Cografi Isaretli Niksar Cevizi Agaci 350 Bine, Üretim De 2 Bin Tona Çikti

Serenli beldesinde 6 bin dönümlük alanda olusturulan Türkiye'nin en büyük ceviz bahçesinde 100 bin fidani toprakla bulusturma çalismalari sürüyor Vali Ozan Balci: 'Ceviz denince Niksar akla geliyor. Niksar cevizi, kokusu ve tadiyla meshurdur'

EKBER TÜRKOGLU - Tokat'in Niksar ilçesinde cografi isaretli ceviz agaci sayisi 350 bine, üretim de 2 bin tona yükseldi.

Ilçede 2008 yilinda 24 bini ürün veren olmak üzere 50 bine yakin olan cografi isaretli Niksar cevizi agaci, yürütülen çalismalar sonucu bugün 140 bini ürün veren olmak üzere 350 bine ulasti.

Buna paralel olarak ilçede 500 ton olan ceviz üretimi de bugün 2 bin tona yükseldi. Ceviz üretiminden ilçe ekonomisine yilda 100 milyon lira civarinda katki saglaniyor.

Tokat Valiligi Tarim Tokat Projesi kapsaminda Niksar'in Serenli beldesinde Türkiye'nin en büyük ceviz bahçesini kurmak için çalisma yürütülüyor.

Vali Ozan Balci, AA muhabirine, il genelinde ceviz üretimini ve fidan dikimini tesvik ettiklerini söyledi.

Bugüne kadar 500 bin ceviz fidaninin toprakla bulusturuldugunu belirten Balci, "Bu dikim sezonunda da 200 bin ceviz fidani dikecegiz. Böylece 700 bin ceviz fidanini toprakla bulusturmus olacagiz." diye konustu.

Serenli beldesinde yaklasik 6 bin dönümlük bahçe olusturuldugunu dile getiren Balci, söyle devam etti:

"Türkiye'nin en büyük ceviz bahçesi olacak Serenli'de 100 bin fidani gelecek yil mart ayi itibariyla toprakla bulusturmus olacagiz. Fidanliklarimizda 1 milyon 300 bin ceviz fidani yetistiriyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yilinda 2 milyon cevizi toprakla bulusturmus olacagiz. Basta Tarim ve Orman Bakanimiz, milletvekillerimiz, Orman Genel Müdürümüz, belediye baskanlarimiz, il özel idaremiz, kaymakamlarimiz ve çiftçilerimiz projeye destek oldu. 10 yil sonra nihai hedefimiz, ceviz piyasasinin Niksar'da belirlenmesi. Ceviz denince Niksar akla geliyor. Niksar cevizi, kokusu ve tadiyla meshurdur."

Bugüne kadar toprakla bulusturulan ceviz fidanlarinin 240 binini Niksar'da diktiklerine dikkati çeken Balci, "Serenli'de sadece cevizleri sulamak için gölet çalismamiz var. Niksar'da ceviz kültürü var. Niksar cevizi marka. Ben inaniyorum, 10 yil sonra Türkiye'nin ceviz piyasasini belirleyecegiz." ifadelerini kullandi.

- "Niksar'da topyekun ceviz üretim seferberligi basladi"

Niksar ilçesinde ceviz ticareti yapan Halis Yilmaz da bu yil ceviz rekoltesinin sevindirdigini söyledi.

Sadece kendilerinin 40-50 bin ceviz fidani üretip sattigini dile getiren Yilmaz, yilda 200 ton da kabuklu ceviz islediklerini anlatti.

Cevizin baskentinin Niksar oldugunu ifade eden Yilmaz, "Kabugun içinde altindir ceviz. Büyük sehirlerde yasayan vatandaslarimiz ariyor, köyümüze ceviz fidani dikecegiz diye. Insanlar ürettigi malin satis garantisini istiyor. Biz bunu da veriyoruz. Cevizin kilosu ortalama 35-40 liradan satiliyor. Ceviz içinin kilosu ise 65 ila 80 lira arasinda satiliyor." diye konustu.

Niksar cevize olan talebin fazla oldugunu anlatan Yilmaz, sunlari kaydetti:

"Baklava ve imalat sektöründe Niksar cevizinden yapilan ürünü insanlarimiz zevkle tüketiyor. Dagimiz tasimiz hep altin ceviz kokuyor. Ceviz ormanlari kurmamiz lazim. Kelkit Vadisi'ni ceviz vadisi yapmamiz lazim. 1993 yilina kadar ihracat yapiyorduk Arap ve Avrupa ülkelerine. Niksar'da topyekun ceviz üretim seferberligi basladi. Niksar'i ceviz üretim merkezi haline getirebiliriz."

Kaynak: AA