Cumhurbaskani Erdogan, Türk Yahudi Toplumu Ve Islam Ülkeleri Hahamlar Ittifaki Üyelerini Kabulde Konustu Açiklamasi

'Kudüs basta olmak üzere Filistin meselesinde atilacak adimlar sadece Filistinlilerin degil, Israil'in de güvenlik ve istikrarina katki yapacaktir. Gerek Israil Cumhurbaskani sayin Herzog, gerekse Basbakan sayin Bennett ile yeniden canlanan diyalogumuzu bu bakimdan önemsiyorum' 'Kudüs'te tüm inanç gruplarinin hassasiyetlerini gözetecek bir çözüm bulunabilecegine inaniyorum' 'TürkiyeIsrail iliskileri bölgemizin istikrari ve güvenligi bakimindan hayatidir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Kudüs basta olmak üzere Filistin meselesinde atilacak adimlar, sadece Filistinlilerin degil, Israil'in de güvenlik ve istikrarina katki yapacaktir. Gerek Israil Cumhurbaskani sayin Herzog, gerekse Basbakan sayin Bennett ile yeniden canlanan diyalogumuzu bu bakimdan önemsiyorum." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Türk Yahudi Toplumu ve Islam Ülkeleri Hahamlar Ittifaki Üyelerini Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde kabul etti.

Erdogan, kabuldeki konusmasina, "Türk Yahudi Toplumu'nun kiymetli üyeleri, Islam Ülkeleri Hahamlar Ittifaki'nin saygideger mensuplari, degerleri misafirler, sizleri en kalbi duygularimla selamliyorum. Cumhurbaskanligi Külliyesi'ne, milletin evine hepiniz hos geldiniz. Sizlerle bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sayin Ishak Ibrahimzadeh'e bu güzel bulusmaya vesile oldugu için ayrica tesekkür ediyorum. Sizlerin sahsinda, kendi vatandaslarimizla birlikte tüm Musevileri, sahsim ve milletim adina gönülden selamliyorum." sözleriyle basladi.

Konuklarinin ülkede geçirdikleri süre zarfinda Türkiye'nin zengin kültürünü, kadim tarihini, ülkedeki baris ve hosgörü iklimini bizzat müsahede etme firsati bulacaklarina inandigini dile getiren Erdogan, "Türkiye Hahambasiliginin destegiyle Istanbul'da bir araya geldiginizi de memnuniyetle ögrendim. Istanbul'umuzun bu bulusma için en anlamli sehirlerden biri oldugu asikardir." dedi.

Erdogan, Fatih Sultan Mehmet'in Istanbul'u fethettikten sonra sehrin kültürel zenginligini artirmak için Haliç'in iki yakasinda ikamet eden Yahudi cemaatlerini Istanbul'a davet ettigini anlatti. Cumhurbaskani Erdogan, davete icabet ederek Istanbul'a gelen Yahudilerin bu benzersiz sehrin hayatina büyük katki sagladigini vurguladi.

"Türk topraklari, ayrica tarih boyunca dünyanin farkli bölgelerinde zulüm görmüs Yahudilerin siginacaklari bir huzur limani olmustur." diyen Erdogan söyle devam etti:

"Bizler 1492'de engizisyondan kaçan Yahudilere kucak açmis bir milletiz. Osmanlinin Yahudilere kucak açmasini saglayan ruh, bugün de en canli sekilde mevcudiyetini korumaktadir. Ikinci Dünya Savasi sirasinda, Nazi mezaliminden kaçan çok sayida Musevi de temerküz kamplarina gönderilmekten Türk hükûmetinin kararliligi ve Türk diplomatlarinin insan üstü çabalari sayesinde kurtulmustur. Musevi vatandaslarimizin asirlardir ülkemizin gelismesi, güçlenmesi, hedeflerine ulasmasi için yaptiklari katkilari takdirle karsiliyoruz. Irkçilik gibi, antisemitizm gibi farkli dinden olana tahammülsüzlük gibi gayri insani fikirlerin bu topraklarda zemin bulmasina izin vermedik, vermeyiz.

Islam düsmanligini nasil bir insanlik suçu olarak görüyorsak antisemitizmi de ayni sekilde bir insanlik suçu olarak görüyoruz. Türkiye, Birlesmis Milletler Genel Kurulunun 2005 yilinda aldigi Uluslararasi Holokost Kurbanlarini Anma Günü kararinin ortak sunucusudur. Keza Holokost'un inkar edilmezligine iliskin 2007 sayili kararin da ortak sunucusu olmustuk. Uluslararasi Holokost Anma Ittifaki'na da 2008 yilinda gözlemci üye olduk. Insani inancindan veya etnik kökeninden dolayi ötekilestiren hiçbir yaklasimi kabul etmiyorum. 40 yili askin siyasi hayatim boyunca bu konudaki net durusumu içeride ve disarida her platformda açikça dile getirdim. Günlük siyasi tartismalarin farkli inançlara mensup vatandaslarimizi olumsuz etkilemesine asla müsaade etmedim, etmem."

