ABD, Afgan Halkina Insani Yardim Akisini Kolaylastirmak Için Yeni Kararlar Aldi

Bu alanda Taliban ile is yapan ABD ve BM yetkilileri, yaptirimlardan muaf olacak.

ABD Disisleri Bakanligi ile Hazine Bakanligi, Afganistan'a insani yardim akisini kolaylastirmak için bu alanda Taliban ile is yapan ABD ve Birlesmis Milletler (BM) yetkililerini yaptirimlardan muaf tutmaya karar verdi.

Hazine Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, ABD Hazine Bakanligi Yabanci Varliklar Kontrol Ofisinin (OFAC), Afgan halkina insani yardim ve diger desteklerin akisini kolaylastirmak için 3 Genel Lisans yayinladigi belirtildi.

Böylece, ABD'nin, Afganistan halkini destekleme taahhüdünün altini çizdigi ve ABD hükümetinin, ABD yaptirimlarindan etkilenen bölgelere insani yardim akisi konusundaki uygulamasini sürdürdügü ifade edildi.

Açiklamada, OFAC'in yayinladigi genel lisanslara iliskin su bilgiler verildi:

"Genel Lisans 17, ABD hükümetinin resmi islerinin yürütülmesi için belirli kosullara tabi olarak, çalisanlar, hibe alanlar veya yüklenicilere Taliban veya Hakkani Grubu ile ilgili tüm islemleri ve faaliyetleri yürütme izni veriyor.

Genel Lisans 18, belirli kosullara tabi olarak, uluslararasi kuruluslarin insani yardima iliskin resmi islerinin yürütülmesi için Taliban veya Hakkani Grubu ile ilgili tüm islem ve faaliyetlere izin veriyor.

Genel Lisans 19, belirli kosullara tabi olarak, sivil toplum kuruluslarinin asagidaki faaliyetleri için olagan ve gerekli olan durumlarda Taliban veya Hakkani Grubu'nu içeren tüm islem ve faaliyetlere yetki veriyor; Temel insan ihtiyaçlarini karsilamaya yönelik insani projeler, hukukun üstünlügü, sivil katilimi, hükümetin hesap verebilirligi ve seffafligi, insan haklari ve temel özgürlükler, bilgiye erisim ve sivil toplum gelistirme projelerini destekleyen faaliyetler, egitim, Afgan halkina dogrudan fayda saglayan ticari olmayan kalkinma projeleri, çevresel ve dogal kaynaklarin korunmasi."

Açiklamada, bu lisanslarin, "ABD'nin BM Güvenlik Konseyine (BMGK) sundugu ve 15 üye tarafindan oy birligiyle kabul edilen Afganistan'a insani yardimlari kolaylastirmak için Taliban'a yönelik yaptirimlara muafiyet getiren kararinin uygulanmasi" üzerine verildigi bildirildi.

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada da bu lisanslarin insani yardimlarla sinirli oldugu, ABD'nin Taliban'a yönelik genel yaptirimlarinin yürürlükte kalmaya devam edecegi belirtildi.

BMGK kararinda, Afganistan'daki insani yardim ve temel insani ihtiyaçlari destekleyen faaliyetlerin, Taliban'a yönelik yaptirim kararlarini ihlal etmeyecek ve yardimlarin zamanli bir sekilde yapilmasi ve ulastirilmasina yönelik fonlarin, finansal varliklarin ve ekonomik kaynaklarin kullanilmasina izin verilecegi ifade edilmisti.

BM'nin "ekonomisi çökmek üzere" uyarisi yaptigi Afganistan'da yaklasik 24 milyon kisinin gida güvenligi bulunmuyor.

Kaynak: AA