey, reel olan sey piyasaya hakim olur." dedi.

Kurdaki gelismelere yönelik soru üzerine de Bakan Nebati, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in açiklamalarinin piyasa deyimiyle "satin alindigini" söyledi. Nebati, bireylerin gece geç saatten itibaren dövizlerini bozdurmaya basladigina isaret ederek "Büyük bir heyecan var, bazi internet siteleri kilitlendi, çöktü. Niye biliyor musunuz? Geldik, dogrularin ve gerçeklerin oldugu ana geldik. Sayin Cumhurbaskanimiz Türkiye'de en güvenilir insanlarin basinda. Söyledigi sey mutlaka karsilik buluyor. Tedbirleri de ortaya koyduktan sonra kosmaya basladilar." diye konustu.

Nebati, alinan kararlara iliskin yapilan "müdahale" benzetmesine tepki göstererek "Hayir kesinlikle, hiçbir sekilde müdahale olmadi." ifadesini kullandi. Yapilan degerlendirmelerin spekülatif oldugunu aktaran Nebati, "Türk lirasinin güçlü olmasindan, birkaç aydir süren dalgalanmasinin gitmesinden umutlari çöktü, artik Türk lirasina saldiriyi mübah görmeye basladiklari ana gelmistir." degerlendirmesinde bulundu.

Zaten bir köpük oldugunu ve bu köpügün önceki aksam gittigini bildiren Nebati, piyasaya kesinlikle bir müdahale olmadigini vurguladi.

- "Bununla ilgili bildirimde bulunduk"

Kurdaki düsüsün yerlesiklerin satisiyla gerçeklestigini bildiren Nebati açiklamalarina söyle devam etti:

"Çikmis bir tanesi ne diyor; bir kamu bankasi yöneticisi sistemin nasil yapilacagini açiklamis ocakta tamamlanacakmis. Biz bugün sistemi girdik. Bugün kamu bankalari basladi, özel bankalar da sistemi isler hale getirdiler. 'Parayi 6 aylik yatiranlar dövizdeki artisin yüzde 50'sini alacak.' diyorlar. Bunu kimden ögrendin, bunu açiklayacaksin. Bununla ilgili biz de bildirimde bulunduk, bunla ilgili dava açilacak. Bu beyefendi hesap verecek. Bu ne demektir, bu Türk lirasina karsi yapilmis haince bir saldiridir. Dün bir tane daha çikti; yüzde 18 KDV gelecekmis. Döviz alim satim islemleri kambiyo islemidir, yüzde 18 KDV nasil gelir ya? Halihazirda, binde 2 oraninda Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) uygulaniyor. Bizim dövizle, döviz isi yapanlarla alim satim yapanlarla isimiz yok."

- "Spekülasyon degil, manipülasyon degil, ihanettir"

Sermaye kontrolüne iliskin tartismalarin sorulmasi üzerine de Nebati, "Türkiye'de bugüne kadar sermaye kontrolüne gidildi mi, gidilmedi. Serbest piyasa ekonomisi Türkiye'de 'Serbest piyasa ekonomisi uygulanmasi gerekir.' diyen birçok ülkeden daha serbest sekilde uygulaniyor. Bu ülkede can güvenligi, mal güvenligi, irz güvenligi, inanç güvenligi saglanmistir. Kambiyo kisitlamasi veya serbest piyasaya iliskin söylenmis her bir laf spekülasyon degil, manipülasyon degil, ihanettir. Hepsiyle ilgili islem baslatildi. Bu tür ihanetlere asla izin vermeyecegiz." dedi.

Bakan Nebati, Türkiye'nin kara yollari, havalimanlari ve saglik alanindaki altyapisinin güçlülügüne de dikkati çekerek sunlari kaydetti:

"Türkiye su anda altyapisini bitirdi. Bu model için tam zamani. Türkiye alternatif tedarik merkezi, küresel üretim ve tedarik merkezi olmasi gereken ülkelerin basinda geliyor, dogrudan yatirim çeken ülkelerin basinda geliyor. Dolayisiyla Türkiye bu tarihi firsati degerlendirecek. Makroekonomik istikrari saglayarak ve yüksek katma degerli üretimi, ihracati, istihdami artiracagiz. Cari açik sorununa kalici olarak çare bulacagiz, orta gelir tuzagini asacagiz, küresel deger zincirlerinde üst siralara çikacagiz. Modelimiz yüksek büyüme, düsük cari açik. Önceki modellerde 1990'li yillarda düsük büyüme, düsük cari açikti. Eh güvenli, artik yetersiz. 2002-2020 döneminde yüksek cari açik, yüksek büyüme var; risk var. Simdi modelimiz, yüksek büyüme ve düsük cari açik. Modelimizin temeli bu."

(Sürecek)

Kaynak: AA