- "Orta Dogu'da baris ve istikrar ortaminin güçlendirilmesi için de hep birlikte çaba sarf etmeliyiz"

Cumhurbaskani Erdogan, Kovid-19 salginiyla beraber tüm dünyada hosgörüsüzlügün tirmandigi bir dönemde konuklarinin icra ettigi toplantiyi son derece önemli buldugunu söyledi.

"Özellikle Batili ülkelerde yükselen Islam düsmanligi, antisemitizm ve yabanci karsitligi ile mücadelede dayanisma içerisinde olmamiz gerekiyor." ifadesini kullanan Erdogan sunlari kaydetti:

"Bunun yaninda Orta Dogu'da baris ve istikrar ortaminin güçlendirilmesi için de hep birlikte çaba sarf etmeliyiz. Her üç semavi dinin mukaddes mekanlarina ev sahipligi yapan bu kadim cografyada asla gerilim, çatisma, kargasa görmek istemiyoruz. Türkiye'nin en büyük arzusu, farkli din, dil ve etnik kökenlere sahip olan toplumlarin baris içinde bir arada yasadigi bir Orta Dogu'dur. Bizim Israil hükûmetine yönelik uyarilarimiz, meselelere Orta Dogu'nun uzun vadeli baris ve istikrari açisindan yaklasilmasini saglamak içindir. Kudüs basta olmak üzere Filistin meselesinde atilacak adimlar, sadece Filistinlilerin degil, Israil'in de güvenlik ve istikrarina katki yapacaktir. Gerek Israil Cumhurbaskani sayin Herzog, gerekse Basbakan sayin Bennett ile yeniden canlanan diyalogumuzu bu bakimdan önemsiyorum.

Filistin konusundaki görüs ayriliklarimiza ragmen, Israil ile ekonomi, ticaret ve turizm alanindaki iliskilerimiz, kendi mecrasinda ilerlemektedir. Israil'in baris çabalari baglaminda samimi ve yapici bir tutum sergilemesi hiç kuskusuz normallesme sürecine katkida bulunacaktir. Kudüs'te tüm inanç gruplarinin hassasiyetlerini gözetecek bir çözüm bulunabilecegine inaniyorum. Türkiye-Israil iliskileri bölgemizin istikrari ve güvenligi bakimindan hayatidir. Tabii bu konuda özellikle sizlerin destegini önemsiyorum. Is birligimizi gelistirmeye, yüksek potansiyelimizi daha iyi degerlendirmeye haziriz. Temas ve diyalogu sürdürmeye önem veriyorum, zira bunun ortak menfaatimize olduguna inaniyorum."

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Ankara'ya tesrifleri için konuklara tesekkür etti.

Birçok ülkeden hahambasi ve hahamlarin katildigi kabulde, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun ile Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin da hazir bulundu.

Kabulde su isimler yer aldi:

"Türkiye Hahambasi Ishak Haleva, Türkiye Hahambasisi Genel Sekreteri Yusuf Altintas, Türk Yahudi Toplumu Baskan Vekili Moris Levi, Türk Yahudi Toplumu Baskan Asistani Yusuf Desaban, Türk Yahudi Toplumu Delegasyon Baskanlari Ishak Ibrahimzadeh ve Erol Kohen, ARIS Baskani ve Istanbul Askenaz Cemaati Hahami Mendy Chitrik, ARIS Kurul Koordinatörü Reuben Eli Ovits, Dünya Dag Yahudileri Kongresi Baskani Akif Gilalov, Buhara Özbekistan Yahudi Kongresi Baskan Yardimcisi Edi Mordechayev, Arnavutluk ve Kosova Hahambasi Yoel Kaplan, Azerbaycan Hahambasi Shneur Segal, Iran Hahambasi Yehuda Gerami, Kirgizistan Hahambasi Arie Reichman, Kazakistan Hahambasi Yeshaya Cohen, Rusya Hahambasi Berel Lazar, Uganda Hahambasi Moshe Raskin, eski Misir Hahambasi Avraham Dayan, Istanbul hahamlari Menachem Porush, David Sevi, Naftali Haleva, Ishak Alaluf, Avraam Gerson, Izak Peres, Birlesik Arap Emirlikleri Hahami Levi Duchman, KKTC Hahami Chaim Hillel Azimov, Rusya hahamlari Itschak Deutsch, Dani Krichevsky, Iran Cemaati New York temsilcisi Zelman Lowenthal, Almati hahamlari Saadya Liberov, Elchanan Cohen, Bakü Hahami Shneur Elimelech, Isfahan Hahami Eliyahu Saidian, Nursultan Hahami Shmuel Karnauh."
Kaynak: AA