ABD, Libya'daki Seçimlerin Önünde Teknik Degil, Yasal Ve Siyasi Engeller Oldugunu Açikladi

ABD’nin Libya Büyükelçisi ve Özel Temsilcisi Richard Norland, Libya'da baskanlik seçimlerinin zamaninda yapilmasinin önünde teknik bir engel olmadigini, engellerin "siyasi ve yasal" oldugunu söyledi.

Baskent Trablus'u ziyareti kapsaminda düzenledigi basin toplantisinda konusan Norland, Libya'da 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan baskanlik seçimlerine iliskin açiklamalarda bulundu.

Norland, Trablus ziyaretinin amacinin seçimlerle ilgili durumu ve hazirlik sürecinin gidisatini degerlendirmek oldugunu belirtti.

ABD Büyükelçisi, "Seçimlerin zamaninda düzenlemesi için teknik açidan hazir olundugu açiktir. Ancak bazilari yasal, bazilari siyasi olmak üzere baska engeller var." diye konustu.

Norland, ABD hükümetinin Libya'yi seçimlere tasimak için seçim sürecini elinden geldigince destekledigini kaydetti.

Seçimleri engelleyenlere yönelik yaptirimlar konusunda kendisine yöneltilen bir soruya karsilik Norland, seçimlerin gerçeklesmesini olumsuz etkileyebilecek bir siddet yöntemine basvuracak herhangi bir kisi veya kurulusun, "süphesiz, sadece ABD'nin degil uluslararasi toplumun da yaptirimlarina maruz kalacagini" ifade etti.

Norland ayrica, seçimlerin ertelenmesi çagrilarina iliskin, en iyi senaryonun Libya'daki tüm ilgili taraflarin üzerinde mutabik kalacagi senaryo oldugunu belirtti.

Kaynak: AA